Koonti luetuista kirjoista

tiistai 9. tammikuuta 2018

Sydämen ääntä ei voi unohtaa


Sendker, Jan-Philipp (2017): Sydämen ääntä ei voi unohtaa. Suom. Anuirmeli Sallamo-Lavi. 
Gummerus. E-kirja, vastaa painettuna 389 s.

Sydämen ääntä ei voi unohtaa on Jan-Philipp Sendkerin kirjoittaman Burma-sarjan (ja mahdollisen trilogian) toinen osa. Sarjan tähän mennessä suomennetut osat ovat:

2.     Sydämen ääntä ei voi unohtaa

”Sydämenlyönneissä ikuisuus -romaanin lumoava tarina jatkuu. Huolimatta menestyksekkäästä juristin urastaan New Yorkissa Julia Win on kyllästynyt elämäänsä. Päivät ovat täynnä töitä ja kiirettä, kunnes eräänä päivänä Julia kuulee äänen, joka esittää hänelle yksinkertaiset kysymykset: Miksi sinä elät yksin? Kuka sinä olet? Julia matkustaa isänsä kotimaahan Burmaan etsimään itseään ja onneaan. Hän kuulee siellä tarinan burmalaisesta äidistä, jonka täytyi sisällissodan aikana tehdä kauhistuttava valinta kahden poikansa välillä.

Molemmat naiset joutuvat kulkemaan kauas etsiessään elämän tarkoitusta, ja matkan varrella he kohtaavat sydänsuruja, menetyksiä ja rakkautta. Lumoava, itsenäinen jatko-osa suositulle Sydämenlyönneissä ikuisuus -romaanille kertoo ihmisen halusta löytää taito elää tässä hetkessä sekä ikuisen rakkauden etsimisestä. Itämaista mystiikkaa huokuva tarina vie lukijan trooppiseen Burmaan ja sen kauneuden ja kauheuden keskelle.”

Olen viettänyt viime päivät tiiviisti kirjojen parissa ja tuntui tarpeelliselta ottaa tämä Burma-sarjan toinen osa luettavaksi heti ensimmäisen perään. Tätä toista osaa en olekaan aiemmin lukenut, koska olen ajatellut tarinan olevan yhtä imelä kuin ensimmäisen osan. Kirja kuitenkin yllätti ja tässä tarinassa oli sitä elämän rosoisuutta, jota ensimmäisessä osassa niin kovasti kaipasin.

On kulunut kymmenen vuotta Julia Win'in edellisestä Burman matkasta ja kiireinen arki New Yorkissa on vienyt Julian mennessään. Eräänä päivänä kesken työpalaverin Julia kuulee ensimmäisen kerran äänen, joka alkaa esittämään hänelle kysymyksiä. Ääni ei ole uhkaava eikä vaativa, mutta pelästyttää Julian. Jonkin aikaa ikävästä ja häiritsevästä vaivasta kärsittyään Julia tapaa burmalaisen munkin, joka tarkastelee ongelmaa buddhalaisesta näkökulmasta käsin. Munkki antaa selityksen äänen alkuperälle ja ohjaa Julian lähtemään Burmaan etsimään vastauksia.

Burman Kalawissa Julia tapaa ensimmäisestä osasta tutun U Ba'n, joka vie Julian Khin Khin nimisen naisen luoksi.  Khin Khin kertoo Julialle vanhemman sisarensa, jo edesmenneen Nu Nu'n murheellisen tarinan. Burman sisällissodan aikana Nu Nu joutui tekemään valinnan lastensa välillä, eikä toipunut valinnan jälkeen enää ennalleen. Traaginen elämäntarina antaa Julialle ja U Ba'lle kuitenkin vihjeen siitä, miten ääni Julian sisällä voisi saada lopullisen rauhan. Kaksikko suuntaakin Hsipawiin etsimään luostaria, jota ylläpitää Burman sisällissodassa haavoittunut munkki. Vaiherikkaan matkan tultua päätökseen Julia oivaltaa, että totuus onkin hänen sisällään.

Ensimmäisen osan tavoin tämänkin kirjan teemana on rakkaus, mutta parisuhteen sijasta tarinassa käsitellään äidinrakkautta. Toisen lapsensa äiti on kokenut jo odotusaikana rakkaaksi ja läheiseksi, kun taas toisesta hän huolehtii ennemminkin syyllisyydentunteesta kuin rakkaudesta. Tarinassa tarkastellaan miten äidin kokemat erilaiset tunteet vaikuttavat niin häneen itseensä, lapsiinsa, perhedynamiikkaan kuin heidän myöhempiinkin elämänvaiheisiinsa ja valintoihinsa. Teemasta huolimatta kerronta on tyyntä ja sormella osoittelematonta, mutta toisaalta valittu näkökulma tuo tarinaan sopivasti jännitteitä ja käänteitä. Imelyydestä ei ole tässä kirjassa tietoakaan.

Jälkisanat:

Tässä tarinassa henkilöhahmot ovat saaneet huomattavasti enemmän inhimillisiä piirteitä, jolloin tarinaan tulee aivan eri tavalla syvyyttä ja elämän makua.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 19. Kirja käsittelee vanhemmuutta.

Ei kommentteja: