Koonti luetuista kirjoista

keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Suomen historia

Tamminen, Petri (2017): Suomen historia. Otava. E-kirja, vastaa painettuna 157 s.

”Päivä jolloin Kekkonen haudattiin ja kili kuoli – Tammisen Suomen historia vie kansallisen muistin ytimeen ja laitamille. Kun poika tulee rintamalta kotilomalle, äiti joutuu miettimään, mihin pojan huoneeseen majoitettu venäläinen sotavanki pannaan. Nuoret miehet nukkuvat samassa kamarissa. Loman jälkeen poika palaa sotimaan ja sotavanki peltotöihin.

Petri Tammisen kerrotuista muistoista kirjoittama maamme historia karistaa pölyt jaloistaan ja uhmaa lajityyppiä olemalla hauska ja haikea, riemastuttava ja henkilökohtainen. Tarinat polveilevat itsenäistymisestä tähän päivään. Kekkonen ehtii nousta valtaan, hallita, kuolla, ja saada siinä välissä kudotun sinivalkoisen pipon.”

Paljon onnea 100-vuotias Suomi!

Merkittävän juhlapäivän kunniaksi luin Petri Tammisen kirjan Suomen historia, johon kirjailija on haastatellut yli viittäsataa ihmistä niin yksitellen kuin ryhmätapaamisissakin. Haastatteluista kirjailija on koonnut tämän pienen, mutta sanomaltaan suuren kirjan Suomen itsenäisyyden ajalta.

Kirjassa ei pääse ääneen poliitikot, historioitsijat eivätkä muut suomalaiset merkkimiehet tai -naiset, vaan aivan tavalliset kansalaiset muistoineen. Toiset muistoista saavat koskettavuudessaan liikuttumaan ja toiset taas nauramaan mutta yhtä kaikki, lyhyistä arjessa koetuista hetkistä piirtyy suurempi kokonaisuus, itsenäisen Suomen historia kaikkine iloineen ja suruineen.

Jälkisanat:

Kiitos valtioneuvoston Suomi 100-organisaatio sekä operaattori yllättävästä ja ilahduttavasta tekstiviestistä. Hieno ele ja oli mukava saada tavallisena kansalaisena tällainen muistaminen.

Ei kommentteja: