Koonti luetuista kirjoista

tiistai 15. tammikuuta 2019

Noitapoika

Theils, Lone (2018): Noitapoika. Suom. Kari Koski. Aula & Co. E-kirja, vastaa painettuna 271 s.

Noitapoika on Nora Sand -sarjan kolmas osa. Tähän asti on suomennettu:

2.     Runoilijan vaimo
3.     Noitapoika

”Vanhalta hautausmaalta löytyy julmasti murhattu mies, jonka sydän on leikattu rinnasta pois. Pian sen jälkeen Thames-joesta löytyy hukkunut poika. Tanskalaisen lehden Lontoon-kirjeenvaihtaja Nora Sand uskoo, että molemmat murhat liittyvät jollain lailla venäläisen oligarkin ja tanskalaisen tosi-tv-tähden avioeroon ja oikeudenkäyntiin, joka koskee heidän poikansa huoltajuutta. Mutta onko Nora tällä kertaa haukkaamassa liian ison palan, sillä tie totuuteen käy Lontoon pimeimpien kujien ja mustan magian kautta.”

Lontoossa tanskalaisen Globalt-lehden kirjeenvaihtajana työskentelevän Nora Sandin arki ei ole varmastikaan yhtä tylsää, kuin monen muun kollegansa. Tällä kertaa Nora saa puhelun terroristijärjestö Boko Haramiin erikoistuneelta professorilta Kweko Abionilta, joka kertoo joutuneensa hirvittävään tilanteeseen ja haluaa tavata Noran tällä Lontooseen suuntautuneella konferenssimatkallaan.

Nora ei kostu tapaamisesta juuri mitään, mutta Abionin löydyttyä kuolleena Nora tuntee selkäpiissään olevansa jonkin merkittävän jutun jäljillä. Kravun hengittäessä niskaan Nora yrittääkin tasapainotella viihdeuutisten ja tutkivan journalismin välillä ja lopulta hän hoksaa sen, mikä yhdistää nigerialaista Kweko Abionia sekä avioeroskandaalin keskellä pyristeleviä Ninette ja Anton Bugakovia.

Noitapoika on takuuvarmaa luettavaa. Kirjan juoni on vetävä, kerronta vauhdikasta ja lukija saisi pelätä Nora Sandin hengen puolesta ellei tietäisi, että tämän tyyppisissä dekkareissa päähenkilöllä on aina vähintään yhdeksän henkeä. Miksi en sitten kuullosta innostuneemmalta? Sarjan kirjoissa on lähes identtinen juonenkuljetus ja jossain vaiheessa alan vain turtua siihen, että tiedän jo ennalta miten tapahtumat Nora Sandin osalta tulevat etenemään. Kekseliäs rikostarina ei aina yksinkertaisesti riitä pelastamaan siltä jo nähty -tunteelta, jonka tällaisten toimintapläjäysten toistuva samankaltaisuus silloin tällöin aiheuttaa.

Jälkisanat:

Lone Theils pohjaa dekkarinsa todellisiin rikostapahtumiin. Noitapoika perustuu tapaukseen, jossa Thames-joesta löytyi vuonna 2015 pienen pojan päätön ruumis, jonka kaulassa riippui kananluista tehty kaulanauha.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 37. Pienkustantamon julkaisu. Viime vuonna kustantamo julkaisi noin kolmisenkymmentä kirjaa ja kustantamon kirjoja myydään mm. pienkustantamoiden teoksiin erikoistuneessa Rosebud-kirjakauppaketjussa. Korvattu 6/2019 Anni Nupposen romaanilla Valkoinen kaupunki, jonka on kustantanut Osuuskumma.

Ei kommentteja: