Koonti luetuista kirjoista

lauantai 27. huhtikuuta 2019

Au pair

Rous, Emma (2019): Au pair. Suom. Sisko Ylimartimo. Minerva. E-kirja, vastaa painettuna 383 s.

”Emma Rousin esikoisteos on täydellinen läpimurto, joka on saanut kansainväliset kustantamot kilpailemaan suurilla summilla julkaisuoikeuksista. Au pair on tiheäjuoninen mysteeri synkistä perhesalaisuuksista. Arvoitus, joka pitää hellittämättä otteessaan yllättävään loppuratkaisuun saakka.

Samana päivänä, kun kaksoset Seraphine ja Danny Mayes syntyvät, heidän äitinsä heittäytyy kuolemaansa talon takaiselta kalliojyrkänteeltä ja kaksosten isoveljeä hoitanut au pair, Laura, katoaa. Kyläläisten keskuuteen jäävät elämään huhut mustakaapuisista hahmoista, vaihdokkaista ja varastetusta lapsesta. 25 vuotta myöhemmin Seraphine käy veljineen läpi tapaturmaisesti kuolleen isänsä jäämistöä, kun heidän käsiinsä osuu kaksosten syntymän päivänä otettu valokuva. Kuvassa poseeraavat onnellisen näköiset vanhemmat, isoveli Edwin - ja vain yksi vauva. Seraphine ei pääse irti epäilyksestä, etteivät hän ja Danny todellisuudessa olekaan kaksosia, ettei hän itse olekaan se, joka on luullut olevansa, ja että heidän äitinsä kuolemaan liittyy enemmän, kuin mitä hänelle on kerrottu. Kuka on kuvassa oleva lapsi, ja mitä talossa tuona yönä tapahtui? Vain yksi henkilö tietää vastaukset, ja Seraphine on päättänyt löytää hänet.”

Ensimmäinen Summerbourne joutui rahavaikeuksiin ja huijasi kylmästi kyläläisiä palkanmaksussa. Huhutaan, että kostoksi tästä haltiat veivät Summerbournen kaksosista toisen, eikä sen jälkeen kukaan ensimmäisen Summerbournen jälkeläisistä ole saanut pitää kaksosistaan molempia. Kyläläiset puhuvatkin, etteivät Seraphine ja Danny Mayes voi olla kaksospari, ainakin toisen on oltava vaihdokas. Onko todella niin, että Ruth Mayes on heti lasten syntymän jälkeen tehnyt vaihtokaupan, jonka hintana on ollut hänen elämänsä? Seraphinen isänsä jäämistöstä löytämä valokuva vahvistaa, että hänen ja Dannyn syntymäpäivään liittyy jotakin hyvin outoa ja ainoa joka voi valottaa tuon päivän tapahtumia, on hänen isoveljeään Edwiniä hoitanut au pair Laura Silveira. Lauran löytäminen ei ole vaikeaa, mutta Seraphine saa huomata, että häntä yritetään kaikin keinon estää tutkimasta vanhoja asioita yhtään enempää.

Perhesalaisuudet ovat kiehtovaa luettavaa ja Emma Rous on luonut vetävän tarinan. Sukupolvia toisensa jälkeen vainoava kirous, toisen synnytyksensä jälkeen itsemurhan tehnyt äiti sekä isoäiti, joka sulkeutuu kuin simpukka tyttärensä kuolinpäivän tapahtumista. Koukuttavaa? Kyllä. Juoni kulkee mukavasti eteenpäin ja aikatason vaihdokset Seraphine Mayesin nykyisyydestä Laura Silveiran 25 vuoden takaiseen menneisyyteen ovat sen verran sujuvia, ettei aikahyppyihin nykyisyyden ja menneisyyden välillä kiinnitä huomiota. Loppuratkaisu tosin osoittautuu varsin monimutkaiseksi vyyhdeksi, mutta sen hienoisella yliampuvuudella ei kuitenkaan ollut vaikutusta lukukokemukseen. Oli mukavaa vaihtelua uppoutua jännäriin, jossa murhan sijasta selvitelläänkin syntyperää ja totuus osoittautuu tarua ihmeellisemmäksi.

Jälkisanat:

Emma Rous on ennen kirjailijaksi ryhtymistään työskennellyt 18 vuotta pieneläinlääkärinä, mutta nykyään hän on täyspäiväinen kirjailija ja työn alla on jo toinen kirja.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 32. Kirjan nimessä on ammatti.

Ei kommentteja: