maanantai 6. marraskuuta 2017

Exitus

Aho, Toni (2017): Exitus. Nordbooks. E-kirja, vastaa painettuna 378 s.

”Lääketieteen opiskelija Milla Vartiainen on saanut unelmiensa kesätyöpaikan pohjoisen Nälviän kunnan terveyskeskuksesta. Lääkärin arki osoittautuu kuitenkin paljon odotettua haastavammaksi, ja Milla, mielenterveyskuntoutuja itsekin, alkaa epäillä ammatinvalintansa järkevyyttä. Kaiken lisäksi vuodeosastolla sattuu kuolemantapauksia, jotka eivät vaikuta opiskelijan mielestä luonnollisilta. Onko heidän keskuudessaan murhaaja? Ja mitä tekemistä sillä voi olla paikkakunnalla vaikuttaneen uskonlahkon kanssa?

 Nuori lääkäri alkaa penkoa tapahtumia uupumuksestaan huolimatta ja huomaa äkkiä olevansa syöksykierteessä, jonka panoksena ei ole enää pelkästään hänen ammatillinen uskottavuutensa vaan myös hänen henkensä. Exitus on lääketieteellinen trilleri kaikille lukijoille, joita kiinnostaa, mitä todella tapahtuu tutkimushuoneen oven sisäpuolella, kun ihmismielen synkeimmät lokerot avautuvat. Samalla se on kehitystarina: tarina lääkäriksi kasvamisesta sekä ammatin hyvistä ja huonoista puolista.”

Kate Mortonin kirjan jälkeen tarvitsin jotain jännittävää ja esittelytekstien perusteella huutooni vastasi parhaiten Toni Ahon Exitus. En tunnistanut kirjailijaa ennestään ja pikaisella googlettamisella selvisi, että kirjailija on oululainen ihotautilääkäri. Exitus on Ahon kolmas kirja ja aiemmin häneltä on julkaistu esikoisteos Samuel ja toisinkoinen Vettä sakeampaa. 

Exituksen tarina rakentuu Milla Vartiaisen ympärille. Millan äiti olisi toivonut tyttärestään kosmetologia ja työnsä jatkajaa, mutta vastoin äidin toiveita Milla opiskeleekin lääkäriksi. Opiskelu on haastavaa ilman tasapainottoman äidin tukea, mutta opiskelujen ohessa Milla käy terapiassa avaamassa mielensä solmuja. Terapiassa hiljalleen rakennettu itsetunto on hauras, ja Millan itseluottamus onkin kovilla kesäkandina Nälviän terveyskeskuksessa.

Nälviän pimeämpään historiaan kuuluu paikkakunnalla muutama vuosikymmen aiemmin vaikuttanut vähäkyröläisyys ja Milla saa uskonlahkoon kosketuksen löytäessään väliaikaisasunnostaan vihkon. Vihkon sisältö karmii Millan selkäpiitä, mutta herättää Millassa kiinnostuksen tutkia lahkoa ja lahkon toiminnan lopettanutta skandaalia. Samaan aikaan terveyskeskuksen vuodeosastolla alkaa esiintyä merkillisiä tapauksia, joissa hoidossa olevan potilaan kunto heikentyy nopeasti ja lopulta potilas menehtyy kaikista hoitoyrityksistä huolimatta. 

Milla epäilee potilaskuolemia tahalleen aiheutetuiksi ja yhdistää niihin vähäkyröläisyyden siitä huolimatta, että lahko ei ole ollut aktiivinen kymmeniin vuosiin. Lahkon maanalaisesta toiminnasta ei voi kuitenkaan olla varma ja Milla tuntee olevansa pakotettu selvittämään mitä terveyskeskuksen vuodeosastolla oikein tapahtuu. Millalle panokset ovat kuitenkin korkeat, mahdollinen pakkohoito ja lääkärin oikeuksien menetys.

Exitus on lääkäritrilleri, mutta maallikkolukijana en kokenut toimenpidekuvauksia tai lääketieteellisiä termejä hankalina. Kuvaukset ja termit ovat luonteva osa tarinaa ja koin kirjan mielenkiintoiseksi kurkistukseksi lääkärin työhön. Voisin kuvitella, että jokainen lääkärinä toimiva joutuu eettisten kysymysten eteen ja pohtimaan Millan tavoin, olisiko valmis antamaan kuolinapua sitä anelevalle kuolemansairaalle. 

Kerronta ei ehkä ole niin viimeisen päälle viilattua ja hiottua, mutta koin kielen omakseni ja oli hauska huomata, että monessa kohdassa olisin itse käyttänyt täsmalleen samoja sanoja kuin Milla. Kerronta on kuitenkin sujuvaa ja yhdessä vetävän juonen kanssa tarina on jännittävä ja paikoin jopa hyytävä. Hyytävyys ei tarvitse muuta kuin karmivan talonmiehen asunnon, öisiä huutoja, autioituneita tiloja ja hiiviskelyjä paikoissa joissa ei pitäisi olla. 

Jälkisanat:

Kirjailijan kotisivujen mukaan Exituksen on tarkoitus olla Milla Vartiaisesta kertovan trilogian ensimmäinen osa ja tämän kirjan perusteella tulen ehdottomasti lukemaan seuraavat osat.

Ei kommentteja: