Koonti luetuista kirjoista

tiistai 5. helmikuuta 2019

Liitu-ukko

Tudor, C. J. (2018): Liitu-ukko. Suom. Raimo Salminen. WSOY. E-kirja, vastaa painettuna 426 s.

”Vangitseva trilleri lapsuudenleikistä, joka menee vaarallisesti pieleen. Liitu-ukon yllätyskäänteet tyrmistyttävät taitavinta ja tottuneintakin lukijaa. On vuosi 1986. Eddie ja hänen kaverinsa ovat kaksitoistavuotiaita. Liitu-ukot ovat heidän salainen koodinsa: he jättävät toisilleen viesteinä pieniä liitu-ukkopiirroksia, joiden merkityksen vain he tietävät. Mutta sitten salaperäinen liitumies johdattaa heidät suoraan paikalle missä silvottu ruumis lojuu - eikä mikään enää ole ennallaan.30 vuotta myöhemmin ystävykset saavat kirjeen, joka sisältää ainoastaan kuvan liitu-ukosta. Sitten yksi heistä kuolee. Eddie oivaltaa, että kykenee pelastamaan nahkansa vain selvittämällä, mitä kauan sitten todella tapahtui.”

Eletään vuotta 1986 ja tiivis viiden 12-vuotiaan kaveriporukka viettää huoletonta kesää. Käydään tivolissa ja Fat Gavin syntymäpäivälahjaksi saamilla liiduilla jätetään toisille merkkejä, joilla viestitään tapaamisista ja niiden tärkeydestä. Eräänä päivänä nämä merkit johdattavat kaverukset ruumiin luokse ja Eddie Adams tunnistaa ruumiin aiemmin tivolissa sattuneessa onnettomuudessa pahasti loukkaantuneeksi tytöksi.

Kolmekymmentä vuotta myöhemmin Anderburyyn opettajaksi jäänyt Eddie saa puhelun lapsuudenystävältään Mickey Cooperilta ja Mickey haluaa tavata. Puhelu yllättää Eddien mutta vielä enemmän hän yllättyy kun kuulee, että Mickey haluaa kirjoittaa kesän 1986 tapahtumista kirjan. Mickeyn tapaaminen ja sen jälkeiset tapahtumat saavat kuitenkin Eddien vanhat painajaiset palaamaan ja Eddie haluaa selvittää, mitä Waltzer-tytölle tapahtui kolmekymmentä vuotta aiemmin.

Tarinan ensimmäinen kolmannes on verkkaista maalailua lapsuuden kesästä, jonka viattomuuden aina silloin tällöin keskeyttää aikuisten varomattomuus lasten läsnäollessa tai isompien poikien kiusanteko. Tämän on ilmeisesti tarkoitus pitää yllä lukijan mielenkiintoa ja jännitettä, mutta itse aloin jo kyllästyä ja kaipasin edes jonkinlaista juonen etenemistä kesäpäivissä junnaamisen ja sinne tänne ripoteltujen vihjausten sijaan. 

Toisella kolmanneksella tarinaan tuleekin sitten vauhtia ja lukuisat henkilöt sekä erilaiset nopeat käänteet alkavat kieputtamaan niin, ettei voinut enää olla yhtään varma siitä mihin tarina johtaa. Kirjailijan tarkoitus onkin varmasti ollut lukijan perinpohjainen sekoittaminen, mutta tämä vain hajotti tarinan ja loppukohtauskin on kertakaikkisen outo. Ei, en yhdy kirjaesittelyiden ylistykseen enkä myöskään julista romaania vuoden pelottavimmaksi, mutta pisteet kirjailijalle juonikuvion monimutkaisuudesta.

Jälkisanat:

Englantilainen C. J. Tudor toimi vuosia copywriterina, tv-juontajana ja ääninäyttelijänä. Liitu-ukko on kirjailijan esikoisromaani ja hänen toinen romaaninsa on nimeltään The Hiding place.

Ei kommentteja: