Koonti luetuista kirjoista

maanantai 13. marraskuuta 2017

Vaietut salaisuudet

Archer, Jeffrey (2017): Vaietut salaisuudet. Suom. Auri Paajanen. Sitruuna. E-kirja, vastaa painettuna 431 s.

Vaietut salaisuudet on Jeffrey Archerin seitsenosaisen Clifton-kronikan kolmas osa. Tähän asti on suomennettu:

1.     Vain aika näyttää
2.     Isän synnit
3.     Vaietut salaisuudet

"1945. Ylähuone on äänestänyt Barringtonin perheen omaisuuden perijästä. Harry palaa Amerikkaan edistääkseen viimeisimmän kirjansa myyntiä. Emma etsii pientä tyttöä, joka löytyi hylättynä hänen isänsä toimistosta yönä, jolloin isä tapettiin. Giles Barrington joutuu puolustamaan paikkaansa alahuoneessa ja on kauhuissaan huomatessaan kuka hänen vastustajansa on. Harryn ja Emman poika Sebastian vaikuttaa yllättäen vaalien tulokseen.

1957 Sebastian saa stipendin Cambridgen yliopistoon ja näin Cliftonin perheen uusi sukupolvi astuu näyttämölle. Sebastian joutuu tahattomasti mukaan kansainvälisen taidepetoksen vyyhteen, johon liittyy Rodin-patsas. Täysin tietämättömänä patsaan todellisesta arvosta Sebastian on yhtäkkiä hengenvaarassa.

Kansainvälisen bestseller-kirjailijan lumoava tarina Cliftonin ja Barringtonin sukujen kohtalosta jatkuu. Vaietut salaisuudet on sarjan kolmas osa."

Olen aina pitänyt Jeffrey Archerin kirjoista, eivätkä Clifton-kronikan kirjat ole tehneet poikkeusta. Se tosin on todettava, että vauhdikkaiden ja dramaattisten käänteiden takia kirjoja ei voi lukea montaa peräkkäin. Kirjat ovat kuin oikein täyteläisiä suklaaleivoksia, yksi pieni pala silloin tällöin riittää mainiosti.

Kronikan edellinen kirja Isän synnit päättyi cliffhangeriin ja avoimeksi jäi, että kumpi, Harry Clifton vai Giles Barrington, perii edesmenneen Sir Hugo Barringtonin baronetin arvonimen ja omaisuuden. Tapaus Barrington vastaan Clifton jätettiin lordikanslerin, ylähuoneen puheenjohtajan, ratkaistavaksi.

Tämä kirja,Vaietut salaisuudet, alkaa lordikanslerin ratkaisulla, jolla ei kuitenkaan ole vaikutusta Harry Cliftonin ja Giles Barringtonin ystävyyssuhteeseen. Jupakasta huolimatta miehet ovat edelleen mitä parhaimpia ystäviä ja kumpikin menestynyt elämässä omilla tahoillaan. Harry Clifton on maailmankuulu bestseller-kirjailija ja Giles Barrington Bristolin satama-alueen vaalipiiriä edustava työväenpuolueen kansanedustaja.

Giles Barrington menee naimisiin lady Virginia Fenwickin kanssa, mutta avio-onnea ei kestä kauaa ja lady Virginia häviää nöyryytettynä Gilesin elämästä. Pian tämän jälkeen Barringtonin perheen omistaman Barrington Shipping Linen johtokunta huomaa, että yhtiö on joutunut nurkanvaltauksen kohteeksi. Hieman myöhemmin myös Giles Barringtonille valkenee, että häntä yritetään kaikin keinoin kammeta kansanedustajan paikalta.

Gilesin tavoin Harryllakin on huolensa. Tarinassa seurataan Harryn pojan Sebastianin kasvua nuoreksi mieheksi ja nuori Sebastian hankkiutuu vaikeuksiin uhmaamalla koulun sääntöjä. Sebastian ymmärtää rehtorin nuhteet väärin ja luulee menettäneensä jatko-opiskelupaikan ja häpäisseen perheensä. Hätäpäissään Sebastian pestautuu opiskelutoverinsa isän Don Pedro Martinezin avuksi, mutta ei tiedä toimivansa muulina. Salakuljetusoperaatio kuitenkin epäonnistuu pahasti ja Don Pedro vannoo kostoa, mutta kohtalo puuttuukin tässä vaiheessa peliin.

Tarina on jatkumo kahdelle edelliselle kirjalle, joten pitäydyin vain pääjuonissa. Yritin visusti olla kertomatta sellaisia asioita ja yhteyksiä, jotka tulisivat paljastamaan edellisten kirjojen koukkuja ja tärvelemään lukukokemuksen. Tässä tarinassa on kuitenkin kaikista Archerin kirjoista tuttu vastakkainasettelu hyvä vastaan paha ja rakkaus vastaan viha. Voimakkaat tunteet toimivatkin ehtymättöminä polttoaineina lähes tauotta toisiaan seuraaville hyökkäyksille, torjunnoille ja vastaiskuille.

Jälkisanat:

Clifton-kronikan kirjat sopivat hetkeen, jossa kaipaa juonivetoista ja vauhdikasta lukemista. Kronikan kirjat kannattaa kuitenkin lukea järjestyksessä, koska muuten tarinaa ei oikein ymmärrä.

Ei kommentteja: