Koonti luetuista kirjoista

maanantai 24. syyskuuta 2018

Miss You

Eberlen, Kate (2018): Miss You. Suom. Sari Kumpulainen. Gummerus. E-kirja, vastaa painettuna 479 s.

”Rolling Stones laulaa: "I've been holding out so long, I've been sleeping all alone, Lord I miss you." Myös Tess ja Gus kaipaavat toisiaan - mutta he eivät vain ole vielä koskaan tavanneet kunnolla...

Ensimmäisen kerran heidän polkunsa risteävät ohimennen Firenzessä. Silloin 18-vuotias Tess on interreilaamassa parhaan ystävänsä kanssa, Gus matkalla isoveljensä menetystä surevan perheensä kanssa.

Tulevien 16 vuoden aikana elämä heittää molemmat odottamattomiin suuntiin. Väärään ammattiin, yllätysvanhemmaksi, vieraaseen sänkyyn, epätoivoon. Monta kertaa he miltei kohtaavat. Mutta jos kohtalo voi pitää erillään kaksi kuin toisilleen luotua ihmistä, ehkä se voi myös tuoda heidät uudelleen yhteen.

Kate Eberlenin menestysromaani Miss You on vastustamattoman romanttinen ja elämänmakuinen kertomus kohtalon oikuista; siitä, miten elämä ei aina mene suunnitelmien mukaan. Kirja on täysosuma kaikille Sinä päivänä ja Kerro minulle jotain hyvää -romaaneihin ihastuneille.”

Miss You, Ikävoin Sinua, Kaipaan Sinua. Kirjan otsikko ei aivan vastaa tekstiä, vaikka Gus toisinaan muisteleekin nuorena miehenä Firenzessä kohtaamaansa tyttöä, Tessiä. En tosin aio paljastaa juonesta yhtään tämän enempää, koska esittelyteksti kertoo kaiken olennaisen, eikä siihen ole mitään lisättävää.

Kerronta on sujuvaa ja kaunista, eikä sivuja kääntäessä siirappi tartu sormiin. Jos romanttinen romaani määritellään niin, että kahden ihmisen rakkauden välissä on ylitettäviä esteitä ennen kuin he saavat toisensa, niin tämä ei kuitenkaan ihan täytä kriteereitä. Pikemminkin kirja kertoo kahden eri ihmisen elämäntarinan ja molempien tarina sisältää niin luopumista kuin sopeutumistakin.

Hahmot eivät ole pinnallisia eikä tarina ole vailla yllätyksiä, mutta kirjailija ei mielestäni tavoita samaa koskettavuutta ja inhimillisyyttä kuin esimerkiksi David Nicholls. Kerronnasta puuttuu arjen nokkela dialogi, samoin kuin ajatuksia herättävät havainnot ihmiselämään liittyen. Jos minun pitäisi kuvailla kirjaa yhdellä sanalla, niin sanoisin empimättä sen olevan mietitty. Hyppysellinen traagisuutta, pieni ripaus romantiikkaa, kourallinen pettymyksiä ja aavistus toivoa höystettynä hyvin harkitun tuntuisella kerronnalla saa aikaan ihan viehättävän tarinan, josta en muista muutaman päivän päästä juuri mitään.

Jälkisanat:

Kirjailijan sivujen mukaan häntä on aina kiehtonut se, kuinka monta ihmistä kohtaammekaan päivän aikana. Kuinka monen ihmisen elämä koskettaa meidän elämäämme usein vain hyvin pienen hetken. Tästä pohdinnasta sai alkunsa kirjan päähenkilöt Gus ja Tess ja pikkuhiljaa alkoi kirjan punainen lanka muotoutua.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 10. Ystävän tai perheenjäsen sinulle valitsema kirja.