Koonti luetuista kirjoista

lauantai 19. tammikuuta 2019

Tulen varjot

Lemaitre, Pierre (2018): Tulen varjot. Suom. Susanna Hirvikorpi. Minerva. E-kirja, vastaa painettuna 522 s.

”Eletään vuotta 1927. Pariisin kerma tasavallan presidenttiä myöten on kerääntynyt pankkiiri Marcel Pericourtin hautajaisiin. Pankkiirin tytär Madeleine perii isänsä suunnattoman omaisuuden. Aikana, jolloin naisilla ei ole oikeutta edes allekirjoittaa shekkejä, on pankki-imperiumin johtaminen Madeleinelle kuitenkin ylivoimainen tehtävä. Madeleinella on myös vihamiehiä, jotka kateuden, vihan tai mustasukkaisuuden ajamina ovat valmiit syöksemään Madeleinen ja Paulin perikatoon. Samalla kun talouskriisi uhkaa koko Eurooppaa ja tulevan maailmanpalon ensimmäisiä liekkejä viritellään jo Saksassa, Madeleine joutuu käymään omaa taisteluaan vihollisiaan vastaan. Historiallisen ajankuvan värikkyys, monisäikeiset henkilöhahmot ja näkökulmatekniikan mestarillisuus tekevät Tulen varjojen lukemisesta jännittävän ja nautinnollisen elämyksen.”

Juonenkulusta en aio paljastaa kovinkaan paljon esittelytekstiä enempää, mutta romaanin kantavana teemana on kosto. Madeleine Péricourt päättää tuhota ne, jotka tuhosivat hänen poikansa Paulin turvatun tulevaisuuden. Kaksi Juudasta, Madeleinen setä Charles Péricourt ja Péricourtin pankin prokuristi Gustave Joubert, puolestaan haluavat kostaa kokemansa nöyryytykset ja sitten on vielä Paulin kotiopettaja André Delcourt. Julkisesti aina korrektisti käyttäytyvä André, joka ei käsitä miten asiat saivatkin sellaisen käänteen.

Pierre Lemaitre on taitava kertoja, joka tässä historiallisessa romaanissaan nivoo suvereenisti yhteen niin politiikan, liike-elämän kuin taiteenkin. Hyvin monenlaisten kytköksien kudelmasta muodostuu kutkuttava tarina, joka ei ole pelkkää tapahtumien ilotulitusta, vaan siinä maltetaan keskittyä myös henkilöihin ja heitä eteenpäin ajaviin asioihin. Erityisesti pidinkin siitä miten Lemaitre ei kiirehdi, vaan kerronta etenee rauhallisesti pitäen lukijan koko ajan hieman varpaillaan. Tulen varjot ei kuitenkaan ihan tavoita samaa intensiivisyyttä ja piinaavuutta kuin Lemaitren psykologiset trillerit, mutta toisaalta romaani pitää ehkä lukea enemminkin ajankuvauksena maailmansotien välisestä Keski-Euroopasta.

Jälkisanat:

Tulen varjot on itsenäinen jatko-osa romaanille Näkemiin taivaassa, joka vuonna 2013 palkittiin Goncourt-palkinnolla. Olen siinä käsityksessä, että olisi tulossa vielä kolmas osa, mutta en ole saanut todennettua tätä.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 17. Kirjassa on kaksoset. Charles Péricourtilla on kaksostytöt nimeltään Rose ja Jacinthe.

Ei kommentteja: