Koonti luetuista kirjoista

sunnuntai 1. huhtikuuta 2018

Profeetan soturit

Falk, Markus (2018): Profeetan soturit. Otava. E-kirja, vastaa painettuna 345 s.

”Suomalaistutkija saa käsiinsä tulenaran käsikirjoituksen, jonka vuoksi monet ovat valmiita tappamaan. Kiivastahtinen trilleri iskee kansainvälisten uhkakuvien ytimeen.

Lähi-idän tutkija Tuomas Pyy on tullut työmatkalle Libanoniin. Häneen ottaa yhteyttä viehättävä italialainen kollega Carla Conti, joka haluaa vaihtaa näkemyksiä salaperäisestä käsikirjoituksesta.
Teksti vaikuttaa itsensä profeetta Muhammadin sanelemalta, ja kun tieto löydöstä vuotaa, sitä alkavat tavoitella väkivaltaiset terroristit. Tuomas ja Carla huomaavat pian joutuneensa äärimmäiseen vaaraan. Alkaa päätähuimaava kissa ja hiiri -leikki, joka johtaa historian tarkimmin vartioitujen salaisuuksien äärelle.”

Håkan Nesserin jälkeen kaipasin jotakin vauhdikasta luettavaa ja tuumin, että Profeetan soturit on oiva valinta. Olin kiinnittänyt kirjaan huomiota jo heti sen ilmestyttyä ja tiesin Markus Falkin olevan pseudonyymi, jonka takaa löytyy aviopari Virpi ja Jaakko Hämeen-Anttila. Molemmat erittäin tunnettuja, Virpi Hämeen-Anttila kirjailijana ja Jaakko Hämeen-Anttila arabian kielen ja islamin tutkimuksen professorina, suomentajana ja kirjailijana. Minulla ei ollut suuria ennakko-odotuksia mutta ajattelin, että tällainen kirjailijakaksikko voisi tarjoilla tyylipuhtaan ja varman trillerin.

Arabialaisen kulttuurin tutkija Tuomas Pyy matkustaa Beirutiin kansainväliseen seminaariin, jossa hänen on tarkoitus pitää luento. Luentoa on seuraamassa tutkija Carla Conti, joka on tutustunut Tuomakseen edellisenä vuonna pidetyssä Palermon kokouksessa. Carla tarvitsee kipeästi Tuomaksen apua, koska ymmärtää saaneensa haltuunsa jotain ainutlaatuista, jotain sellaista jota havittelee muutkin kuin tutkijat ja museot. Carla oli hankkinut Butrus Baalabakkin perikunnalta käsikirjoituksen ja kun käsikirjoitus oli tuotu museoon tutkittavaksi, tutkimusryhmän työhuoneisiin murtauduttiin. Carla oli tajunnut sillä hetkellä, että käsikirjoituksella täytyy olla arvoa jota hän ei vain vielä tiedä, mutta nyt hän tarvitsee luotettavan kumppanin käsikirjoituksen tutkimiseksi ja suojelemiseksi.

Tuomas ja Carla tulevat siihen tulokseen, että kyseessä täytyy olla profeetta Muhammadin sanelema Suuren Rauhan Suura, joka jostain tuntemattomasta syystä on jäänyt pois Koraanista. Suura on tieteellisesti hyvin arvokas, mutta haltijalleen vaarallinen, koska erinäiset ryhmät voivat pitää sitä harhaoppina ja haluavat sen käsiinsä hinnalla millä hyvänsä. Tuomaksen ja Carlan kujanjuoksu alkaakin siitä hetkestä, kun he yhdessä päättävät piilotella suuraa. Heidän perässään on sekä islamistinen terroristijärjestö että suuran alkuperäinen omistaja, 1300 vuotta olemassaollut veljeskunta. Kiivastahtisessa ajojahdissa Tuomas ja Carla määräävät suunnan, mutta takaa-ajajat vauhdin eikä uhreiltakaan vältytä.

Tarinan keskiössä on henkilöiden sijasta fiktiivinen Suuren Rauhan Suura ja eri ryhmittymien välinen kamppailu suuran omistuksesta. Kerronnassa vuorottelee niin nykyisyys kuin takaumat, joiden kautta lukijalle avataan suuran historiaa aina siihen asti, kun veljeskunta menetti sen vuonna 1922. Trillerille ominaisesti tarinasta ei puutu vauhtia eikä vaarallisia tilanteita, tosin minua vähän hymyilytti suomalaisessa järvimaisemassa käydyt taistelut. En vain osannut suhtautua kauhean vakavasti koivikossa lymyileviin jihadisteihin, mutta onneksi suomalaiset armeijan käyneet miehet panivat ansiokkaasti terroristeille kampoihin. Ei Carlakaan ihan rekvisiittaa ollut, vaan fiksu ja analyyttisesti ajatteleva nainen, joka aktiivisesti osallistui eikä vain lammasmaisesti seurannut Tuomasta. Kyllä, pidin lukemastani ja sain sitä mitä tilasin.

Jälkisanat:

Esittelytekstin perusteella vähän odotin jonkinlaista Dan Brownin Langdon-kirjojen suomalaista kopiota, mutta lukiessani en miettinyt Langdonia lainkaan. Profeetan soturit on ihan omanlaisensa ja toivottavasti tutkija Tuomas Pyyn tarina saisi jatkoa.

Ei kommentteja: