Koonti luetuista kirjoista

sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Maksun hetki

Lönnaeus, Olle (2017): Maksun hetki. Suom. Salla Korpela. Minerva. E-kirja, vastaa painettuna 389 s.

Maksun hetki on Jonny Lilja – sarjan toinen osa. Tähän asti on suomennettu:

1.     Pelivelka
2.     Maksun hetki

”Kylmänä, tuulenpieksämänä päivänä Malmön meriuimalan edustalta löytyy jäätynyt mies, jota on julmasti pahoinpidelty ja kidutettu. Jonny Lilja tunnistaa jäästä irrotetun uhrin jugoslavialaisen mafiapomon Ratko Jokovicin lähimmäksi mieheksi. Vanhalla pelivelalla uhkaillen Jokovic määrää Jonnyn ottamaan selvää, mitä hänen henkivartijalleen on tapahtunut ja kuka on vastuussa. Pian Jonnya kuitenkin kohtaa vielä suurempi tragedia. Hänen entinen vaimonsa murhataan, ja Jonnysta tulee pääepäilty.

Jälleen kerran Jonny joutuu pakoilemaan henkensä kaupalla niin Malmön poliisia kuin toisiaan vastaan sotaa käyviä rikollisliigoja. Hän voi selvitä vain selvittämällä itse oikean syyllisen. Poliiseista ainoastaan Eva Ström uskoo Jonnyn syyttömyyteen. Vastoin esimiestensä määräyksiä hän alkaa kaikessa hiljaisuudessa tutkia näitä murhia löytääkseen syyllisen Jonny Liljan ahdinkoon.”

Serbialainen sotasankari ja Bosnian sodassa armottoman teurastajan maineen saanut Ratko Jokovic pitää huumepoliisista lääninrikospoliisiin rikostutkijaksi siirtynyttä Jonny Liljaa edelleen pihdeissään. Jokovicin lähin mies, hänen henkivakuutuksensa, on tapettu ja Jokovic vaatii Jonnya selvittämään tekijän vanhaan pelivelkaan vedoten. Jonny on vaikeassa asemassa mutta vielä vaikeammaksi tilanne muuttuu, kun Jonny löytää entisen vaimonsa murhattuna ja jonkinlaisen alkukantaisen vaiston ohjaamana pakenee paikalta. Jonny tietää, että hänellä on poliisissa enemmän vihollisia kuin ystäviä ja hänestä hyvin mieluusti leivotaan syyllinen, oli hän sitä tai ei.

Jonnyn perässä on armeija poliiseja mutta Jonnykin yllättyy siitä, miten hädässä ystävä tunnetaan. Entinen elinkautisvanki Lelle (Lennart) Myrberg toimii Jonnyn suojelusenkelinä, rikoskonstaapeli Eva Ström puolestaan liittoutuu toimittaja Gollum (Gottfried) Lundmarkin kanssa ja kolmikko takaa Jonnylle tarvittavan etumatkan. Lopulta totuus ei ole mitenkään tarua ihmeellisempää, vaan koko tapahtumaketju on saanut alkunsa ahneudesta. Yksi haluaa osansa menestyvistä bisneksistä ja toinen taas karhuaa omiaan.

Maksun hetki on perinteinen, suoraviivainen rikosromaani. On pahikset ja hyvikset, joista joku saa rehellisesti nokkaansa ja toinen taas osansa luotisateesta. Tässä ei ole mitään viipyilevyyttä tai arvoituksellisuutta, vaan pyssyt tanassa jahdataan murhaajaa tai sellaiseksi oletettua. Tarina ei ole kuitenkaan pelkkää siellä täällä räiskintää, vaan henkilöhahmoja syvennetään ja etenkin toimittaja Gollum Lundmarkista sukeutuu varsin mielenkiintoinen hahmo. Sarja kiehtookin minua sen takia, että henkilöt ovat paljon omaperäisempiä moniin muihin dekkareihin verrattuna, eikä osasta toiseen toistuva murhaajan jahtaaminen ala puuduttamaan.

Jälkisanat:

Sarjasta on viime vuonna julkaistu kolmas osa nimeltään Tiggarens hand ja toivottavasti tämä ilmestyisi suomennettuna mahdollisimman pian.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 14. Kirjailijan sukunimi alkaa samalla alkukirjaimella kuin oma sukunimesi.

Ei kommentteja: