Koonti luetuista kirjoista

lauantai 10. helmikuuta 2018

Kuriton mies nurin

Vargas, Fred (2016): Kuriton mies nurin. Suom. Marja Luoma. Gummerus. 368 s.

Kuriton mies nurin on Adamsberg-sarjan toinen osa ja tähän mennessä on suomennettu:

1.     Sinisten ympyröiden mies                5. Ikimetsän sydän
2.     Kuriton mies nurin                           6. Jalattomat, elottomat
3.     Painu tiehesi ja pysy poissa             7. Normandialainen tapaus
4.     Neptunuksen sauva                           8. Hyisiä aikoja

”Komisario Adamsberg -dekkari sukeltaa myyttisiin tarinoihin. Ranskan Alppien takamailla, Italian kyljessä, rajan ylittäneet sudet aiheuttavat levottomuutta. Ranskalaiset lampaankasvattajat pelkäävät eläintensä puolesta, eikä pelko ole turhaa. Yhtenä yönä sudet raatelevat pari lammasta, seuraavana yhdeksän. Lampaankasvattajat sisuuntuvat. Tämä ei ole oikein! Ajometsästystä suunnitellaan, tunteet käyvät kuumina.

Kun löydetään ensimmäinen raadeltu ihmisuhri, vanha lampaita kasvattava nainen, hurjat teoriat leviävät kulovalkean tavoin. Onko asialla ihmissusi? Kaikki asiantuntijat ovat ymmällään: raatelijan leuka on hirveän iso, kuin hyvin iso susi... tai... Komisario Adamsberg katsoo Pariisissa televisiouutisista raporttia susien invaasiosta ja muistelee Pyreneillä vietettyä lapsuuttaan, jonka aikana hän sai kuunnella loputtomia tarinoita muinaisista susista. Hän jos kuka tietää, miten tätä arvoitusta pitää lähestyä.”

Pariisissa asuva komisario Jean-Baptiste Adamsberg katsoo kotonaan televisiota ja kiinnittää huomion uutiseen, jossa kerrotaan susien käyneen lampaiden kimppuun Mercantourin vuoristoalueella. Pian Saint-Victor-du-Montin kylässä löytyy jo ensimmäinen ihmisuhrikin ja kylän miehet aloittavat kiivaan susijahdin. Adamsberg puolestaan seuraa tiiviisti uutisointia, koska hän haluaa nähdä uudestaan uutiskuvan kylän keskusaukiolle kokoontuneesta väkijoukosta. Aivan kuin kuvassa olisi vilahtanut Camille Frostier, Adamsbergin suuri rakkaus, mutta liukas kuin saippua. Camille lipeää aina Adamsbergin käsistä, mutta nyt vuosien jälkeen Camille ilmestyy televisioon vaalean miehen seurassa.

Susijahdin päätyttyä tuloksettomana Camillen miesystävä Lawrence Johnstone alkaa levittämään huhua ihmissudesta ja kääntää epäilyt metsämökissä itsekseen asuvaan Auguste Massart -nimiseen teurastajaan. Massart on karvaton, käyttäytyy oudosti, ensimmäinen uhri oli hänen pahin kilpailijansa ja mikä raskauttavinta, Auguste Massart on kadonnut. Teurastajan kotoa löytyykin kartta, johon mies on Lawrencen mukaan merkinnyt raatelupaikat ja pakoreittinsä. Huhu ihmissudesta uppoaa otolliseen maaperään ja Ecartsin tilan lammaspaimen sekä tilallisen poika päättävät lähteä takaa-ajoon eivätkä aio luovuttaa, ennen kuin Massart on saatu kiinni. Kuljettajaksi he tarvitsevat Camillen ja tästä alkaa merkillinen ajojahti vuoristossa. Myöhemmin Camille joutuu pyytämään Adamsbergin apua ja Adamsberg suostuu, koska hänen on pysyteltävä toistaiseksi piilossa omalta vainoajaltaan.

Tässä toisessa osassa ei ollut oikein mitään niistä elementeistä, joihin muutamassa aiemmin lukemassani Adamsbergissa olen ihastunut. Juoni ja tapahtumat on selkeästi rakennettu Camille Frostierin ympärille ja Adamsberg tulee mukaan vasta kirjan loppupuolella. Tarinasta puuttuukin lähes kokonaan Adamsbergin käymät kiinnostavat keskustelut, pohdinnat ja dialogit, eikä keskiöön nostettu Camille ihmissusijahteineen oikein tempaise mukaansa. Ihmettelenkin vähän tätä dekkaristin ratkaisua siirtää Adamsberg ja Danglard vaihtopenkille, ellei tarkoituksena ole sitten jotenkin esitellä Camillea myöhempien osien suuremman roolin takia. Mukavaa on kuitenkin se, että kerronta etenee leppoisan rauhallisesti eikä turhaan säikyttele, vaikka tarinassa onkin hyvin kärsivällinen ja kekseliäs murhaaja.

Jälkisanat:

Olen kuullut sarjan ensimmäisten osien tason vaihtelevan, mutta sarja kuulemma vain paranee edetessään. En siis vielä huolestu, vaan tartun seuraavaan Adamsbergiin ennakkoluulottomasti ja avoimin mielin.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 28. Sanat kirjan nimessä ovat aakkosjärjestyksessä.

Ei kommentteja: