sunnuntai 14. heinäkuuta 2019

Murha Bombayssa

Massey, Sujata (2019): Murha Bombayssa. Suom. Maija Heikinheimo. Gummerus. E-kirja, vastaa painettuna 460 s.

”Kiehtova mysteeri, joka herättää 1920-luvun monikulttuurisen Bombayn eloon. Perveen Mistry, arvostetun zarathustralaisperheen tytär, on juuri aloittanut työt isänsä lakitoimistossa Bombayssa. On vuosi 1921. Oxfordissa opiskellut Perveen on erityisen kiinnostunut naisten oikeuksista, eikä se ole sattumaa.

Mistryt ovat saaneet hoidettavakseen varakkaan myllynomistajan Omar Faridin testamentin. Tutkiessaan asiapapereita Perveen huomaa jotain merkillistä: Faridin kolmesta leskestä jokainen on luovuttanut perintönsä hyväntekeväisyyteen. Yksi vaimoista on allekirjoittanut lomakkeen pelkällä ruksilla - eli tuskin osaa edes lukea. Yrittääkö joku käyttää leskien tilannetta hyväksi?

Kun tapahtuu murha, varmistuu, että Perveen on osunut ounasteluissaan oikeaan. On hänen vastuullaan selvittää, mitä todella tapahtui, ja taata, ettei yksikään viaton lapsi ja nainen ole enää vaarassa.

Murha Bombayssa avaa Sujata Masseylta uuden rikossarjan, joka on inspiroitunut ”tosielämän Perveenistä”, Intian ensimmäisestä naisasianajajasta Cornelia Sorabjista.”

Kolmivuotiset lakiopinnot Oxfordissa suorittanut Perveen Mistry työskentelee isänsä lakiasiaintoimistossa laatien testamentteja sekä erilaisia sopimuksia. Koulutuksen saaneesta Perveenistä on erityistä hyötyä, kun toimiston on selvitettävä ovatko varakkaan liikemiehen lesket itse allekirjoittaneet asiakirjat, joilla heidän perintönä saatavat morsiusrahansa, eli mahr-osuutensa, ohjataan eri tarkoitukseen kuin he ovat alun perin tarkoittaneet. Muslimien purdah-tapaa harjoittavat naiset elävät eristyksessä eivätkä saa tavata perheeseen kuulumattomia miehiä, joten heitä on helppo ohjailla ja Perveenin huoli naisten tulevaisuudesta muuttuu peloksi, kun talossa tapahtuu murha.

Murha Bombayssa on Perveen Mistry tutkii -sarjan ensimmäinen osa ja sijoittuu 1920-luvun Bombayhin. Kirjailija keskittyy kuvaamaan tuon ajan intialaista kulttuuria eri tapoineen, uskontoineen ja lakeineen, joten tarinassa tulee esiin vahvasti Intian monimuotoisuus ja sen mukanaan tuoma monimutkaisuus. Ymmärrän sen, että ensimmäisessä osassa on tehtävä taustoitusta, mutta tässä sitä oli hivenen liikaa ja rikosjuoni jäi turhan köykäiseksi ja ennalta arvattavaksi. Pidin kovasti Sujata Masseyn Rei Shimura -sarjasta, mutta tämä Perveen Mistry tutkii -sarjan ensimmäinen osa ei nyt oikein vakuuttanut. Ei huono, mutta ei myöskään imaissut mukaansa, vaikka yleensä innostun tällaisista faktaa ja fiktiota sekoittavista historiallisista kirjoista.

Jälkisanat:

Sujata Masseyn sivuilta selviää, että kirja on voittanut useamman ulkomaisen kirjallisuuspalkinnon. Minun makuni ei nyt ollenkaan myötäile palkintoraateja, mutta laimeuteni johtuu varmasti siitä, että Intia maana ei jostain syystä kiehdo minua millään tavalla.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 41. Kirja sijoittuu aikakaudelle, jolla olisit halunnut elää. Kuvittelen ensimmäisen maailmansodan ja suuren laman välisen charleston-aikakauden olleen jollain tapaa iloista aikaa, jolloin klubeilla raikasi jazz ja ilmapiiri oli varovaisen toiveikas.

Ei kommentteja: