Koonti luetuista kirjoista

lauantai 7. lokakuuta 2017

Kun jää pettää alta

Grebe, Camilla (2017): Kun jää pettää alta. Suom. Sari Kumpulainen. Gummerus. E-kirja, vastaa painettuna 507 s.

”Emma on töissä vaateliikkeessä ja tulenpalavasti rakastunut. Jesper on kaikkea, mistä hän on haaveillut. On vain yksi ongelma: Jesper on Emman ylin esimies, firman skandaalinkäryinen toimitusjohtaja, ja suhde on pidettävä salassa. Sitten Jesper tekee katoamistempun.

Pian Jesperin ylellisestä kodista löytyy raa’asti murhattu, tunnistamaton nainen, ja Jesperistä tulee rikoksen pääepäilty. Tapauksessa on tuttuja kaikuja, ja rikospoliisi Peter Lindgren ryhtyy tutkimaan murhaa kollegansa Hanne Lagerlind-Schönin kanssa. Heillä on yhteinen historia, mikä tuo oman hankalan lisänsä tutkintaan.

Kun jää pettää alta on Camilla Greben ensimmäinen sooloteos ja hänen kansainvälinen läpimurtonsa. Se on lukijaa nautinnollisesti kieputtava psykologinen trilleri rakkaudesta ja petoksesta.”

En aikonut lukea tätä kirjaa koska ajattelin, että tämä on taas yksi ”trilleri” joita todellisuudessa on kolmetoista tusinassa. Huomasin sitten puolivahingossa keskustelun, joka herätti kiinnostukseni ja jäin miettimään, miten perusdekkarin lopun voi ymmärtää monella tavalla. Sen enempää keskusteluun palaamatta totean, että kirja on yksi vuoden parhaita omassa genressään ja tämä oli jäädä minulta lukematta.

Emma Bohman työskentelee Jesper Orren johtaman vaateliikeketjun Clothes & Moren myymälässä ja on vastannut kyllä Jesper Orren kosintaan. Sormus onkin ainoa mitä Emma voi työkavereilleen esitellä. Sulhanen on pidettävä salaisuutena siihen asti, että Jesper antaa luvan julkistaa suhteen, mutta täysin yllättäen Jesper katoaa Emman elämästä.

Jesperin kotoa puolestaan löytyy raa’asti murhattu nainen ja murhatutkinnan ottaa hoitaakseen Peter Lindgren työparinsa Manfred Olssonin kanssa. Manfred huomaa murhatavassa jotakin tuttua, jotakin samankaltaista 10 vuoden takaisen selvittämättömäksi jääneen tapauksen kanssa. Tästä syystä Manfred pyytää apua käyttämistieteilijä Hanne Lagerlind-Schöniltä, joka on aiemmin laatinut poliisille tekijöiden psykologisia profiileja. Manfred ei vain tiedä, että Peterillä ja Hannella on yhteinen menneisyys.

Jesper Orre on kuitenkin kadonnut Emman lisäksi myös rikostutkijoilta. Peter ja Mandfred kuulevat Orren olevan ristiriitainen persoona, joka ihastuttaa naisia ja vihastuttaa ay-liikettä. Kummallakin tavalla hankkii vihamiehiä, mutta mitä Jesper Orren kotoa löytynyt murhattu nainen oli tehnyt, miten hän liittyy Jesper Orreen?

Kertojina ovat Emma, Peter ja Hanne. Emma käy läpi suhdettaan Jesperiin ja Jesperin katoaminen avaa menneisyyden haavat lapsuudesta saakka. Peter ui Emman tavoin syvissä vesissä ja pohtii rikostutkinnan ohessa omaa rooliaan niin poikana, veljenä, isänä, kumppanina kuin poliisinakin.

Hanne puolestaan on saanut dementia-diagnoosin, mutta yrittää elää niin normaalia elämää kuin sairauden tässä vaiheessa pystyy. Sairaus on kuitenkin herättänyt Hannen miettimään miten ja kenen kanssa hän haluaa viettää sen ajan, jolloin hän kykenee vielä jotenkuten muistamaan.

Toisin kuin ensin ajattelin, niin kirja tarjosikin mainiota viihdykettä ja sivut kääntyivät huomaamatta. Tarinan pääosassa on rikos ja rikostutkinta, mutta henkilöiden henkilökohtaisen elämän kuvaus on tehty taiten. Kerronta pysyy tasapainoisena, sujuvana ja juoni sisältää muutaman hyvän koukun. Näin jälkikäteen huomattuna jätin lukiessa noteeraamatta yhden loppuratkaisun kannalta merkittävän seikan, joten kirja todella vei minut mukanaan ja jännitys pysyi loppuun asti.

Jälkisanat:

Kirja oli muistutus siitä, että kirjaa ei ole aina takakansiin katsominen. Camilla Grebe on jatkossa ehdottomasti lukulistalla.

Ei kommentteja: