Koonti luetuista kirjoista

keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Budapestin raunioissa

Kondor, Vilmos (2017): Budapestin raunioissa. Suom. Tähti Schmidt. Tammi. E-kirja, vastaa painettuna 398 s.

Budapestin raunioissa on Vilmos Kondorin viisiosaisen Budapest Noir – sarjan neljäs osa. Tähän asti on suomennettu:

1.     Budapestin varjot
2.     Budapestin synnit
3.     Budapestin vakooja
4.     Budapestin raunioissa

”Tyylikäs noir-dekkari 40-luvun Unkarista tarjoilee klassista jännitystä, sukkelaa dialogia ja huolellisesti hahmotellun ajankuvan, jonka yhtymäkohdat nykypäivään hätkähdyttävät. Kesäkuu 1946 on poikkeuksellisen kuuma. Raunioitunut Budapest on muuttunut pätsiksi, jossa rikollisuus rehottaa. Mutta kun Edison-kahvilan asiakkaat saavat todistaa kolmen sotilaan raa'an murhan, pyörähtää iso ratas liikkeelle. Niin sisäasiainministeriö, poliisi kuin puna-armeijakin ryhtyvät ajojahtiin, jossa vaakalaudalla on koko kansakunnan tulevaisuus. Erityisen tarkkaan tapahtumia seuraa tinkimätön rikosreportteri Zsigmond Gordon. Koituvatko terävä kieli ja itsevarma asenne tällä kertaa hänen kohtalokseen?”

Neuvostoliitto on miehittänyt Unkarin ja Budapest on raunioina. Kaupunkilaiset yrittävät selvitä kukin mitenkin sodanjälkeisessä maailmassa ja uuden hallinnon alaisuudessa. Ylintä valtaa käyttää Liittoutuneiden valvontakomissio, jota johtaa Neuvostoliiton Kliment Voroshilov. Valvontakomission amerikkalaiskiintiössä puolestaan työskentelee vänrikki Daniel Zeker, joka eräänä kesäkuisena päivänä istuskelee kaikessa rauhassa Zsigmond Gordonin kanssa Edison-kahvilassa. Kaksikon kahvitteluhetken katkaisee äkillisesti alkava ammuskelu, jonka loputtua kadulla makaa lahdattuna useampi puna-armeijan sotilas.

Gordon kiinnostuu ampumistapauksesta ja alkaa selvittämään ampujan henkilöllisyyttä sekä motiivia. Tutkimukset johtavat Gordonin ja Zekerin syvälle Budapestin alamaailmaan ja Gordon huomaa olevansa huomattavasti ampumista suuremman ja kiinnostavamman jutun jäljillä. Vanhat viholliset kuitenkin harmillisesti vaikeuttavat Zsigmond Gordonin elämää ja Gordon yritetään moninaisin keinon lavastaa kansanviholliseksi. Sekasortoisessa poliittisessa tilanteessa korkeassa asemassa olevat ystävät osoittautuvatkin kullanarvoisiksi. Toiset sulkevat tarvittaessa silmänsä ja toiset taas puolustavat, joten Zsigmond Gordon selviää hankalistakin paikoista pelkillä ruhjeilla. Kovissa liemissä keitetty Gordon ei kuitenkaan missään vaiheessa suostu pelkäämään, vaan lopulta kaivaa totuuden esiin ja tajuaa, että Unkarin kohtalo on sinetöity.

Vilmos Kondor ei pettänyt tälläkään kertaa ja olen aikaisemminkin todennut pitäväni hurjasti siitä, miten hänen kirjoittamansa tarinat rakentuvat todellisen historian ympärille. Sodan päätyttyä Unkari oli poliittisessa, taloudellisessa ja yhteiskunnallisessa kriisissä, joten tässä osassa kirjailijan luomat rikokset liittyvät näihin teemoihin. Tarinat ovat helmiä ja jaksan jokaisen osan lukemisen jälkeen ihastella sitä, miten kirjailija pystyy luomaan näin elävän ja mielenkiintoisen ajankuvauksen. Historian ja jännityskirjallisuuden ystäville tämä on ehdottomasti lukemisen arvoinen sarja.

Jälkisanat:

Suomen dekkariseura ry. on myöntänyt vuoden 2018 ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan Vilmos Kondorille ja perustelujen perusteella dekkariseura on pitänyt samoista asioista kuin minäkin. Kunniakirjalla seura haluaa myös muistuttaa siitä miten tärkeää on, että jännityskirjallisuutta suomennetaan myös pieniltä kielialueilta.

Kirjailijan kiitossanoista puolestaan ilmenee, että Zsigmond Gordonin taru ei pääty Budapest Noirin viimeiseen osaan, vaan kirjailija on sarjan suosion siivittämänä jatkanut kirjoittamista. Gordonille on kuulemma tapahtunut paljon kertomisen arvoista ja toivottavasti nämäkin kirjat saadaan suomennettuna mahdollisimman pian luettavaksi.

Ei kommentteja: