Koonti luetuista kirjoista

perjantai 13. huhtikuuta 2018

Nainen ikkunassa

Finn, A.J. (2018): Nainen ikkunassa. Suom. Jaakko Kankaanpää. Otava. E-kirja, vastaa painettuna 461 s.

”Piinaavaa jännitystä huokuva mestarillinen trilleri naisesta, joka näki jotain mitä hänen ei olisi pitänyt. Avoimia paikkoja kammoava Anna ei pysty poistumaan kodistaan New Yorkin Harlemissa, minkä vuoksi hän viettää päivänsä neljän seinän sisällä vakoillen naapuriensa elämää. Kun taloon muuttaa salaperäinen Russellien perhe, alkaa Anna seurata heitä lähes pakkomielteisesti. Eräänä iltana Anna näkee ikkunasta, kun joku puukottaa perheen äidin Janen. Anna on tapahtumien ainoa silminnäkijä, ja asiat alkavat saada merkillisiä käänteitä. Pian Anna ei enää tiedä, mikä on totta ja mikä kuviteltua.”

Kustantajan sivujen mukaan A.J. Finn on pseudonyymi, jonka takana on New Yorkissa asuva kustantaja Daniel Mallory. Kustannusalalla työskentelyn lisäksi Mallory on opiskellut Oxfordin yliopistossa rikoskirjallisuutta ja tämä ehkä selittää vähän sitä, että miten kirjailija on pystynyt luomaan koukuttavan tarinan lähes olemattomista aineksista. On vain Anna Foxin koti ja se mitä Anna näkee kotinsa ikkunoista.

Agorafobiasta, eli avaran paikan kammosta kärsivä 38-vuotias lastenpsykologi Anna Fox asuu yksin New Yorkin Harlemissa. Anna ei voi avata edes kotinsa ikkunoita tuulettaakseen puhumattakaan siitä, että voisi astua ulko-ovesta ulos. Kotinsa vankina oleva Anna ei kuitenkaan ole toimeton. Päivittäin Anna neuvoo muita agorafobeja perustamallaan nettisivulla, katselee mustavalkoisia klassikkoelokuvia, tarkkailee naapureitaan Nikonin linssin läpi ja huolehtii ruokapuolesta syömällä kourakaupalla lääkkeitä, jotka huuhtelee alas hyvällä Merlotilla.

Halloweenina Anna hermostuu hänen taloaan vandalisoivaan nuorisojoukkoon, mutta tuupertuu heti ulko-oven avattuaan. Naapuri Jane Russell tulee Annan avuksi ja he ehtivät tavata muutaman kerran ennen kohtalokasta iltaa. Seuratessaan taas kerran naapureidensa elämää Anna näkee Janen murhan ja sen jälkeen asiat saavat merkillisen käänteen. Mikään ei olekaan sitä miltä näyttää ja Annaa pidetään sairautensa sekä historiansa takia mahdollisimman epäluotettavana todistajana. Anna on kuitenkin varma siitä mitä hän on nähnyt, mutta kaikki todisteet puhuvat häntä vastaan ja lopulta hän itsekin alkaa epäilemään omaa mielenterveyttään. Totuudella on kuitenkin tapana tulla ilmi.

Ennen kirjan aloittamista mietin, että miten kotiinsa linnoittautuneesta ihmisestä voisi saada aikaan jännittävän kirjan? Mitä jännittävää edes on ihmisessä, joka vain siirtyy ikkunalta toiselle? Kirjailijan kykyjä vähän väheksyen painoin read now -painiketta ja upposin tarinaan heti ensimmäisiltä sivuilta lähtien. Kerronta on niin intensiivistä, että tuntui kuin itsekin olisin ollut Annan vierellä. Tarinaan on myös heitetty pieniä täkyjä ja käänteitä sopivin väliajoin, joten juoni edetessään vain houkutteli lukemaan pidemmälle. Loppuratkaisukin onnistui vielä yllättämään mutta erityisesti pidin siitä, että kirja sisälsi epilogin. Olin kulkenut Annan rinnalla loppuratkaisuun asti, joten oli mukava lukea miten Annan elämä jatkui kaiken tapahtuneen jälkeen.

Jälkisanat:

Kirjasta tulee vahvasti mieleen Alfred Hitchcockin elokuva Takaikkuna. Lukemastani haastattelusta selvisikin, että kirjailija on saanut idean kirjaansa Takaikkunaa katsoessaan ja täytyy todeta, että myös Nainen ikkunassa voisi toimia loistavasti valkokankaalla. 

Ei kommentteja: