Koonti luetuista kirjoista

sunnuntai 12. elokuuta 2018

Tämän kaiken minä annan sinulle

Redondo, Dolores (2018): Tämän kaiken minä annan sinulle. Suom. Sari Selander. Gummerus. E-kirja, vastaa painettuna 698 s.

”Auto suistuu tieltä Ribeira Sacran viinialueen jyrkillä rinteillä Pohjois-Espanjassa. Onnettomuudessa menehtyneen Álvaron kuolema tulee hänen puolisolleen, kirjailija Manuel Ortigosalle sokkina, eikä tämä järkytys jää viimeiseksi. Hautajaiset pidetään Álvaron perheen sukukartanon hautausmaalla Galiciassa. Manuelille selviää, että hänen miehensä oli upporikas markiisi, joka kuului yhteen Espanjan vaikutusvaltaisimmista suvuista. Miksi hän salasi puolisoltaan siniverisen taustansa? Miksi kylän poliisi epäilee, että Álvaron kuolema ei ollutkaan onnettomuus? Manuel ajautuu mukaan maalaispoliisin tutkimuksiin, joiden aikana selviää, ettei mikään markiisi Álvaro Muñiz de Dávilan elämässä ollut niin kuin hyväuskoinen kirjailija oli aina kuvitellut - ja että tämän kummallinen, töykeä aatelisperhe on valmis menemään hyvin pitkälle suojellakseen salaisuuksiaan.”

Dolores Redondon Premio Planeta -voittajaromaani on runsas ja kiehtova kirjallinen mysteeri, jolle tunnelmallinen Galicia viinitiloineen, vanhoine kartanoineen ja luostareineen luo poikkeukselliset puitteet.

Pidin hurjasti Dolores Redondon Baskimaan murhat -trilogiasta enkä ihmettele yhtään, että tämä uusin voitti merkittävän kirjapalkinnon. Oli kertakaikkinen nautinto lukea tämä kirja, jota en kuitenkaan luonnehtisi puhtaaksi dekkariksi. Tarinassa paneudutaan henkilöihin, heidän taustoihinsa ja keskinäisiin jännitteisiinsä, kuvaillaan paljon tapahtumapaikkojen miljöötä sekä tutustutaan viiniviljelyyn. Tarina ei kuitenkaan lähde rönsyilemään, vaan keskiössä on koko ajan markiisi Álvaro Muñiz de Dávilan kuoleman todistaminen onnettomuuden sijasta murhaksi.

Esittelyteksti kertoo kaiken tarpeellisen ja suosittelen lämpimästi lukemaan, jos pitää psykologisesta jännityksestä. Tosin se täytyy todeta, että tutkimuksissa tulee ilmi tapahtumia joista en itse niin välittäisi lukea, mutta toisaalta niillä on paikkansa nykyisyyden selittäjänä eikä niillä mässäillä. Pidänkin siitä miten Dolores Redondo kuvaa tapahtumia hillityn realistisesti. Hänellä ei ole mitään tarvetta järkyttää tai kohahduttaa, vaan lukija koukutetaan tarinaan ihan muilla keinoilla kuten mielenkiintoisilla henkilöillä sekä salaisuuksilla, jotka pikkuhiljaa tekstin edetessä paljastuvat.

Jälkisanat:

Kustantajan sivujen mukaan Dolores Redondo oli viime vuonna Espanjan luetuin kirjailija ja hänen teoksiaan on myyty yksin Espanjassa 1,5 miljoonaa kappaletta. Premio Planeta – palkinto puolestaan on espanjalaisen kielialueen suurin kirjallisuuspalkinto ja palkinto myönnetään löytämieni tietojen mukaan romaanikäsikirjoitukselle.

Ei kommentteja: