Koonti luetuista kirjoista

tiistai 10. huhtikuuta 2018

Rautakallo

Håkanson, Nils (2016): Rautakallo. Suom. Laura Varjola. Like. E-kirja, vastaa painettuna 605 s.

”Tukholma keväällä 1917. Valtaeliitin sisällä kuohuu, kun eräs johtoasemassa oleva henkilö on murhattu. Mystinen naamiomies herra Agnefit kerää epätavallisen joukon selvittämään murhaa. Entinen showpainija, jujutsussa kunnostautunut opiskelijatyttö, keski-ikäinen alkoholistirouva ja latvialainen pankkirosvo joutuvat seikkailuun, jossa Tukholman alamaailma pistetään koville.”

Kirja on tullut eteeni monta kertaa ja minua on joka kerran kiehtonut kirjan kansi sekä erikoinen nimi. Olenkin ollut monta kertaa lähellä painaa osta-painiketta, mutta viime tingassa aina jänistänyt ja päättänyt jättää kirjan hankkimisen myöhemmäksi. Etsiessäni kirjaston henkilökunnan suosittelemia kirjoja huomasin, että kirja löytyy vuoden 2016 Helsingin kirjamessuja käsittelevästä Helmet-uutisesta. Uutisessa kirjastolaiset olivat antaneet messuihin liittyviä kirjavinkkejä ja Rautakalloa kuvattiin syksyn eeppisimmäksi seikkailuromaaniksi. Pakkohan tämä oli nyt hankkia.

Eletään vuotta 1917 ja Keski-Euroopassa riehuu ensimmäinen maailmansota. Ruotsi on julistautunut puolueettomaksi, mutta Tukholmassa pelätään sosialistien kansannousua ja Suomen kautta tapahtuvaa Venäjän hyökkäystä. Poliittiset olot epävakaat ja sekasortoisena aikana jokainen yrittää mahdollisuuksiensa mukaan ajaa omaa asiaansa. Pieni joukko isänmaallisia vaikuttajia on perustanut Tullgarnin linnan kunnostustoimikunnan, jonka nimissä aloitetaan rahankeräys. Kerätyt varat ohjataan linnan kunnostamistyön sijasta eversti Vilgot Karlbringille, jonka tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa salassa pidettävä sotilaallinen projekti.

Toimikuntaa kohtaa hirvittävä isku, kun Karlbring murhataan. Olof Jonas Agnefitia pyydetään selvittämään everstin murhaaja sekä se, mihin Karlbring on käyttänyt toimikunnan antamat varat. Agnefit alkaa värväämään ihmisiä, joiden taidoista hän katsoo olevan hyötyä. Toisia joudutaan hienovaraisesti painostamaan, toiset taas ymmärtävät lähes välittömästi oman etunsa. Agnefitin joukkio näyttää kummajaissirkuksesta karanneelta, mutta tutkimusten edetessä ryhmä osoittautuu varsin tehokkaaksi. Erityisesti vihreä metsästäjä on taidokas roistojen niputtaja, eikä ohranan turvallisuusagenttiakaan hevin pelotella.

Vauhdikkaasti etenevän tarinan keskiössä pitäisi olla murhatun everstin suunnitelman selvittäminen, mutta minusta se vähän jää väkivaltaisen mellastuksen jalkoihin. Agnefit joukkioineen on sekä takaa-ajettavina että takaa-ajajina ja osansa iskuista saavat niin naiset kuin miehetkin, ketään ei säästellä. Tarina on jollain tapaa kova ja ehkä jopa raaka, mutta toisaalta tyyli pitää loppuun asti, eikä siinä ole minkäänlaisia lätsähdyksiä. Kerronta ja juoni etenevät väkivahvasti kuin juna raiteillaan, eikä kirjailija sorru missään vaiheessa ihan ylilyönteihin. Täytyy kyllä todeta, että tarinassa on jotakin erilaista ja kiinnostavaa, vaikka se ei osoittautunutkaan ihan minun mielilukemisekseni.

Jälkisanat:

Rautakallo on kirjailijan esikoisteos ja hankin kyllä seuraavankin Nils Håkansonin kirjan, vaikka tälle tarinalle en täysin lämmennytkään.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja.

Ei kommentteja: