Koonti luetuista kirjoista

torstai 3. tammikuuta 2019

1793

Natt och Dag, Niklas (2018): 1793. Suom. Kari Koski. WSOY. E-kirja, vastaa painettuna 402 s.

”Rujonkaunis romaani 1700-luvun lopun Tukholman pimeästä puolesta. Kuningas Kustaa III on ollut jo vuoden poissa päiviltä ja Ruotsi on paroni Reuterholmin rautaisessa otteessa. Ranskan vallankumouksen aallot lyövät pohjoiseenkin rantaan, jonne laivat tuovat myös huumaavaa uutuusjuomaa, kahvia. Sodassa vammautuneet miehet toimivat epävirallisina siveyspoliiseina kaupungissa, jossa prostituutio, rikollisuus ja väkivalta rehottavat.

Ruotsinsalmen taistelussa vasemman kätensä kyynärpäästä alaspäin menettänyt Mickel Cardell on yksi siveyttä valvovista. Palkkansa viinassa nauttiva Cardell hälytetään katsomaan ruumista, joka on vailla raajoja, silmiä ja kieltä. Murhaa selvittämään tarvitaan vielä keuhkotaudin riivaama lainoppinut Cecil Winge. Henkirikos yhdistää säädyt ja sukupuolet, ja kaksi resuista tutkijaa, joiden aseena on Wingen äly ja Cardellin puinen käsiproteesi, verraton ase kapakkatappeluissa.”

Eletään vuotta 1793 ja Tukholmassa vallitsee vahvimman laki. Siveyspoliisissa työskentelevä raakki Mickel (Jean Michael) Cardell on hukuttamassa ikäviä muistojaan krouvissa, kun hänet haetaan nostamaan Fatburenissa kelluva ruumis. Vainaja on kokenut väkivaltaisen lopun ja torsoa katsoessaan Mickel miettii, että kuoleman on täytynyt olla hirvittävä helpotus.

Merkillistä murhaa tutkimaan pyydetään asianajaja Cecil Winge, joka puolestaan toivoo Mickelin apua. Kaksikon hitaasti etenevät tutkimukset saavat yllättäen vauhtia, kun poliisiasemalle tuodaan ratkaisevan vihjeen sisältävä paketti. Miesten Karl Johaniksi nimeämä tunnistamaton ruumis ei ollutkaan menettänyt järkeään, vaan hänellä on ollut toimissaan tarkoitus, päämäärä, jonka hän on kaiken kokemansa kauheuden keskellä pitänyt kirkkaana mielessään. Vihje johdattaa Wingen ja Cardellin tekijän jäljille ja lopulta motiiviksi paljastuu yksi maailmankaikkeuden vanhimmista liikkeellepanevista voimista.

Dekkaristi Jens Lapidus kuvaa tarinaa vaikuttavaksi, koskettavaksi ja jännittäväksi. Kriminologian professori ja dekkaristi Leif G. W. Persson puolestaan toteaa, että romaani on erittäin hyvin kirjoitettu ja aihetta kuvataan taitavasti. Itse olen molempien herrojen kanssa täysin samaa mieltä, tämä historiallinen rikosromaani on puhdasta rautaa!

Kerronta etenee mukavan sujuvasti ja kuvailun avulla näin itseni kulkemassa Mickelin ja Wingen varjona pitkin Tukholman katuja. Nautin lukemisesta ja aivan erityisesti pidin kirjan rakenteesta. Kirjailija on hienosti ujuttanut tarinan keskelle niin kuolemaan johtaneet tapahtumat kuin uusia mielenkiintoisia henkilöitäkin, joten juoni vain parani edetessään ja kirja piti otteessaan aivan viimeisille sivuille asti. Kannet suljettuani jäin miettimään, että mikä tässä romaanissa on jotenkin erilaista moniin muihin rikosromaaneihin verrattuna ja minusta tämän erottaa muista se, että tarinassa paneudutaan aikakauteen ja henkilöihin, itse murha ja murhatutkimukset ovat vähän toissijaisia. Toivoisinkin saavani lukea enemmänkin tämän kaltaisia dekkareita ja onneksi kirjailijalla taitaa olla jo jotakin uutta työn alla.

Jälkisanat:

Ruotsin dekkariakatemia on palkinnut romaanin vuoden 2017 parhaana esikoisteoksena ja kirja on totisesti palkintonsa ansainnut.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 42. Kirjailijan nimi viehättää sinua.

Ei kommentteja: