Koonti luetuista kirjoista

tiistai 29. tammikuuta 2019

Kongolainen kampa

Luukkonen, Ilkka (2018): Kongolainen kampa. Otava. E-kirja, vastaa painettuna 411 s.

”Insinöörinsieluinen suomalaistoimittaja seuraa afrikkalaismuusikkojen jälkiä ja ajautuu kasvotusten myös oman taustansa kanssa. Antti Kahanpää on talouslehden Brysselin-kirjeenvaihtaja, insinöörinsieluinen mies, jolle Euroopan kiihtyvä pakolaiskriisi on ensin vain turhauttava uutisaihe muiden joukossa. Mutta sitten sisarentytär Kaislan katoaminen heittää Antin keskelle kriisin käytännön seurauksia. Hän tapaa joukon pakolaisleiriltä pelastettuja kongolaisia, jotka etsivät paikkaansa Euroopassa eivätkä suostu numeroiksi tilastoihin. Räväkän ja pelottoman Kaislan kautta Antti joutuu kohtaamaan myös lapsuudenperheensä valta-asetelmat, joita hän tähän mennessä on käsitellyt lähinnä vaikenemalla.”

Brysselissä ulkomaantoimittajana työskentelevä Antti Kahanpää on paperi-insinööri, joka ei ole päivääkään tehnyt insinöörin töitä. Insinöörimäinen ajattelu on kuitenkin verissä, mutta numeerinen lähestymistapa ei oikein tahdo toimia ihmissuhteissa ja hankalissa tilanteissa Antin strategia on joko hyssyttely tai paikalta pakeneminen. Antin äiti taas on nainen, jonka mielestä lapsen paikka on aikuisenakin äidin taskussa ja äitinsä käytösmallia toistaa Leena, Antin sisar. Leenan aikuinen tytär Kaisla puolestaan on suivaantunut koko joukkioon, eikä enää vastaa äitinsä yhteydenottoihin.

Antti valjastetaan etsimään Kaislaa, ovathan he sentään samassa maassa. Antti toimittajana ja Kaisla au pairina. Antin ei tosin tarvitse juurikaan etsiä, koska Kaisla päättää itse ilmoittautua ja tästä alkaa Antin varsinainen piina. Mummo haluaa Kaislan kotiin, Leena on pettynyt Antin kuviteltuun liittoutumiseen Kaislan kanssa ja vaimo Anna vaatii Anttia puolustamaan anopin vähättelyltä ja leukailulta. Tässäkin olisi mieluiten puolueettomana pysyttelevälle insinöörismiehelle ihan tarpeeksi, mutta lehden uutispäällikkö Kytäjäkin kiristää Antilta massaa kiinnostavia artikkeleita Eurooppaa kohdanneesta pakolaiskriisistä. Antin onneksi Afrikka-museosta ostettu kongolainen kampa sentään menee pitkin päätä kuin Einsteinin mieli universumissa, mikään muu kun ei oikein tahdo kulkeakaan.

Numeeriseen ajatteluun itsekin kallellaan olevana suorastaan ilahduin romaanin alusta. Hauskaa, sujuvasti etenevää kerrontaa höystettynä ripauksella ironiaa ja mustaa huumoria, mutta sitten vedettiin matto jalkojen alta vaihtamalla kertoja Antista Kaislaksi. Antti ja Kaisla ovat vuorotellen äänessä ja kertovat samoista tapahtumista aina omasta näkökulmastaan käsin. Itse koen tällaisen kerronnan hieman raskaaksi lukea, enkä myöskään pitänyt uhmakkaasta Kaislasta, jolla teini-ikä on pitkittynyt pitkälle päälle parikymppiseksi.

Ihailen kuitenkin sitä, miten kirjailija on onnistuneesti yhdistänyt lähisukulaisten väliset jännitteet Belgian ja Kongon siirtomaa-aikaisiin tapahtumiin sekä Euroopan pakolaiskriisin. Pidin myös siitä miten Brysseliä tuotiin esille muunakin kuin Euroopan unionin pääkaupunkina, enkä kyllästynyt nähtävyyksiäkään kierrettäessä. Kokonaisuutena ei ollenkaan pöllömpi esikoisteos, joten laitan kirjailijan nimen korvan taakse ja uskallan kyllä tarttua mahdolliseen seuraavaan romaaniin.

Jälkisanat:

Ilkka Luukkonen on Brysselissä työskennellyt toimittaja, joten Belgia ja Bryssel ovat hänelle tuttuja ja tämä näkyi romaanissa, jossa mm. luvut ovat nimetty paikallisten katujen mukaan.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 23. Kirjan nimessä on jokin maa.

Ei kommentteja: