Koonti luetuista kirjoista

torstai 18. tammikuuta 2018

Budapestin vakooja

Kondor, Vilmos (2014): Budapestin vakooja. Suom. Tähti Pullinen. Tammi. E-kirja, vastaa painettuna 383 s.

Budapestin vakooja on Vilmos Kondorin viisiosaisen Budapest Noir – sarjan kolmas osa. Tähän asti on suomennettu:

1.     Budapestin varjot
2.     Budapestin synnit
3.     Budapestin vakooja
4.     Budapestin raunioissa

”Budapest 1943. Eurooppa kiehuu, ja Unkarissakin sota näyttää väistämättömältä. Toimittaja Zsigmond Gordon on kansainvälisen vakoojan kintereillä, mutta yllättäen jäljet tuntuvatkin johtavan takaisin Budapestiin. Vilmos Kondorin hammettmaiseksi kehuttu tyyli ja taito kohottaa jännitys huippuunsa ilman turhaa väkivaltaa saavat toivottua jatkoa.

Budapest noir -sarjan kolmannessa osassa Zsigmond Gordon jäljittää vakoojaa ja törmää sodan partaalla roikkuvan Unkarin poliittisiin kiemuroihin.”

Toinen maailmasota on käynnissä ja Unkarissa pelätään joko Saksan tai Neuvostoliiton miehitystä. Unkarin pääministeri Miklós Kállay yrittää säästää Unkarin sodalta ja käy salassa neuvotteluja liittoutuneiden kanssa. Pääministeri tarvitsee luotettavan miehen toimittamaan Venetsiaan liittoutuneiden yhteyshenkilölle kirjeen, jossa Unkari ilmoittaa antautuvansa ilman ehtoja. Sopivan henkilön etsiminen annetaan valtion turvallisuuskeskuksen johtajan, kenraalimajuri István Ujszászyn tehtäväksi. Ujszászy tarvitsee miehen, joka ei ole ollut millään tavalla sitoutunut mihinkään poliittiseen puolueeseen tai järjestöön ja joka ei ole koskaan ollut tekemisissä tiedustelupalvelun tai vastavakoilun kanssa. Kenraalimajurille tuleekin heti mieleen toimittaja Zsigmond Gordon, joka Ujszászyn lähteiden mukaan ei ole sitoutunut edes omaan itseensä.

Zsigmond Gordon puolestaan on kesällä 1942 vaihtanut työpaikkaa ja toimii nyt uutistoimisto Reutersin reportterina. Työ mahdollistaa vapaan liikkumisen ja Zsigmond Gordon ottaa epäröimättä vastaan pääministeri Kállayn toimeksiannon viedä tulenarka kirje Venetsiaan. Vanha vihollinen, Unkarin kuninkaallisessa poliisissa työskentelevä Tibor Wayand ehtii kuitenkin ennen matkaa uhkailla Gordonia, joten ennen Venetsiaan lähtöä Gordonin on haettava Krisztina Lontoosta. Muutaman mutkan ja avioliiton solmimisen jälkeen Gordonin pariskunta pääsee Venetsiaan, missä Gordonin ja liittoutuneiden yhteyshenkilön kimppuun hyökätään. Yhteyshenkilö menettää henkensä ja henkitoreisiin kuristetulta Gordonilta viedään pääministeri Miklós Kállayn kirjoittama kirje. Gordon sisuuntuu hyökkäyksestä ja päättää selvittää kuka on kavaltanut pääministerin ja Unkarin kansan. Hyvin nopeasti Gordon onkin sukeltanut syvälle vakoilun maailmaan, jossa ainoa arvokas asia on hankittu tieto.

Edellisten kirjojen tavoin pidin kovasti tästäkin kirjasta ja etenkin tarinasta, johon kirjailija on kytkenyt Unkarin sisäpoliittisen tilanteen toisen maailmansodan aikana. Valtionhoitaja Miklós Horthy pyysi Miklós Kállayn pääministeriksi maaliskuussa 1942 ja Horthy toivoi, että Kállay irrottaisi Unkarin Saksan ikeestä. Toisen maailmansodan aikana Kállay tekikin rauhanaloitteita länsiliittoutuneiden suuntaan, mutta onko Kállay oikeasti kirjoittanut antautumiskirjeen, sitä Wikipedia ei kerro. Kállay joutui kuitenkin eroamaan pääministerin paikalta saksalaisten miehitettyä Unkarin ja entinen pääministeri vietiin ensin Dachaun keskitysleiriin ja siirrettiin myöhemmin Mathauseniin. Kállay vapautui toisen maailmansodan päätyttyä ja muutti sittemmin Yhdysvaltoihin, missä hän kuoli tammikuussa 1967.

Jälkisanat:

Nyt kolme kirjaa luettuani voin todeta, että Budapest noir -sarja on ollut tasaisen hyvä ja kaikkien osien tarinat juonikuvioineen ovat pitäneet tiukasti otteessaan. Erityisesti pidän siitä, miten kirjailija kytkee Unkarin historian fiktiiviseen tarinaan ja herättää harkitsevan ytimekkäällä kirjoitustyylillään henkilöhahmot ja tapahtumat eloon.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 4. Kirjan nimessä on jokin paikka.

Ei kommentteja: