Koonti luetuista kirjoista

lauantai 20. heinäkuuta 2019

Rajatrilogia: Kaikki kauniit hevoset, Matka toiseen maailmaan ja Tasangon kaupungit


McCarthy, Cormac (2014): Kaikki kauniit hevoset (I). Suom. Kaijamari Sivill. WSOY. E-kirja, vastaa painettuna 358 s.

”John Grady on vasta kuudentoista kun kotitila Texasissa myydään ja hän lähtee kaverinsa Rawlinsin kanssa ratsain kohti Meksikoa etsimään uutta elämää. Nuoret miehet kohtaavat matkallaan ihmisen koko raakuuden ja jalouden ja oppivat että liian hyvä hevonen on vaaraksi - mutta ei niin suureksi kuin rakkaus. McCarthyn Rajatrilogian ensimmäisessä osassa tarina kaartuu jylhästi, ja Kaijamari Sivillin suomennos hehkuu samoissa väreissä.

Kaikki kauniit hevoset sai Yhdysvaltain National Book Award ja National Book Critics Circle Award -palkinnot ja nosti tekijänsä maailmanmaineeseen. ”

McCarthy, Cormac (2015): Matka toiseen maailmaan (II). Suom. Erkki Jukarainen. WSOY. E-kirja, vastaa painettuna 504 s.

”Rajatrilogian dramaattinen keskiosa Eletään 30-luvun loppua ja 16-vuotias Billy Parham opettelee sudenmetsästäjäksi. Ymmärrys kasvaa niin, että poika ei voikaan tappaa tiinettä naarassutta vaan päättää viedä sen Meksikoon, vapauteen. Hän karkaa kotoa ja lähtee oudossa seurassa kohti tuntematonta. Kotiinpaluu Uuteen-Meksikoon paljastaa riutuneelle Billylle, että kodista ja perheestä on jäljellä vain pari vuotta nuorempi veli Boyd. Elossa ovat ehkä myös perheen hevoset. Meksikossa. Hakumatka tietää kauneutta, väkivaltaa ja kuolemaa, palaajalle jää tehtäväksi kaivaa hautoja rakkailleen. Mutta tarina jatkuu.”

McCarthy, Cormac (2015): Tasangon kaupungit (III). Suom. Kaijamari Sivill. WSOY. 350 s.

”Rajatrilogian komea ja järkyttävä päätös. Kohtalo tuo yhteen trilogian aiempien osien päähenkilöt, nuoren John Grady Colen ja hieman vanhemman Billy Parhamin.

Nuoret miehet ovat päätyneet samalle surullisten miesten hevostilalle Uuteen-Meksikoon. Vuosi on 1952, yötaivasta sumentavat kaupungin neonvalot, cowboyn elämänmuoto on hiipumassa. Bordellikäynnillä Billyn kanssa John Grady tapaa säikähtäneen ilotytön, Magdalenan. Vastoin Billyn ja muiden neuvoja hän päättää pelastaa tytön parempaan elämään.”

Trilogian ensimmäisessä osassa Kaikki kauniit hevoset John Grady Colen kotitila myydään isoisän kuoltua ja 16-vuotias John Grady lähtee päähänpistosta ystävänsä Rawlinsin kanssa Meksikoon. Nuorukaiset tapaavat matkalla heitä muutaman vuoden nuoremman Jimmy Blevinsin, jonka teoista myös John Grady ja Rawlins joutuvat maksamaan. Rawlins päättää sittemmin palata kotiin, mutta John Grady haluaa tavata vielä kerran meksikolaisen rakastettunsa ja palaa vasta sen jälkeen Yhdysvaltoihin etsimään omaa paikkaansa aikuisten maailmassa.

Toisessa osassa Matka toiseen maailmaan niin ikään 16-vuotias Billy Parham löytää pyydyksestä suden, jonka hän hetken mielijohteesta päättää palauttaa Meksikoon. Monenlaisten mutkien jälkeen Billy palaa takaisin kotiin huomatakseen, ettei kotia enää ole ja lähtee yhdessä nuoremman veljensä Boydin kanssa takaisin Meksikoon hakemaan perheeltään vietyjä hevosia. Meksiko ei kohtele Boydia hyvin ja lopulta Billyn viimeisenä palveluksena veljelleen on hakea takaisin se, mitä on enää jäljellä.

Päätösosassa Tasangon kaupungit jo varttuneemmat John Grady Cole ja Billy Parham ovat ystävystyneet ja työskentelevät samalla karjatilalla rajan pinnassa Yhdysvaltojen puolella. John Grady rakastuu meksikolaiseen ilotyttöön, mutta Billy yrittää toppuutella ja John Grady maksaakin rakkaudestaan ja unelman murskautumisesta kovimman mahdollisen hinnan.

Kaksi ensimmäistä osaa etenevät hyvin verkkaisesti ja niiden pääosassa on karu luonto sekä ihmisen ja eläimen välinen suhde. Kolmannessa osassa sitten keskitytään enemmän ihmisiin, mutta kaikille kolmelle romaanille on yhteistä perinteinen vastakkainasettelu hyvä vastaan paha. Naiivin suoraselkäiset nuorukaiset kohtaavat eläinten ja ihmisten riistoa ja oppivat myös sen, että köyhä antaa vähästään, rikas ei paljostakaan. Kaikkia kolmea kirjaa leimaa myös selittämätön murheellisuus ja apeus, missään ei ole ilon häivähdystäkään. Kirjailija onkin laittanut nuoret miehet käymään kovan koulun ja heidän kohtaloonsa tuntuu kiteytyvän kaikkien levottomien sielujen kohtalo.

Ymmärsin kyllä lukiessani lukevani jotakin erityisen hienoa ja eritoten luonto- ja maisemakuvaus oli mieleenpainuvaa. Taitavaa oli myös se, miten pelkästään kieltä vaihtamalla liikuttiin maasta toiseen. Vuoropuhelun vaihtuessa lyhyiksi espanjan kielisiksi lauseiksi oltiin Meksikossa ja jos espanjan alkeilla ei olisi pärjännyt, niin kunkin romaanin lopussa oli sanasto. McCarthykaan ei kuitenkaan saanut minua hihkumaan ihastuksesta, vaan taas kerran totesin, että tällaiset hitaan maalailevat road trip -romaanit saavat minut pitkästymään ja kaikki hienous hukkuu haukotusten alle. Tästä syystä luinkin trilogian pienissä pätkissä muutaman kuukauden aikana ja neuvoisin luottamaan enemmän esittelyteksteihin kuin minun tapahtumakuvauksiini, koska olen niinä lyhyinäkin lukuhetkinä saattanut pohdiskella enemmän kauppalistoja kuin lukemaani.

Jälkisanat:

Monia palkintoja saavuttaneen Cormac McCarthyn ensimmäinen romaani on julkaistu jo 1965, mutta suuren yleisön tietoisuuteen kirjailija nousi trilogian ensimmäisellä osalla Kaikki kauniit hevoset. Arvostetun Pulizerin kirjallisuuspalkinnon kirjailija pokkasi vuonna 2007 teoksellaan Tie, joka sijoittuu maailmanlopun jälkeiseen maailmaan kuvaten isän ja pojan selviytymistä.

Helmet-haasteessa Tasangon kaupungit menee kohtaan 24. Sokkona hyllystä valittu kirja. Trilogian päätösosa oli Suomalaisen kirjakaupan Kirjan ja ruusun päivään liittyvässä sokkotreffit-kassissa.

Ei kommentteja: