Koonti luetuista kirjoista

sunnuntai 24. helmikuuta 2019

Tyrskyt

Gallay, Claudie (2019): Tyrskyt. Suom. Titia Schuurman. WSOY. E-kirja, vastaa painettuna 479 s.

”Normandian uloin niemenkärki, La Hague, on kylä meren ja tuulten sylissä. Tyrskyjen kertoja on muukalainen, lintujen tutkija - nainen, joka ei haluaisi katsoa taaksepäin. Kevätmyrskyn puhjetessa hän kohtaa satamaravintolan terassilla miehen, joka on tullut La Hagueen etsimään menneisyyttään. Tyrskyt tutustuttaa lukijan ranskalaisen syrjäkylän sulkeutuneisiin mutta kiehtoviin asukkaisiin. Lintujen tutkija ajautuu selvittelemään neljänkymmenen vuoden takaisen haaksirikon arvoitusta. Mitä tuona yönä oikein tapahtui, kun majakka ei johdatellutkaan venettä turvallisesti takaisin kotisatamaan?”

Caenin ornitologian laitoksella työskentelevä kertoja on muuttanut La Hagueen puoli vuotta aiemmin toipuakseen menetyksestä. Kylässä syntynyt Lambert Perack puolestaan on palannut vaatimaan vastauksia kysymyksiinsä yöstä, jona majakan valo oli sammunut ja Perack menettänyt vanhempansa sekä pikkuveljensä. Traaginen onnettomuus ei niinkään heti herätä nimettömän kertojan mielenkiintoa, mutta sisäänpäin kääntyneelle ja omista asioistaan vaitonaiselle kertojalle on helppo puhua hieman sivu suunsa. Ihmisen luontainen uteliaisuus viekin kertojasta lopulta voiton ja vähitellen hänelle paljastuu niin kyläläisten salaisuudet, kuin monet murheelliset ihmiskohtalotkin.

Tyrskyt on romaani, johon oli kertakaikkinen nautinto arjen keskellä upota. Kerronta on rauhallista ja hieman toteavaakin, mutta ei mitenkään viipyilevää tai monotonista. Suurten tunnemyrskyjen sijaan jännite ja erilaiset tunnelmat luodaan hienoilla luontokuvauksilla, mielenkiintoisilla henkilöillä ja heidän keskinäisillä suhteillaan. Erityisesti pidin kuitenkin kirjailijan tavasta kuljettaa juonta. Kaikkia irtonaisia langanpätkiä ei solmittu kirjan lopussa pikapikaa yhteen, vaan asiat saivat selityksiä tarinan edetessä. Loppuunkin riitti vielä yllätyksiä, joten romaani piti hienosti otteessaan viimeiselle sivulle asti ja kirjan kannet suljettuani nenään jäi leijumaan meren tuoksu.

Jälkisanat:

Claudie Gallay on julkaissut kymmenen romaania, joista suomeksi ovat ilmestyneet Tyrskyt (Avain 2010, WSOY 2019), Rakkaus on saari (Avain 2011) ja Odottamaton kauneus (WSOY 2019).

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 25. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin.

Ei kommentteja: