Koonti luetuista kirjoista

sunnuntai 17. maaliskuuta 2019

Syntax Error

Pulkkinen, Marko (2019): Syntax Error. Tammi. E-kirja, vastaa painettuna 285 s.

”Röyhkeää naurua aikamme suurimmalle nälälle – huomionkipeydelle!

Popparit esiin! Kaikkien tunteman mediapersoonan Harry S. Turusen hervottoman hauska syöksykierre menestyksestä tuhon partaalle. Harryn ura on kuin mikropopparit – se alkaa lupaavasti poksahdellen, kiihtyy tasaiseen rätinään ja hiipuu, kunnes jäljellä on vain kasa käryävää hiillosta. Alussa kaikki on hyvin: Elämäntapavalmentaja Harrya revitään puhujakeikalta toiselle, hän hurmaa yleisönsä ja firma kukoistaa. Vierellä on edustava nuori puoliso. Harryn firman hallitus pursuaa mediamaailman julkkiksia. Isän kuoleman myötä mopo karkaa käsistä: alkavat harkitsemattomat ja yli-itsevarmat irtiotot jotka johtavat someraivoon. Maine on vaakalaudalla, bisnes sakkaa.

Marko Pulkkisen esikoisromaani on röyhkeän humoristinen satiiri nykyajan ilmiöistä ja menestyksen nälästä - ja sen hinnasta.

Sulkavalainen Seppo Turunen, Osuuskaupan Sepoksikin kutsuttu, oli jo nuorena poikana päättänyt pyrkiä juuristaan niin kauaksi kuin se Suomessa vain on mahdollista. Äitinsä muistotilaisuudessa muutama vuosi myöhemmin Seppo puolestaan vannoo ettei koskaan enää jää sanattomaksi, eikä olekaan sen jälkeen tehnyt muuta kuin puhunut. Kansa tunteekin ainoastaan Harry S. Turusen, kuulun tietokirjailijan ja luennoitsijan, joka työskentelee perustamassaan koulutus- ja konsultointiyritys Erratumissa.

Ajan hengen mukaisesti luennoitsijoilla on kovasti kysyntää, mutta nimekkäät, suuret asiakkaat eivät seuranneetkaan Harrya Erratumiin ja yrityksen tulevaisuus on vaakalaudalla. Muistisairautta sairastava iäkäs isäkin tuo mukanaan omat ongelmansa, joten paineita Harrylla piisaa ja oma olemassaolokin olisi todistettava lähes taukoamattomilla somepäivityksillä. Muutama ajattelematon teko yhden iltapäivän aikana kuitenkin johtaa siihen, että illan ja yön aikana Harry ammutaan somessa ja mediassa alas. Kohussa ryvettynyt Harry ei nöyristele, vaan feeniks-linnun tavoin nousee tuhkasta tekemällä onnistuneen takinkäännöksen. Entinen naisystävä toteaa Harrylle pitäneensä enemmän unelmia ja tulevaisuutta myyneestä self-help miehestä, mutta Harry viittaa toteamukselle kintaalla ja keskittyy täysillä uuteen tehtäväänsä oikeistopopulistien kasvona. Nimihän voi olla enne.

Esittelytekstin mukaan Syntax Error on röyhkeän humoristinen satiiri nykyajan ilmiöistä, mutta itse miellän satiirin kriittisyydeksi tai ivaksi, enkä löytänyt romaanista satiiriin sopivaa purevaa pilkkaa. Tarinassa kyllä tulee hienosti esiin tähän aikaan liittyvä sisällötön konsulttijargon, somepäivityksistä eläminen samoin kuin henkilökohtaisten arvojen muuttuminen saadun hyödyn mukaan, mutta romaanissa käsitellään paljon myös päähenkilön ja hänen isänsä välistä suhdetta. Isäsuhteen pohtiminen toi päähenkilöön haavoittuvuutta, eikä ivailun pitäisi herättää minussa myötätuntoa, joten ei tämä ollut oikein parodiakaan.

Romaanin vajaaseen kolmeensataan sivuun onkin mahdutettu ihmissuhteet isään, omaan poikaan ja nuoreen naisystävään, samoin kuin maineen tuhoutuminen ja uusi nousu otsikoihin. Tämä teki tarinasta hieman liian nopeatempoisen ja rönsyilevän, vaikka ymmärrän kyllä esimerkiksi isäsuhteen merkityksen asioiden taustoittajana. Vauhdikkuuteen kun vielä lisätään lehtiartikkelia, twiittia, plokikirjoitusta ja PowerPoint -esitystä, niin väsyin runsauteen ja keskittyminen alkoi selvästi herpaantua. Yhteenvetona kuitenkin totean, että kirja on naseva katsaus tähän minusta kovin merkilliseen aikaan ja etenkin siihen, miten käsittämättömän nopeasti ja armottomasti some joukkolynkkaa, mutta toisaalta myös yhtä nopeasti nostaa aallonharjalle ratsastamaan.

Jälkisanat:

Marko Pulkkinen on Puoli seitsemän -ohjelman toimittaja ja aiemmin työskennellyt Ylessä tiedetoimittajana ja käsikirjoittanut Iltalypsyä. Romaani on saanut loistavia arvosteluita, joten lukekaa ja muodostakaa oma mielipiteenne.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 31. Kirjassa kuljetaan metrolla.

Ei kommentteja: