torstai 16. marraskuuta 2017

Valas nimeltä Goliat

Sandu, Cristina (2017): Valas nimeltä Goliat. Otava. E-kirja, vastaa painettuna 265 s.

”Nautinnollisen täyteläinen esikoisromaani vie nykypäivän Helsingistä Ceaușescun Romaniaan ja vainottujen kohtaloihin. Kolmekymppinen Alba on syntynyt ja kasvanut Helsingissä suomalaisen äidin ja romanialaisen isän tyttärenä. Alban suhde isän kotimaahan ei ole yksinkertainen: hän muistaa lapsuuden onnelliset kesälomat paahtavan auringon alla, mutta muistoja varjostavat diktatuurin vuodet salaisuuksineen.

Kun Alba matkustaa romanialaisen isoisänsä hautajaisiin, hän alkaa samalla tutkia sukunsa tarinaa. Alba sukeltaa pienen romanialaiskylän historiaan, jossa osansa on ollut niin maanjäristyksillä, pohjoisesta maasta saapuneella morsiamella kuin maailmaa kiertävällä valaalla.”

Kiinnostuin kirjasta, koska en tunne Romaniaa tai romanialaista kulttuuria juuri ollenkaan. Yhdistän Romaniaan ainoastaan vampyyrikreivi Draculan ja Draculan esikuvan Vlad Seivästäjän, mutta siihen tietoni jäävätkin. Ei siis kovin kaksista.

Tarinan keskushenkilö on Helsingissä romanian kielen tulkkina toimiva Alba Julia, jonka äiti on suomalainen ja isä Romaniasta. Alban isänisä, Susi Popescu, on vakavasti sairas ja suru-uutisen saatuaan Alba vanhempineen matkustaa hautajaisiin Romaniaan. Hautajaisvalmisteluista alkaa Alban tutkimusmatka omiin juuriinsa.

Tarinassa Alba pohtii suhdettaan vanhempiinsa, etenkin isäänsä Mihaihin, ja muistelee lapsuuttaan sekä Romaniassa isovanhempiensa luona viettämiään kesiä. Pääasiassa Alban muistojen kautta lukijalle avataan myös Alban ja romanialaisen filosofin Albert Tanasen vuosia kestänyt suhde, joka päättyi Albertin päätökseen jäädä Romaniaan.

Ulkopuolinen kertoja puolestaan kertoo Popescun perheen tarinan, joka alkaa Alban isoäiti Flavian ja isoisä Susi Popescun tapaamisesta vuonna 1952. Lukijalle paljastuu minkälaista on elää kommunistisessa diktatuurissa jossa korruptio rehottaa, voitelu rahalla tai tavaralla on arkipäivää ja yhteydet länteen ovat kullanarvoisia. Popescut ovatkin onnekkaita kun Alban isä Mihai pääsee 1980-luvun alussa Suomeen, mutta muuttoon tarvittavasta luvasta maksetaan kova hinta. Susi joutuu myymään suurella vaivalla hankkimansa auton.

Kommunismin romahdettua vanhat valtasuhteet keikahtavat päälaelleen, joten Flavia ja Susi Popescun on selviydyttävä täysin uudenlaisessa maailmassa. Elämää helpottaa kuitenkin se, että Mihai on Suomessa ja Mihain veli Costel on lottovoiton saatuaan muuttanut Amerikkaan. Kiinnostavinta Popescujen tarinassa onkin se, miten eritavalla ulkomailla asuvat veljekset kokevat kotimaansa. Siinä missä Mihai Popescu on kaikin keinoin yrittänyt sopeutua Suomeen, niin Costel Popescu on rakentanut Amerikassa ympärilleen pikku-Romanian.

Tarinaan on myös sinne tänne ujutettu valaista kertovia lyhyitä kappaleita ja ilmeisesti valaat, etenkin Goliat, pitäisi ymmärtää kommunismin symbolina. Valaiden merkitys tässä yhteydessä ei kuitenkaan aukea minulle, vaikka pienet Popescun veljekset aikoinaan Goliatin nähdessään ymmärsivät:”on olemassa toinen maailma heidän maailmansa ulkopuolella, ja sinne he aikovat päästä.”

Pidin kyllä Popescun perheen tarinasta, mutta kirjan rakenne on mielestäni hajanainen ja henkilöt Albaa lukuunottamatta jäivät pinnallisiksi. Jäin esimerkiksi miettimään, että miten Flavia ja Susi kokivat sen hetken, kun Suden työtoverit salaisesta poliisista hakivat Flavian veljen ja Suden langon Pavelin? Tarina ei paljasta tällaisia ja koinkin kerronnan lähinnä toteavaksi ja tunteilemattomaksi, eikä siinä oikein ole mielestäni syvyyttä. Kirja on kuitenkin ihan kelpo luettavaa, lämminhenkinen ja jotenkin sympaattinenkin valaineen.

Jälkisanat:

Valas nimeltä Goliat on yksi vuoden 2017 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaista. Tarina on viehättävä, mutta en koe kirjaa niin ansiokkaaksi romaaniksi, että se minun mielestäni lunastaisi paikkansa suomenkielisen kaunokirjallisuuden pääpalkintoehdokkaana.

Ei kommentteja: