Koonti luetuista kirjoista

keskiviikko 29. marraskuuta 2017

Kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja 2017

Tänään on julkistettu vuoden 2017 kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja ja ministeri Elisabeth Rehn valitsi voittajaksi Juha Hurmeen teoksen Niemi.

”Jokunen tovi alkuräjähdyksen jälkeen, astronomisten, geologisten ja sen sellaisten sattumien seurauksena, Telluksen pohjoisella pallonpuoliskolla alkoi törröttää niemi. Sitten tulikin vuosi 1809, ja siinäpä oikeastaan koko tarina olisikin, ellei tuolle 14 miljardin vuoden aikajänteelle mahtuisi joitakin niin kohottavia kuin askarruttaviakin episodeja, joiden kertomisesta saattaa olla lukijalle hyötyä ynnä huvia.

Niemi on maailmankaikkeuden kulttuurihistoria à la Juha Hurme. Kustantamon pihistelyn vuoksi teos keskittyy tuon mainitun niemennökön ympäristöön, toki vertaillen sen saavutuksia eurooppalaiseen ja laajempaankin hengentuotantoon. Venäjän vallan aika ja Suomen tasavallan historia on siis jätetty pois.

Hurmeen tutkain löytää aina uutta jo muka tiedetystä. Taiteilijan ja tieteilijän yhdistelmäkatse paikantaa niemen ylivertaisesti käännetyimmän tekstin satojen vuosien takaa, pureutuu kansanrunouteen ilman Kalevalan välikättä ja näyttää niemen perusteellisen kansainvälisyyden jo ajalta ennen ristiretkiä. Uskonkiihko ja typerä isottelu eivät ole kirjoittajalle suuressa arvossa, sivistys, kulttuuri ja uuden keksiminen ovat.

Juha Hurmeen Niemi ei ole vielä Suomi, mutta sellaisia piirteitä, juuria ja juonteita siinä on, jotka saattavat vaikuttaa tutuilta.” 

Perusteluissaan Elisabeth Rehn muun muassa totesi: ”Valitsemani kirja tarjoaa valtavan määrän tietoa maapallomme vaiheista sen synnystä asti, maaperästä, elävistä olennoista joista hiljalleen tuli ns. ihmisiä. Heidän saavutuksensa historian kulussa tieteen, taiteen, ilmaisun ja uskontojen alalla muodostavat valtavan tietopaketin. Kertoja katsoo hyväntahtoisesti tapahtumia kuin ulkopuolelta, uskomattomalla huumorilla yhdistäessään niitä nykyaikaan.” 

Julkistettaessa Finlandia-ehdokkaat totesin, että luen ehdokkaista ainoastaan Cristina Sandun kirjan Valas nimeltä Goliat ja muut jätän suosiolla toisten luettavaksi. Ministeri Elisabeth Rehn on kuitenkin perustellut valintaansa tavalla, joka herätti mielenkiintoni. Taidan sittenkin laittaa kirjan hankintalistalle ja katsoa jaanko Elisabeth Rehnin kanssa samankaltaisen huumorintajun.


Ei kommentteja: