Koonti luetuista kirjoista

lauantai 9. helmikuuta 2019

Exit West

Hamid, Mohsin (2018): Exit West. Suom. Juhani Lindholm. Otava. E-kirja, vastaa painettuna 188 s.

”Nuorten rakastavaisten pako sekasortoisesta Lähi-Idästä tuo uutisotsikot iholle - riipaiseva tarina rakkaudesta ja luottamuksesta. Nadja ja Saeed kohtaavat iltaluennoilla ja heittäytyvät vähitellen salaiseen suhteeseen maassa, joka on sisällissodan kynnyksellä. Väkivalta yltyy, ja ulkonaliikkumiskielto on voimassa öisin. Kun tutut kadut muuttuvat pommiräjähdysten ja tarkastusasemien täplittämiksi, he alkavat kuulla huhuja ovista, joista voi livahtaa pois, vaarallisesti ja kovaan hintaan. Nadja ja Saeed tajuavat ettei heillä ole enää muuta mahdollisuutta kuin paeta, ja kotimaa jää taakse. Oudossa ja epävarmassa tilanteessa he yrittävät pitää kiinni toisistaan ja menneisyydestään.”

Iltakoulussa tuotteistamista ja yrityksen imagonrakentamista opiskelevat Saeed ja Nadia tapaavat luennolla. Saeed ihastuu heti, mutta itsenäisyydestään kynsin ja hampain kiinni pitävä Nadia ei heti halua tehdä tuttavuutta. Rauhallisuudellaan ja kohteliaisuudellaan Saeed kuitenkin herättää Nadian kiinnostuksen eikä aikaakaan, kun he alkavat tapailla. Saeedilla ja Nadialla ei ole kuitenkaan aikaa rauhassa tutustua toisiinsa, koska maassa käytävä sisällissota vyöryy vääjäämättä kohti kaupunkia ja heidän on selviydyttävä Sodomaksi ja Gomorraksi muuttuneessa kaupungissa.

Kaupunkilaiset keskustelevat keinoista paeta ja Saeed kuulee huhuja ovista, joiden kautta pääsisi pois kuolemanloukoksi muuttuneesta kaupungista. Ensin molemmat sivuuttavat huhut järjettöminä, mutta kansainvälisten radioasemien myöntäessä ovien olemassaolon, Saeed ja Nadia päättävät ostaa pääsyn ovelle. Ovi johdattaa heidät Kreikkaan Mykenen saarelle, jossa heitä vastassa on pakolaisten meri ja koko maailmassa tilanne on samanlainen, ihmisiä velloo edestakaisin eri mantereilla olevista ovista. Suurin osa pakenee kotimaansa epävakaata tilannetta, mutta toiset taas löytävät oven kautta täysin uuden elämän, jopa rakkauden. Saeed ja Nadia kuitenkin huomaavat, että maanpaossakin arki on selviytymistä ja vaikeudet voivat enemmän erottaa kuin yhdistää.

Tarina sekoittaa todellista epätodelliseen sisällissotineen ja toisiin maihin aukeavine ovineen. Porttina toimivista ovista huolimatta romaani on realistiselta tuntuva kuvaus pakolaisuudesta. Kertomus siitä miten ihmistä ei enää nähdä ihmisenä, vaan jonakuna joka on uhka yhteiskunnalle ja turvallisuudelle samoin kuin siitä millaista on olla pakolainen, persona non grata, joka kantaväestön vastustuksesta huolimatta yrittää aloittaa elämää vieraassa maassa.

Kirjailija on kuitenkin kirjoittanut utopian, jossa länsimaat tavalla tai toisella ratkaisevat pakolaisten ja kantaväestön väliset konfliktit ja mietin, onko esimerkiksi Lontoossa käyttöön otettu aikapankki kirjailijan vinkki pakolaisten sopeuttamiseen ja yhteiskuntarauhan säilyttämiseen. Yhtä kaikki, kerronta on sujuvaa eikä kirjailija käsittele pakolaisia uhreina, vaan yksittäisinä ihmisinä kaikkine toiveineen ja pelkoineen. Tämä ei ollut sellainen tarina johon uppoutua ja jonka antaa vain viedä, mutta romaani on monitahoinen ja sai jollain tapaa konkretisoitumaan pakolaisten valtavan määrän tässä maailmassa.

Jälkisanat:

Exit West oli vuoden 2017 Man Booker Prize-ehdokas. Kirja on myös kansainvälisen Dublinin kirjallisuuspalkinnon tämän vuoden ehdokas ja hienoa Dublinin kirjallisuuspalkinnossa on mielestäni se, että palkintoehdokkaat ovat kirjastojen nimeämiä. Tänä vuonna yli 400 kirjastoa 177 maasta ovat ehdottaneet listalle englanninkielisiä tai englanniksi käännettyjä teoksia ja pitkän ehdokaslistan joukossa on neljä suomalaisteosta. Lyhytlista julkaistaan 4.4.2019, joten pidän peukkuja Pajtim Statovckille, Jussi Valtoselle, Minna Lindgrenille ja Maria Turtschaninoffille.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 16. Kirjassa liikutaan todellisen ja epätodellisen rajamailla.

Ei kommentteja: