Koonti luetuista kirjoista

tiistai 26. helmikuuta 2019

Kolmen kappaleen probleema

Liu, Cixin (2018): Kolmen kappaleen probleema. Suom. Rauno Sainio. Aula & Co. E-kirja, vastaa painettuna 444 s.

Kolmen kappaleen probleema on Muistoja planeetta maasta -trilogian ensimmäinen osa. Tähän asti on suomennettu:

1.     Kolmen kappaleen probleema

”Vuonna 1967 Kiinassa roihuaa. Kun ihminen näyttää kulttuurivallankumouksen tuoksinassa nuorelle Ye Wenjielle pimeän puolensa, saa alkunsa tapahtumien sarja, joka suistaa raiteiltaan Maan ja koko ihmiskunnan kohtalon. Uudella vuosituhannella nanotutkija Wang Miaon verkkokalvolle ilmestyy lähtölaskenta, jonka lopussa häämöttää ahdistava arvoitus. Samaan aikaan tiedemiesten sarjaitsemurhaa tutkiva Pekingin poliisi pyytää häntä soluttautumaan epäilyttävän tiedeyhdistyksen riveihin. Tutkimukset johtavat salaperäiseen verkkopeliin, jonka virtuaalimaailma on kolmen ennalta arvaamattoman auringon armoilla. Pelaajan tehtävänä on ennustaa aurinkojen radat ja ratkaista kolmen kappaleen probleema. Samalla peli kätkee taakseen avaimen myös kaikkeen muuhun: lähtölaskentaan, tiedemiesten itsemurhiin, tähtienväliseen salaliittoon sekä uhkaan, joka saattaa ajaa ihmiskunnan sukupuuton partaalle.”

Tarina alkaa vuodesta 1967, jolloin astrofysiikkaa opiskeleva Ye Wenjie todistaa professori-isänsä brutaalin tapon kamppailuistunnon aikana. Kulttuurivallankumouksen aikana vanhempien synnit seuraavat heidän lapsiaan ja Ye Wenjie on onnekas päästessään edes rakennuskomennuskunnan riveihin Hingganvuorille. Vuorilla Ye Wenjie ei ole voinut olla huomaamatta valtavaa parabolista antennia, joka sijaitsee Tutkahuipuksi nimetyssä armeijan tukikohdassa ja komennuskunnassa kokemansa petoksen jälkeen, Ye Wenjie saa vielä mahdollisuuden siirtyä tukikohtaan ja hyödyntää erikoisosaamistaan. Vuosien saatossa Ye Wenjiestä tulee teknisen työn selkäranka ja vähitellen hänet vihitään tukikohdan salaisuuksiin, eikä Ye Wenjie saata uskoa onneaan. Hän saa kostonsa.

Nykyhetkessä 38 vuotta myöhemmin nanomateriaalientutkija Wang Miao puolestaan pyydetään neuvonpitoon, koska useat eturivin tutkijat ovat lyhyen ajan sisällä tehneet itsemurhan ja heitä yhdistää akateemisissa piireissä mainetta saavuttanut yhdistys nimeltään Tieteen rajaseutu. Yhdistyksen tavoite on luoda uudenlaista tieteellistä ajattelutapaa, mutta ilmeisesti se onkin vain murtanut tutkijoiden mielen ja Wang Miaon tehtävänä olisi toimia myyränä. Wang Miao empii ja ajattelee kokousosallistujien ylireagoivan, mutta siinä vaiheessa kun hän näkee lähtölaskennan numeroiden pyörivän tauotta silmiensä edessä, hän on pakotettu toimimaan.

Wang Miaon ystävätär Shen Yufei ohjaa Wang Miaon virtuaalipeli Three Bodyn maailmaan. Pelin idea on käyttää älyä, tutkia pelissä esiintyviä luonnonilmiöitä ja löytää kaava kolmen kappaleen liikkeelle. Wang Miaolle selviää, että Tieteen rajaseutu värvää jäseniä pelin kautta, mutta järjestön missiona ei suinkaan ole tieteellisen ajattelun kehittäminen, vaan he pitävät perustutkimusta uhkana hankkeelleen. Moraalisen tietoisuuden saavuttaakseen ihminen tarvitsee avukseen voimia, jotka ovat peräisin maan ulkopuolelta ja kutsu on vastaanotettu. Ihmiskunta onkin nyt tilanteessa, jossa edes Jumala ei pysty enää itseään varjelemaan.

Tarina yhdistää nerokkaalla tavalla palan Kiinan historiaa, eksaktin tieteen, nurkan takana väijyvän globaalin ekokatastrofin ja avaruusolennot. Kerronta on asiallista, sujuvaa ja menneisyys sekä nykyisyys kulkevat jouhevasti lomittain. Henkilöissäkin on mukavasti persoonallista särmää eikä yllätyksiä puutu, mutta kaikesta tästä huolimatta jouduin lukemaan pätkissä. Kirja sukeltaa monin paikoin sen verran syvälle ja pitkästi astrofysiikkaan, että tieteenalasta mitään ymmärtämättömänä lukeminen oli ajoittain raskasta. Hengähdystaukojen ottaminen kuitenkin auttoi ja palautti tarinan kiinnostavuuden. Kolmen kappaleen probleema on eittämättä palkintonsa ansainnut ja todennäköisesti tulen lukemaan kaksi seuraavaakin osaa, vaikka scifi muuten kirjallisuudenlajina ei lukemistooni kuulukaan.

Jälkisanat:

Liu Cixin on kiinalainen kirjailija, joka on voittanut useita palkintoja, muun muassa yhdeksän kertaa Kiinan tärkeimmän Galaxy Award -scifipalkinnon. Muistoja planeetta Maasta -trilogian avausosalle Kolmen kappaleen probleema myönnettiin Hugo-palkinto vuonna 2015. Liun teoksia on Kiinassa myyty yli seitsemän miljoonaa kappaletta ja trilogiasta on tullut kansainvälinen ilmiö.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 3. Kirja sellaisesta kirjallisuuden lajista, jota et yleensä lue.

Ei kommentteja: