lauantai 28. lokakuuta 2017

Nukkekaappi

Burton, Jessie (2017): Nukkekaappi. Suom. Markku Päkkilä. Otava. E-kirja, vastaa painettuna 430 s.

”Ahmittava lukuromaani rakkaudesta ja petoksesta. On vuosi 1686. Nuori aviovaimo Nella koputtaa uuden kotinsa oveen Amsterdamissa. Vastassa ei olekaan hänen miehensä, kauppias Johannes Brandt, vaan tämän synkkä ja teräväkielinen sisko ja kaksi omituista palvelijaa. Kun Johannes lopulta saapuu, hänellä on mukanaan erikoinen häälahja: nukkekaappi, joka on tarkka kopio heidän kodistaan.

Nella alkaa sisustaa pienoistaloaan, mutta mystinen miniatyyritaiteilija lähettää pyytämättä esineitä, jotka tuntuvat ennustavan tulevaa ja vihjaavan talon kätkemiin salaisuuksiin. Yrittääkö nukkemestari paljastaa salaisuudet Nellalle ennen kuin on liian myöhäistä, vai haluaako hän tuhota kuvaamansa talon asukkaat?”

Toisinaan on mukava matkata kirjan mukana pidemmälle menneisyyteen ja antaa historian siipien havista. Nukkekaappi vie aikamatkalle 1600-luvun lopun Amsterdamiin ja kotinsa ovet lukijalle avaa Johannes Brandt, Hollannin Itä-Intian kauppakomppanian osakas ja merkittävä amsterdamilainen kauppias.

Lukijan kanssa lähes samanaikaisesti Brandtin talon oveen kolkuttaa Johanneksen nuorikko,18-vuotias Nella (Petronella). Nellan ottaa vastaan Johanneksen naimaton sisar Marin kahden palvelijan, Cornelian ja Oton, kanssa. Marinin johtama vastaanotto on kalsea ja seuraavina viikkoina Marin tekee kaikin tavoin Nellalle selväksi, kuka on talossa niin emäntä kuin isäntäkin. Nella voi vain hämmentyneenä ihmetellä mikä hänen roolinsa Johannes Brandtin vaimona on.

Johannes tarkkasilmäisenä huomaa, että Nellalla on vaikeuksia sopeutua ja hankkii Nellalle häälahjaksi nukkekaapin. Kaappi on hienoa työtä, tarkka kopio heidän talostaan, mutta Nella pitää lahjaa alentavana. Tekemistä saadakseen Nella kuitenkin päättää alkaa sisustamaan kaappia ja ottaa yhteyttä miniatyristiin. Nellalla ei ole vain aavistustakaan siitä, minkä portin tuntemattomaan hän yhteydenotollaan avaa.

Miniatyristi alkaa lähettämään Nellalle pyytämättä miniatyyreja, jotka ovat pieninekin yksityiskohtineen pelottavan tarkkoja kopiota Brandtin talon esineistä ja asukkaista. Pian Nella huomaa, että miniatyyrit eivät ole pelkkiä miniatyyreja, vaan ne paljastavat niin salaisuuksia kuin ennustavat tulevaakin.

Tarina on niin tiivis ja tiukasti yhteen nivottu paketti, että sitä ei voi juurikaan avata viemättä lukukokemusta. Kirjailija on kuitenkin luonut tiheätunnelmaisen ja vetävän tarinan, joka kertoo täyttymättömästä avioliitosta sekä siitä, kuinka heikosta tulee vahva ja vahvasta heikko. Ennen kaikkea se on tarina kielletystä rakkaudesta, petoksesta sekä kostosta, joka on vuosikaudet uinunut odottamassa tilaisuuttaan.

Jälkisanat:

Kirja on viihdyttävä ja paikoin jännittäväkin lukuromaani, jossa aikakauden kuvaus ahdasmielisine ja uskonnollisine ilmapiireineen on herätetty eloon.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Tämä oli hyvää viihdettä ja mieleenpainuva :) Jäi sellainen kutina, että lukisin Burtonia jatkossakin, toivottavasti jatkaa kirjoittamista.

Piia kirjoitti...

Kiitos kommentistasi ja olen kanssasi täysin samaa mieltä! Kirjan juoni kiemuroineen kyllä yllätti ja sivut kääntyivät vinhaan. Burton on ehdottomasti jatkossa lukulistalla ja toivottavasti häneltä tosiaan saadaan lisää luettavaa.:)

T: Piia / Kirjamerestä ongittua