Koonti luetuista kirjoista

lauantai 30. maaliskuuta 2019

Paholaisen päivä

Hurley, Andrew Michael (2018): Paholaisen päivä. Suom. Jaakko Kankaanpää. WSOY. E-kirja, vastaa painettuna 381 s.

”Sumuiset nummet Humisevan harjun maisemissa, vanhoista legendoista kumpuava pelko sekä perinteiden taakka ja kirous kertautuvat maagisessa Paholaisen päivässä.

Joka vuosi John Pentecost palaa juurilleen syrjäiseen kylään Luoteis-Englannin nummille. Laaksossa asiat pysyvät muuttumattomina vuodesta toiseen, mutta tänä vuonna on toisin. Johnin isoisä - kyläläisille Gaffer - on kuollut ja John tuo hautajaisiin myös tuoreen vaimonsa, Katherinen. Kauan sitten sakea lumipyry eristi koko laakson viikoiksi ja paholainen livahti lammasten vaatteissa kylään. Tuho oli valtava. Nyt kylässä vietetään Paholaisen päivää joka syksy, ulkopuolisten mielestä perin kummallista juhlaa.

Mutta kyläläiset tietävät että perinteitä pitää kunnioittaa ja vanhat rituaalit varmistavat, että kaikki ovat turvassa paholaiselta tänäkin vuonna. Vaan kuinka käy? Hurley on mestari luomaan ajattoman, merkillisen maailman, jossa vanhat tarinat elävät tiukasti kyläläisten mielissä, ja jossa toden ja tarun rajat hämärtyvät.”

Itse paholaisen kerrotaan karanneen sata vuotta sitten Luoteis-Englannin nummilla sijaitsevan Endlandsin tilallisten joukkoon ja tappaneen niin ihmisiä kuin eläimiäkin. Siitä asti Vanha kehno on pyritty pitämään poissa laaksosta viettämällä kerran vuodessa Paholaisen päivää, joka ajoittuu viimeiseen kesäpäivään ja lampaiden siirtämiseen nummilta lampoloihin. Opettajana toimiva John Pentecost on vaimonsa Katin (Katherine) kanssa saapunut auttamaan lampaiden ajossa, mutta mukana on myös suurta surua, koska Johnin isoisä, Ukko, on saatettava viimeiselle matkalleen.

Isoisän kuolema saa Johnin palaamaan lapsuusmuistoihinsa ja Johnissa herää pakottava tarve palata tilalle ottamaan paikkansa sukupolvien katkeamattomassa ketjussa. Vaimo Kat puolestaan kokee kummia, joista jotkin voisi laittaa raskauden syyksi, kun taas toisille ei tahdo löytyä mitään järjellistä selitystä. Säikähtänyt Kat aiheuttaakin ristiriitoja, koska toisaalta kyläläiset haluaisivat olla lojaaleja Pentecosteille, mutta toisaalta Katin käytös kaikissa tilanteissa ei ole millään muotoa hyväksyttävää. John onkin ikävässä välikädessä, mutta tarve asettua pysyvästi Endlandsiin ei sammu, vaikka Vanha kehno yrittäisikin tehdä temppujaan.

Paholaisen päivä on ensisijaisesti Pentecostien sukutarina, mutta myös kuvaus laakson tilallisista, jotka ovat aikojen saatossa nähneet niin nälkää, yltäkylläisyyttä kuin hiljalleen tapahtuvan maaseudun kuolemisenkin. Pidin etenkin siitä miten kirjailija herättää henkiin karun ympäristön sekä sitkeät, harvasanaiset ihmiset luoden samalla hämyisen ja painostavan tunnelman. Erityisesti paholaisen päivän rituaalit karmivine tansseineen sai niskavillat nousemaan pystyyn, mutta olisin kaivannut huomattavasti selkeämpää rakennetta.

Tarina rakentuu sirpaleisesti ja siinä jollain tapaa jäsentämättömästi liikutaan nykyajan, menneisyyden ja muistojen välillä. Minusta kehyskertomuksena on yksi päivä, jonka John viettää lintumetsällä poikansa Adamin kanssa kertoen Adamille tarinoita, mutta en voi kuitenkaan mennä tästä takuuseen. En myöskään oikein päässyt selville kaikista henkilöiden keskinäisistä suhteista, vaikka henkilömäärä itsessään olikin ihan hallittavissa oleva asia. Vaaka kuitenkin kallistuu hitusen enemmän pidin- kuin en pitänyt-puolelle, mutta totean tämän olevan niitä kirjoja, jotka olisi pitänyt ehdottomasti lukea alkuperäiskielellä.

Jälkisanat:

Kirjailijan esikoisteos Hylätty ranta on palkittu Britanniassa vuoden 2015 parhaana esikoisromaanina. Esittelytekstin perusteella Hylätyssä rannassa on samoja aineksia kuin Paholaisen päivässä, mutta vaikuttaa mielenkiintoiselta ja laitan kyllä lukulistalle.

Ei kommentteja: