Koonti luetuista kirjoista

sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Peilien kirja

Chirovici, E.O. (2017): Peilien kirja. Suom. Inka Parpola. Otava. E-kirja, vastaa painettuna 266 s.

”Murha joka ei koskaan selvinnyt. Kirja jota ei koskaan kirjoitettu loppuun. Arvoitus joka edelleen odottaa ratkeamistaan. Kirjallisuusagentti Peter Katz saa käsikirjoituksen, jossa luvataan ratkaista psykologian professori Joseph Wiederin selvittämätön murha vuosien takaa. Tarina kuitenkin päättyy juuri ennen murhaajan paljastumista.

Katzin toimittajaystävä ryhtyy tutkimaan tapausta, joka on ristiriitoja täynnä. Millainen mies Wieder oikeastaan oli - alansa nero, juoppo naistenmies vai julma hyväksikäyttäjä? Mitä lahjakas Laura Baines teki professorin asunnolla murhailtana, vai oliko hän siellä lainkaan?

Kansainväliseksi menestykseksi kohonnut Peilien kirja on herkkua esimerkiksi Joël Dickerin lukijoille.”

Herkkua Joël Dickerin lukijoille! Lauseen innoittamana tartuin innokkaasti kirjaan ja odotin huimaa Dickermäistä kyytiä kirjan parissa. Kirjoilla ei kuitenkaan ole muuta yhteistä kuin se, että sveitsiläisen Joël Dickerin kirjat sijoittuvat Yhdysvaltoihin, samoin kuin Isossa-Britanniassa asuvan E.O. Chirovicin.

Peilien kirjassa arvostettu psykologian professori Joseph Wieder murhataan kotonaan 1987 ja murha jää selvittämättä. Lähes kolmevuosikymmentä myöhemmin Richard Flynn-niminen mies lähettää kirjallisuusagentti Peter Katzille käsikirjoituksen alun sekä saatekirjeen, jossa hän kertoo kirjoittaneensa kirjan professorin murhayön tapahtumista.

Richard Flynn ehtii kuitenkin kuolla ennen kuin on lähettänyt Katzille käsikirjoituksen kaikki sivut. Peter Katz kiinnostuu käsikirjoituksesta niin paljon, että haluaa vähintään rekonstruktion tapahtumista, jotta joku muu voisi kirjoittaa kirjan loppuun jos alkuperäistä käsikirjoitusta ei löydy.

Dickerin kirjoittamassa kirjassa tapahtumia tutkisi luultavasti Peter Katz, mutta Chirovici kuljettaa juonta niin, että Joseph Wiederin kuolinyön tapahtumia selvitetään useamman henkilön toimesta. Vähän kuin viestikapulaa kierrätettäisiin, mutta tässä kirjassa tämä toimii.

Peter Katzin toimittajaystävä John Keller panee tutkimukset alulle. Professorin ja hänen lähipiiriä tunteneiden ihmisten kanssa käytävät keskustelut langettavat epäilyksen varjoja sinne tänne. Useammallakin henkilöllä olisi ollut mahdollisuus murhata Joseph Wieder, mutta todellinen motiivi vain muutamalla.

Tutkimusten edetessä ei kuitenkaan enää tiedetä kuka puhuu totta, ketä uskoa. Joseph Wiederinkin persoona on jakanut ihmisiä. Toiset kuvailevat professoria työlleen omistautuneeksi intellektuelliksi neroksi, toiset taas häikäilemättömäksi huijariksi ja vaaralliseksi naistenmieheksi.

Tutkimukset ovatkin ajautumassa täydelliseen umpikujaan, kunnes tutkijoiden onneksi joku haluaa keventää omaatuntoaan. Tapaamisessa Joseph Wiederin kuolinyön todellisten tapahtumien kulku sekä paikallaolijat selviää. Professorin murhaaja jää vuosikymmenten jälkeen kiinni.

Professori Joseph Wiederin murhan motiivi käy tarinasta ilmi, mutta Richard Flynnin motiivi kirjan kirjoittamiselle jää lukijan itsensä pääteltäväksi. Itse ajattelen Richardin motiivina olleen kosto, joka hänen oli vielä mahdollista toteuttaa ennen kuolemaansa. Jonkun onneksi Richard Flynnin käsikirjoitus ei kuitenkaan joudu vääriin käsiin.

Juonen rakentajana Chirovici on toista maata kuin Dicker. Jos lukija ei pysy koko ajan tarkkaavaisena, niin juoni alkaa tuntua sekasotkulta. Chirovici ei pysty myöskään niin kepeästi ja helpon tuntuisesti kuljettamaan juonta kuin Dicker. Erilaisuudestaan huolimatta Peilien kirja ei ole suinkaan huono. Tunnelmaltaan vähän raskas eikä niin helppolukuinen, mutta ”Hyvän kirjan voi siis ainoastaan lukea, siitä ei voi puhua.”

Jälkisanat:

Kirja on oiva valinta syksyiseen tai talviseen viikonloppuun, jonka haluaa viettää hyvän dekkarin parissa.

Ei kommentteja: