Koonti luetuista kirjoista

maanantai 25. joulukuuta 2017

Runoilijan vaimo

Theils, Lone (2017): Runoilijan vaimo. Suom. Kari Koski. Aula & Co. E-kirja, vastaa painettuna 339 s.

Runoilijan vaimo on Nora Sand -sarjan toinen osa. Tähän asti on suomennettu:

2.     Runoilijan vaimo

”Kuuluisa iranilainen runoilija Manash Ishmail on paennut kotimaastaan Tanskaan ja joutunut matkan aikana eroon vaimostaan Aminasta, joka on kadonnut kuin maan nielemänä. Hän pyytää apua Globalt-lehden Lontoon kirjeenvaihtajalta Nora Sandilta. Etsiessään Aminaa Nora päätyy salaisiin piilopaikkoihin, joissa paperittomat pakolaiset piileksivät viranomaisia. Lopulta Norankin henki joutuu varaan tässä maailmassa, jossa joidenkin ihmisten elämä on paljon vähemmän arvoinen kuin toisten.

Runoilijan vaimo on Kohtalokkaan merimatkan itsenäinen jatko-osa. Nora Sandista kertovan sarjan ensimmäinen osa on tähän mennessä ilmestynyt neljässätoista maassa.”

Nobel-palkittu iranilainen runoilija Manash Ishmail joutuu kotimaassaan vainotuksi ja päättää paeta maasta vaimonsa Aminan kanssa. Pariskunnan on tarkoitus päästä Lontooseen Manash Ishmailin kustantajan Tom Cravenin luokse, mutta onnettomien tapahtumien seurauksena aviopari joutuu pakomatkalla toisistaan eroon. Manash päätyy turvapaikanhakijaksi Tanskaan, mutta onko Amina päässyt Lontooseen, siitä Manashilla ei ole tietoa. Manash päättääkin antaa ensimmäisen ja ainoan haastattelunsa Globalt-lehden Nora Sandille, jos Nora selvittäisi mitä Aminalle on tapahtunut.

Nora ei niinkään välitä ainutkertaisesta haastattelusta, vaan hän haluaa vilpittömästi auttaa Manash Ishmailia selvittämään vaimonsa olinpaikan. Tutkimukset aloitettuaan Nora huomaa sotkeutuneensa vyyhtiin, jossa on mukana Tanskan tiedustelupalvelu, monikansallinen turvallisuusalan yritys SecurCorp sekä amerikkalainen lääkeyritys PharmaCorp. Kaiken tämän lisäksi Aminan veli, Iranin ydintutkimusohjelman projektinjohtaja Aziz Darvish on kadonnut, eikä Noran tutkimuksia yhtään helpota henkilökohtaisenkaan elämän saamat käänteet. Andreas T. Jansson on suuren elämänmuutoksen edessä ja Nora kipuilee onko hänelle tilaa Andreaksen uudessa elämäntilanteessa.

Tarinassa tapahtumat ja niiden saamat käänteet seuraavat toisiaan vauhdilla, mutta kerronta on sujuvaa ja edellisen kirjan tavoin hauskasti kirjoitettua. Tällä kertaa kirjan loppu oli kuitenkin merkillisen töksähtävä ja nopeatempoinen tarina päättyi kuin seinään. Minulta kesti jonkin aikaa tajuta, että luenkin kirjailijan kiitossanoja ja jäin vähän hämmentyneenä ihmettelemään, että näinkö dekkaristi päästi jotkut livahtamaan kuin koirat veräjästä. Toisaalta tarinan juoni perustuu Aminan etsimiselle ja Aminan osalta asiat ratkesivat, joten tästä näkökulmasta katsottuna tarina sai päätöksensä. Toisaalta taas loppu antaa option jatkaa tarinaa seuraavassa kirjassa joten nähtäväksi jää, onko tämä itsenäinen osa vai jonkinlainen pohjustus seuraavalle kirjalle.

Jälkisanat:

Huomaan pitäväni kovasti Lone Theilsin tavasta kirjoittaa, samoin kuin Nora Sandista henkilöhahmona. Jatkan ehdottomasti Nora Sand -sarjan lukemista ja toivottavasti kolmas osa saadaan pian luettavaksi.

Ei kommentteja: