Koonti luetuista kirjoista

tiistai 31. lokakuuta 2017

Budapestin varjot

Kondor, Vilmos (2012): Budapestin varjot. Suom. Tähti Pullinen. Tammi. E-kirja, vastaa painettuna 295 s.

Budapestin varjot on Vilmos Kondorin viisiosaisen Budapest Noir – sarjan ensimmäinen osa. Tähän asti on suomennettu:

1.     Budapestin varjot
2.     Budapestin synnit
3.     Budapestin vakooja
4.     Budapestin raunioissa

”Budapest 1936. Natsivalta nostaa päätään. Pääministerin hautajaisia valmistellaan, kun laitakaupungilta löytyy prostituoidun ruumis. Poliisi ei halua tarttua tapaukseen, mutta rikosreportteri Zsigmond Gordonin epäilykset heräävät, kun hän törmää kuolleen tytön kuvaan oudossa paikassa. 1930-luvun Budapest herää eloon Vilmos Kondorin tyylikkään dekkarisarjan avausosassa Budapestin varjot.

Fasismin kurottava käsi ja kirjoituskoneen rätinä seuraavat rikosreportteri Zsigmond Gordonia, kun hän sekaantuu prostituoidun murhatutkimukseen Budapestin pahemmalla puolella. Ketään muuta ei murha tunnu kiinnostavan vähääkään, vaikka Gordonin mielessä herää yhä enemmän kysymyksiä: Miten paremman perheen juutalaistyttö joutui kadulle? Miksi poliisi ei tutki asiaa? ja ennen kaikkea: Miksi Gordonin poliisiystävän pöytälaatikossa on kuolleen tytön valokuva? Kun Gordonin tutkimukset etenevät, Budapest alkaa vaikuttaa yhä synkemmältä ja Gordonin henki yhä halvemmalta.”

Olen ollut jo pitkään kiinnostunut Budapest Noir – sarjasta, mutta aika ei ole aikaisemmin ollut oikea tummille sävyille, hämärille kujille ja savuisille kapakoille. Kirjassa oli toki näitäkin elementtejä noirin hengessä, mutta kirja oli paljon muutakin.

Unkarin pääministeri Gyula Gömbös on kuollut ja rikosetsivä Ernő Rónania syytetään lahjusten vastaanottamisesta. Az Est -lehden rikostoimittaja Zsigmond Gordonin olisi kirjoitettava niin pääministerin hautajaisista, kuin selvitettävä totuus Rónanin lahjusskandaalistakin. Zsigmond Gordon saa kuitenkin puhelun, joka jättää molemmat tehtävät toissijaisiksi.

Paikalliselta punaisten lyhtyjen alueelta on löydetty kuollut nainen, jonka käsilaukussa on Mirjam, juutalaisnaisen rukouskirja. Zsigmond Gordonin mieltä jää vaivaamaan, miten porvarillisen juutalaisperheen tyttö on päätynyt harjoittamaan maailman vanhinta ammattia. Gordon päättääkin ottaa selvää mitä naiselle, jäiselle Juditille, on tapahtunut.

Zsigmond Gordonille valkenee, että korkeat tahot ovat sekaantuneet tyttöbisnekseen ja tutkimuksillaan Gordon saattaa vaaraan itsensä lisäksi myös naisystävänsä Krisztina Eckhardtin sekä isoisänsä, marmeladeja keittelevän Mórin. Uhkailut kuitenkin vain sisuunnuttavat Zsigmond Gordonin ja lukija huomaa, että pelottomuuden ja päättäväisyyden lisäksi Gordonilla on vahva oikeustaju. Zsigmond Gordon pitää huolen siitä, että avun tarvitsijat saavat apua, mutta myös henki annetaan hengestä.

Historiasta kiinnostuneena pidin kovasti tästä dekkarista, jossa kirjailija sekoittaa onnistuneesti faktaa ja fiktiota. Faktaa on, että Unkarin pääministeri Gömbös teki vuosina 1932–1936 oikeistolaista ja juutalaisvastaista politiikkaa, joten kansallissosialismin aate oli nousussa myös Unkarissa. Fiktiivisellä tarinalla kirjailija taas kytkee tuon ajan poliittisen ilmanpiirin vaikutuksen Unkarin juutalaisten yhteisöön, yhteisöön kuuluvan yksittäisen perheen ratkaisuihin ja niiden seurauksiin.

Jälkisanat:

Alussa kirjan maailma tuntui hyvin vieraalta, mutta huomaamattani tarina imaisi mukaansa. Kirja lunastikin kaikki odotukseni ja onnekseni suomennettuja Gordon-kirjoja on tämän jälkeen vielä kolme.

Ei kommentteja: