Koonti luetuista kirjoista

maanantai 5. maaliskuuta 2018

Ennen syöksyä

Hawley, Noah (2017): Ennen syöksyä. Suom. Markku Päkkilä. Otava. E-kirja, vastaa painettuna 490 s.

”Pelottavan todentuntuinen kuvaus nykypäivän Amerikasta etsii vastausta suuriin kysymyksiin kohtalosta ja kuolevaisuudesta. Pienkone putoaa matkalla New Yorkiin, ja eloonjääneitä on kaksi: Scott ja nelivuotias JJ, jonka Scott sankarillisesti pelastaa hyisestä merestä. Scott tuntee, että hänet oli tarkoitettu pelastamaan JJ, eikä hän tiedä, kuinka jatkaa elämäänsä onnettomuuden jälkeen. Yhdeksän ihmisen elämä päättyi traagisesti, ja sensaationhakuiset tiedotusvälineet janoavat mehukkaita yksityiskohtia. Kun uhrien elämäntarinat keriytyvät auki, alkaa käydä selväksi, ettei kyseessä ehkä ollutkaan onnettomuus.”

Runokirjan jälkeen kaipasin jotain aivan toisenlaista luettavaa ja e-kirjastossa sattui sopivasti olemaan vapaana tämä Noah Hawleyn jännäri. En tunnistanut kirjailijaa ennestään, joten etsin vähän taustatietoja ja löytämieni tietojen mukaan Noah Hawley on amerikkalainen tuottaja, käsikirjoittaja ja kirjailija. Hän on mies tv-sarja Fargon takana, mutta hän on myös tuottanut ja käsikirjoittanut minulle tutumpaa tv-sarjaa Bones. Tästä kirjasta löysin tiedon, että Ennen syöksyä on Edgar Award winner 2017. The mystery writers of America on valinnut kirjan vuoden 2017 parhaaksi romaaniksi, enkä yhtään ihmettele miksi.

Elokuisena sunnuntai-iltana Martha’s Vineyardin lentokentällä on yksityiskone, jonka kolmehenkinen miehistö odottaa matkustajia. Ensimmäisenä koneeseen nousee ALC-uutiskanavan johtaja, mediamoguli David Bateman vaimonsa Maggien sekä lastensa Rachelin ja JJ:n kanssa. Heidän kannoillaan seuraa Batemanien turvamies Gil Baruch, joka ei päästä Rachel-tyttöä silmistään. Ennen kuin Batemanit ehtivät kunnolla asettua paikoilleen, finanssijätti Wyatt-Hathowayn johtokuntaan kuuluva Ben Kipling saapuu vaimonsa Sarahin kanssa ja enää odotetaan vain yhtä matkustajaa, Maggien mukaan kutsumaa kuvataiteilija Scott Burroughsia. Scott ei ollut saanut taksia ja joutuu tulemaan bussilla, mutta saapuu kentälle täpärästi juuri ennen lähtöä. Yhdeksänpaikkainen Ospry 700SL matkustajineen ehtii lentää kohti New Yorkin Teterboron kenttää kahdeksantoista minuuttia, jonka jälkeen se katoaa tutkasta.

Scott nousee pintaan ja tajuaa koneen syöksyneen mereen. Lentopetrolin palaessa ja ympärillä ajelehtivia romunkappaleita väistellessä, Scott yrittää välttää paniikkia ja tehdä rationaalista tilannearviota. Hän ajattelee olevan muitakin elossa olevia ja pimeyteen huutaessaan hän kuuleekin lapsen itkua. Nelivuotias JJ Bateman on toinen koneen putoamisesta selvinnyt. Scott tekee epäinhimillisen teon uimalla yöllä lähes kahdeksan tuntia seitsemäntoista-asteisessa vedessä JJ selässään, mutta aina epätoivon vallatessa mielen Scott mietti vain lapsuuden esikuvaansa Jack LaLannea. Itsensä ja JJ:n merestä pelastaneesta Scottista tuleekin yhdessä yössä kaikkien tuntema sankari. Jokainen haluaa hänestä palan, media seuraa herkeämättä ja hyvin nopeasti Scott huomaa olevansa ajojahdin kohteena niin hyvässä kuin pahassakin.

Tarina imaisi minut mukaansa ensi sivuilta lähtien ja Scottin uidessa huomasin kovasti kannustavani hokemalla: ”Ui Scott, ui!” Jännitys ei myöskään hiipunut Scottin ja JJ:n päästyä maihin, vaan lähes jokaisen koneessa olijan taustassa on jotakin sellaista, joka olisi voinut olla motiivi koneen tiputtamiseen. Siellä on niin inhimillisiä kuin poliittisiakin vaikuttimia, joten syytä tai tekijää oli aika mahdoton arvuutella. Tarinasta löytyy myös erilaisia henkilöiden välisiä jännitteitä, samoin kuin hyvän ja pahan vastakkainasetteluja, joten mielestäni tarina on taitavasti rakennettu eikä keskittyminen pääse herpaantumaan. Henkilötkin saavat syvyyttä tarinan edetessä, alun tapahtumat pikkuhiljaa selityksensä ja jännitys pysyy mukavan kihelmöivänä lähes viimeiselle sivulle asti.

Jälkisanat:

Kustantajan sivujen mukaan Noah Hawley on julkaissut neljä romaania ja tämän Ennen syöksyä lisäksi on suomennettu kirja nimeltä Kaikki sanovat tahdon. Lukisin mielelläni kyllä enemmänkin kirjailijan romaaneja, joten toivottavasti tulevaisuudessa suomennettaisiin muutkin hänen kirjoittamistaan kirjoista.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 33. Selviytymistarina.

Ei kommentteja: