sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Budapestin synnit

Kondor, Vilmos (2013): Budapestin synnit. Suom. Tähti Pullinen. Tammi. E-kirja, vastaa painettuna 457 s.

Budapestin synnit on Vilmos Kondorin viisiosaisen Budapest Noir – sarjan toinen osa. Tähän asti on suomennettu:

1.     Budapestin varjot
2.     Budapestin synnit
3.     Budapestin vakooja
4.     Budapestin raunioissa

”Syyskuu 1939. Sota on syttynyt, ja Unkariin virtaa pakolaisia Puolasta. Budapestissa nuori nainen surmataan kylpylässä, ja lehtimies Gordon saa oudon vihjeen: uhri haluaa tavata hänet. Samaan aikaan entinen poliisi Sándor Nemes saa erikoisen työtarjouksen: hänen pitää jäljittää kadonnut lääkelähetys. Nemes tuntee Budapestin synkän puolen, mutta vähä vähältä paljastuva totuus kammottaa häntäkin. Tutkimuksen kuluessa vastaan tulee Gordon, joka seuraa jälkiä toisesta suunnasta.”

Toinen maailmasota on syttynyt ja Unkari liittoutunut natsi-Saksan kanssa. Poikkeustilanne on ajanut myös Unkarin lehdistön ahtaalle ja poliisin myöntämä lehdistöoikeus myönnetään vain joitakin kuukausia aiemmin perustetun Lehdistökamarin jäsenelle. Jäsenyysvelvoitteen seurauksena lehtimiehistä on putsattu juutalaisten lisäksi myös kaikki muut kansallissosialistien määritelmien mukaan epäkelvot henkilöt. 

Lehtimiesten tavoin myös lehtitalot ovat vaikeuksissa ja lehdet saavat julkaista vain poliisilähteisiin perustuvia artikkeleita. Ohjeen noudattamista valvoo syyttäjänviraston sensori, joka lehtien toimitussihteereiden sijasta päättää lehtien sisällöstä. Az Est – lehti, jossa Zsigmond Gordon aiemmin työskenteli, on kiristyneen ilmapiirin ja sisäisten riitojen myötä joutunut todellisiin vaikeuksiin ja voidakseen jatkaa toimittajana, Gordon on siirtynyt pienen Maguar Nemzet-nimisen lehden palvelukseen. 

Lehti on lähettänyt Zsigmond Gordonin Unkarin ja Puolan rajalle Szolyvaan tekemään juttua Puolasta saapuvasta pakolaisvirrasta. Rajalla Gordonin huomion kiinnittää kuitenkin Punaisen Ristin kuorma-autot, jotka päästetään takaisin Unkariin tarkistamatta kuormaa. Gordon yrittää haastatella yhtä kuljettajaa, mutta epäonnistuu ja auto katoaa ihmismassan sekaan. Episodi herättää Zsigmond Gordonin kiinnostuksen, mutta palattuaan Budapestiin Gordon unohtaa rajalla tapahtuneen välikohtauksen. Gordonin entinen oppipoika Andor Radványi tarvitsee kipeästi Zsigmondin apua.
  
Andor Radványi ja hänen rakastettunsa Mancika Molnár ovat joutuneet mukaan peliin, jossa panokset ovat korkeat ja ihmishengellä halpa hinta. Tutkimukset johdattavatkin Zsigmond Gordonin laittomien kasinoiden maailmaan niin Wienissä kuin Budapestissäkin. Samanaikaisesti toisaalla eläkkeellä oleva etsiväpäätarkastaja Sandór Nemes saa tehtäväkseen selvittää mitä Puolasta täydessä lastissa palanneille kuorma-autoille on tapahtunut. Autojen katoamisen jälkeen Pestin kaduille on ilmestynyt merkittävä määrä laadukasta lääkemorfiinia ja – kokaiinia. 

Ensin Nemes epäilee Zsigmond Gordonin liittyvän kuorma-autojen katoamiseen mutta ymmärtää pian, ettei Gordonilla ole mitään tekemistä asian kanssa. Nemesille myös valkenee, että häntä on käytetty räikeästi hyväksi huumekaupan jälkien piilottamiseksi. Nemes paljastaakin itsensä Zsigmond Gordonille pelastaessaan Gordonin nahan ja samassa yhteydessä miehet tajuavat tutkimustensa liittyvän yhteen. Yhteistyötä tekemällä Nemes ja Gordon saavat lopulta viimeisen sanan ja naulan arkkuun iskee Zsigmond Gordonin Andor Radványin nimissä kirjoittama kirja, joka paljastaa totuuden Budapestin alamaailmasta.

Tässä toisessa osassa kirjailija on punonut ensimmäiseen osaan verrattuna jo huomattavasti monimutkaisemman juonen. Tarina tuntui kuitenkin hieman sekavalta kunnes tajusin, että tarinan rakenne on kuin äärettömän symboli. Sekä Zsigmond Gordon että Sandór Nemes aloittavat toisistaan tietämättä tutkimaan samaa vyyhtiä, mutta eri lähtökohdista ja eri suunnista. Kirjan keskipaikkeilla miesten tiet risteävät ja yhteistyöpäätöksen jälkeen molemmat seuraavat taas omia johtolankojaan. Kirjan lopussa Gordon ja Nemes ovat selvittäneet kaikkien tapahtumien taustalla olevan koplan ja näin kirjailija on sulkenut toisenkin ympyrän.

Kirjan rakenne ja juonen kuljetus tarjosi itseasiassa tervetullutta päänvaivaa ja sen lisäksi kirjan historiallinenkin anti oli edellisen osan tavoin mielenkiintoista. Tarinaan on kytketty vuonna 1939 perustettu kansallissosialistinen Nuoliristi-puolue sekä Leninin pojiksi kutsuttu ryhmä, joka lakkautettiin Unkarin neuvostotasavallan luhistuessa elokuussa 1919.

Jälkisanat:

Tarina on polveileva ja nimiä sekä pieniä yksityiskohtia on paljon sinne tänne siroteltuna. Lukeminen vaatikin jo enemmän keskittymistä, mutta pidin kovasti myös tästä osasta ja odotan jännityksellä minkälaisen palapelin pariin pääsen kolmannen osan, Budapestin vakooja, kanssa.

Ei kommentteja: