Koonti luetuista kirjoista

torstai 28. maaliskuuta 2019

Kuinka aika pysäytetään

Haig, Matt (2018): Kuinka aika pysäytetään. Suom. Sarianna Silvonen. Aula Co. E-kirja, vastaa painettuna 363 s.

”Tom Hazardilla on salaisuus. Hän näyttää tavalliselta 41-vuotiaalta mieheltä, mutta on harvinaisen tilansa vuoksi elänyt jo vuosisatoja. Tom on nähnyt Elisabetin aikaisen Englannin ja jazz-ajan Pariisin ja maailmaa Etelämereltä New Yorkiin. Nyt hän janoaa tavallista elämää. Selvitäkseen hengissä Tomin on jatkuvasti vaihdettava identiteettiään. Nyt hänellä on täydellinen ammatti: historianopettaja lontoolaisessa koulussa. Opettajana hän voi kertoa lapsille sodista ja noitavainoista kuin ei olisi ollut itse todistamassa niitä. Tom voi yrittää häivyttää mielestään alati kantapäillä vaanivan menneisyytensä, kunhan hän vain muistaa yhden säännön - rakastua ei saa.

Kuinka aika pysäytetään on katkeransuloinen jännitystarina itsensä kadottamisesta ja löytämisestä, muutoksen vääjäämättömyydestä, virheistä joita ihmiset ovat tuomittuja tekemään yhä uudestaan, ja siitä miten kauan pitää elää ennen kuin ymmärtää elämän tarkoituksen. Matt Haig on tämän hetken suosituimpia brittiläisiä kirjailijoita. Hän on kirjoittanut sekä tietokirjoja että romaaneja aikuisille ja lapsille. Hän on saanut kirjoistaan lukuisia palkintoja ja niitä on käännetty yli 30 kielelle.”

Tom Hazard on luonnonoikku, joka vanhenee vain vuoden jokaista viittätoista vuotta kohti ja hän on myös katkeralla tavalla saanut huomata, ettei ihmiskunta muutu vuosisatojen vierissä. Erilaisuus pelottaa, elettiin sitten 1500-lukua tai 2000-lukua, eivätkä ihmiset myöskään opi historiastakaan mitään. Tomilla jos jollain on perspektiiviä mutta hän ei saa paljastua, ettei vain vaaranna muita anageriaa sairastavia, vaikka heitä suojeleekin pitkäikäisen lintulajin mukaan nimetty Albatrossiseura.

Toisin kuin lintujen, ihmisalbojen on vaihdettava asuinpaikkaa ja henkilöllisyyttään kahdeksan vuoden välein, mutta Tom on väsynyt alati vaihtuviin identiteetteihin ja mielessä myllertävät kokemukset kaikkien elettyjen vuosisatojen ajalta. Tom päättääkin palata Lontooseen ensimmäisen kerran sitten 1600-luvun, koska siellä hän on aikanaan viettänyt elämänsä onnellisimmat vuodet ja siellä voisi saada selvyyden siitä, miten jatkaa eteenpäin. Alun hankaluuksien jälkeen Lontoo osoittautuukin monella tapaa suuremmaksi käännekohdaksi, kuin Tom oli etukäteen ikinä osannut ajatellakaan.

Romaanissa tehdään aikamatka monien vuosisatojen läpi, mutta kyseessä ei ole aikuisten fantasiaromaani, vaan mielestäni kirjailija tarkastelee Tomin kautta ihmisiä ja eri aikakausia tästä ajasta käsin. Sanonnalla ”historia toistaa itseään” on vinha perä. Maaginen realismi tai spekulatiivinen fiktio ei tosin ole minun lempilukemistani, mutta Tomilla on mielenkiintoisia ajatuksia ja oivalluksia, jotka saivat kääntämään sivua ja useampaankin otteeseen pohtimaan, miksi joku esimerkiksi haaveilee ikuisesta elämästä. Tällainen ihminen on ehkä hieman hedonisti eikä haluaisi millään luopua elämän nautinnoista, mutta useamman sata vuotta elänyt Tom toteaa pitkästä elämästään: ”On kuin olisi jäänyt jumiin samaan lauluun, jonka kertosäkeestä oli ehkä joskus pitänyt, mutta joka nyt aiheutti vain halua repiä korvat irti päästään.”

Jälkisanat:

En ole aiemmin lukenut Matt Haigin kirjoja, mutta tämä kirja herätti kiinnostukseni ja selailin kirjakaupan valikoimaa. Kirjailija ilmeisesti mielellään tarkastelee ihmisluonnetta ja jos huomiot ovat muissakin kirjoissa yhtä tarkkanäköisiä, niin vampyyreistä kertova Radleyn perhe voisi olla hyvinkin kiinnostavaa luettavaa.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja.

Ei kommentteja: