lauantai 12. tammikuuta 2019

Taivaanpallo

Jalonen, Olli (2018): Taivaanpallo. Otava. E-kirja, vastaa painettuna 461 s.

”Tähtitieteilijän oppipojan tie vie Saint Helenan saarelta 1600-luvun Lontooseen. Loisteliaassa romaanissa tiede ja usko kamppailevat valistuksen sarastaessa. Angus tahtoo silmistään purjeneulanterävät, ja kehittää näköään merkitsemällä öisin tähtien asentoja. Hän haaveilee Lontoosta ja pääsystä saarella käyneen Edmond Halleyn oppipojaksi. Lamaannuttava väkivallanteko kohdistuu pojan perheeseen, ja epävarmuuden ja levottomuuden ajat alkavat. Salakatolilaiset vehkeilevät ja itsevaltias kuvernööri pelaa omaan pussiinsa. Viesti saarelta on saatava emämaa Englantiin, ja Angus soudetaan jänikseksi purjelaivaan. Hänen uusi elämänsä alkaa märssykorin korkeuksissa, ja kaikki entinen jää taakse.”

”Herra pastori on opettanut minut lukemaan ja herra Halley opettaa minulle lisää niin että opin ajattelemaan. Maailmassa on niin monta asiaa tietämättömyyden piilossa että kaikkia ei lukemalla opi vaan niitä on itse mietittävä ja vaikka tehtävä kokeita jos ei osaa mielessään punnita ja päättää mikä tulos on oikein.” Tällaisia pohdiskelee Kuolleenpuun-Stevenin poika Angus herra Halleyn järjestämällä tutkimusmatkalla Walesissa. Ennen herra Halleyn oppipojaksi päätymistään, Saint Helenan saarelta kotoisin oleva Angus on kuitenkin ehtinyt nähdä ja kokea paljon.

Saarella tähtiä tutkinut Edmond Halley pyytää ennen Lontooseen paluutaan kahdeksanvuotiasta Angusta jatkamaan tähtien ja lintujen havainnointia ja Angus toteuttaakin saamaansa tehtävää esimerkillisellä säntillisyydellä. Pastori Martin Burch puolestaan opettaa Angusta lukemaan ja samalla iskostaa poikaan raamatun opit ja nuhteettomuuden. Anguksen elämä olisikin verrattain mukavaa pienen pojan elämää, ellei pastori olisi palavasti ihastunut Anguksen äitiin, Catherineen. Saarelaiset eivät katso hyvällä pastorin ja Catherinen suhdetta, mutta tämän lisäksi Anguksen perheen arkea vaikeuttaa saarella kytevä kapina.

Saaren kuvernööri toimii yksinvaltiaan lailla ja ahtaalle ajetut maanviljelijät vaativat Englannin kuninkaan määräyksiä ylimmäksi vallaksi Kauppakomppanian sääntöjen sijaan. Kukistaakseen kapinalliset saaren tiedonkulkua on rajoitettu ja kaikki kirjeet, niin lähtevät kuin saapuvat, luetaan. Saarelaiset ovat motissa ja pastori keksii, että reipas ja kuuliainen Angus lähetetään jäniksenä Englantiin viemään sana herra Halleylle. Herra Halley varmasti veisi viestiä itse kuninkaalle asti, jolloin saarelaiset saisivat uuden kuvernöörin ja pastori puolestaan pääsisi palaamaan Englantiin Catherinen kanssa. Päätöksellään Anguksen kohtalon sinetöinyt pastori ei osaa olla kaukonäköinen ja ajatella, että Edmond Halleylle Saint Helenan saari voikin olla vain kaukainen muisto.

Kirjan alku oli lamauttava. Välimerkeissä on pihistelty ja lauseita sisällytetty lauseisiin, mutta erikoiseen kerrontaan tottui nopeasti ja kieli vei mukanaan 350 vuoden taakse. Alun säikähdys muuttuikin ihastukseksi, teksti on äärettömän taitavaa ja kaunista. Hyväsydäminen Angus puolestaan on liikuttava kaikessa tunnollisuudessaan ja kuuliaisuudessaan ja kirjan luettuani jäin toivomaan Angukselle kaikkea hyvää. Angus ei ansaitse mitään vähempää. Haluaisinkin kovasti tietää miten Anguksen elämä Lontoossa herra Halleyn oppipoikana on edennyt, mutta toisaalta tieto voisi rikkoa tämän romaanin taian. En halua ottaa tällaista riskiä, joten ajattelen Anguksen imevän kaiken opin ja jonain päivänä johtavan omaa retkikuntaansa.

Jälkisanat:

Taivaanpallo on kuviteltu pallopinta, jonka keskipisteessä katsoja on ja jolla taivaankappaleet näyttävät sijaitsevan.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 12. Kirja liittyy Isoon-Britanniaan.

Ei kommentteja: