Koonti luetuista kirjoista

lauantai 25. marraskuuta 2017

Kohtalokas merimatka

Theils, Lone (2016): Kohtalokas merimatka. Suom. Kari Koski. Aula & Co. 380 s.

Kohtalokas merimatka on Nora Sand -sarjan ensimmäinen osa. Tähän asti on suomennettu:

1.     Kohtalokas merimatka
2.     Runoilijan vaimo

"Kaksi tanskalaista tyttöä katoaa jäljettömiin risteilyllä matkalla Englantiin vuonna 1985. Kymmeniä vuosia myöhemmin pienen englantilaisen kylän antiikkikaupasta löytyy vanha matkalaukku, jonka sisältä paljastuu tyttöjen valokuva. Kuvat löytää tanskalaisen lehden Lontoon kirjeenvaihtaja Nora Sand, joka kiinnostuu tapauksesta ja palaa Tanskaan selvittämään tyttöjen taustaa epämääräisessä nuorisokodissa.

Pian hän huomaa sekaantuneensa pahamaineisen, Wolfhallin vankilassa elinkautista istuvan englantilaisen sarjamurhaajan tekoihin. Tapahtumat saavat uusia, odottamattomia käänteitä, ja pian Nora joutuu pelkäämään omankin henkensä edestä. Kirjan ihastuttava ja inhimillinen sankaritar, sisukas ja terävä Nora Sand harrastaa potkunyrkkeilyä, sotkee rakkauselämänsä kerta toisensa jälkeen ja tekee liikaa töitä, jotta pystyisi koskaan viettämään tavallista elämää. Kohtalokas merimatka on toimittaja Nora Sandista kertovan dekkarisarjan ensimmäinen osa.

Lone Theils on toimittaja ja kirjailija, joka työskenteli 15 vuotta Lontoossa tanskalaisen Politiken-lehden ulkomaankirjeenvaihtajana. Toimittaja Nora Sandista kertovan dekkarisarjan aloittava Kohtalokas merimatka on hänen ensimmäinen romaaninsa. Kirjan tarina sai alkunsa tositapahtumasta, erään amerikkalaisen sarjamurhaajan tarinasta. Miehellä oli tapana ottaa valokuvia tulevista uhreistaan. Kun hänet oli vangittu ja tuomittu kuolemaan, poliisi löysi hänen vuokraamastaan varastosta yli 200 valokuvaa tuntemattomista ihmisistä. Yksi kuvista oli selvästi otettu Tanskassa."

Vannoutuneena dekkareiden lukijana on mukava löytää lukulistalta pois jääneiden kirjailijoiden tilalle uusia raikkaita tulokkaita. Joissakin aiemmin lukemissani dekkarisarjoissa alettiin keskittymään liiaksi muuhun kuin rikostutkintaan ja toisissa taas tapahtumat alkoivat raaistua niin, että kirjat olivat jännittävän sijasta enemmänkin kuvauksia siitä, mihin ihminen kaikessa pahuudessaan pystyy.  

Kohtalokas merimatka aloittaa Nora Sand – sarjan, jonka päähenkilö Nora (Leonora) on tanskalaisen Globalt-viikkolehden Lontoon kirjeenvaihtaja. Yhdellä haastattelukeikalla Nora piipahtaa pienessä käytettyjen tavaroiden liikkeessä ja ostaa sisustusesineeksi matkalaukun. Kotona Nora huomaa, että matkalaukku sisältää pinon amatöörimäisesti otettuja polaroid-valokuvia, jotka kaikki esittävät teini-ikäisiä tyttöjä. Yksi kuvista kiinnittää Noran huomion, koska kuvassa olevien kahden tytön takana olevassa kyltissä lukee tanskaksi ”Autokansi 2”.

Noralle selviää, että kuvassa olevat tytöt, Lulu Brandt ja Lisbeth Mogensen, katosivat vuonna 1985 laivamatkalla Lontooseen. Nora kiinnostuu katoamistapauksesta ja kytkee tytöt Wolfhallin vankilassa elinkautista istuvaan sarjamurhaajaan William Hickleyyn, aka Bill Hixiin. Toimittajana Nora haistaa olevansa jymyjutun jäljillä ja päättää selvittää mitä Lululle ja Lisbethille tapahtui kymmeniä vuosia aiemmin. Samaan aikaan Noran ajatukset askartelevat tanskalaisessa rikospoliisi Andreas T. Janssonissa, joka on tullut Lontooseen Scotland Yardin järjestämään koulutukseen. Andreas ja Nora ovat nuoruuden aikaisia ystäviä ja Andreas haluaa vihdoin selvittää välit Noran kanssa.

Tarina keskittyy Noran elämään ja henkilöhistoriaan melkein yhtä paljon kuin katoamisten tutkimiseen, mutta toisaalta ensimmäisessä kirjassa on perusteltua rakentaa henkilöhahmojen perusta ja esitellä henkilöt. Kirjan juoni on kuitenkin vetävä ja sivut kääntyivät kuin itsestään. Kerrontakin on sujuvaa, paikoin hauskaakin ja puolessavälissä totesin kirjan olevan ihan kiva perusdekkari. Kirjan loppupuolella jouduin kuitenkin muuttamaan mielipidettäni. Olen useammankin kirjan kohdalla harmitellut, että kekseliäs tarina vähän vesitetään helpolla, mielikuvituksettomalla lopulla, mutta tässä kirjassa kävi toisinpäin. Perusdekkarin juoni saikin lopussa täysin yllättävän ja jännittävän käänteen, jota en lukemani perusteella osannut ollenkaan odottaa.

Jälkisanat:

Nora Sand – sarjan toinen kirja Runoilijan vaimo on jo hankintalistalla ja odotan mielenkiinnolla, minkälainen lukukokemus se on. Onko tarinan pääpaino Nora Sandin tutkimuksissa vai liukuuko se liiaksi Noran henkilökohtaisen elämän puolelle, kuten on käynyt esimerkiksi Camilla Läckbergin kirjoittamalle Erika Falck – sarjalle.

Ei kommentteja: