Koonti luetuista kirjoista

sunnuntai 7. huhtikuuta 2019

Paha kirja

Korkea-aho, Kaj (2015): Paha kirja. Suom. Laura Beck. Otava. E-kirja, vastaa painettuna 317 s.

”Paha pääsee valloilleen yliopistolla, kun opiskelija saa vihiä 1920-luvun kohtalokkaasta käsikirjoituksesta.  Lehtori Mickel Backman yllättyy opiskelijansa kysymyksestä niin, että on hukata konseptinsa. Mistä tämä on kuullut Leander Granlundista, julkaisematta jääneen runokokoelman tekijästä, joka myrkytti hääparin ja osan vieraista mahtihäissä Kustavissa 1920-luvulla ja katosi jäljettömiin? Opiskelija Pasi Maars uskoo opettajansa tietävän Granlundista ja tämän käsikirjoituksen kohtalosta paljon enemmän kuin mitä Backman myöntää. Eikä Maars jätä asiaa kesken. Sillä eiväthän ammoin kadonneet runot voi enää saada aikaan mitään pahaa, vai voivatko?”

Nuori runoilija Leander Granlund kokee tulleensa petetyksi niin kustantajien kuin perheensäkin taholta ja kostaa kokemansa vääryydet karmealla tavalla. Granlund ei kuitenkaan jää vastaamaan teoistaan, vaan hänen kerrotaan hukuttautuneen veljensä hääjuhlan muututtua massamurhaksi. Aikojen saatossa modernistin nimi painuu unholaan, eihän hän saanut julkaistua yhtäkään tekstiä, eikä hänen käsikirjoituksiakaan tiedetä säilyneen. Åbo Akademin kirjallisuuden lehtori Mickel Backman järkyttyykin pahanpäiväisesti, kun opiskelija Pasi Maars haluaa kirjoittaa esseensä Leander Granlundista. Nuorta opiskelijaa kiehtoo kovasti huhu siitä, että Granlund on kirjoittanut pahan kirjan, kirjan jonka lukemisesta joutuu helvettiin.   

Mickel Backman yrittää saada Maarsin perääntymään ja valitsemaan jonkin toisen modernistin, mutta Maars kiinnostuu Granlundista vain sitä enemmän, mitä enemmän Backman ehdottaa muita nimiä. Pahaa aavistamaton Maars ei ymmärrä avanneensa Pandoran lippaan, kun taas Backmania hyytää tietoisuus siitä, minkälainen vaikutus Leander Granlundilla ja hänen kammottavilla runoillaan on ihmismieleen. Maars ei ole suinkaan ainoa opiskelija, joka aikojen saatossa on tehnyt Granlundista tutkimusta ja Backman on itse saanut todistaa, miten kirjailijaan liittyvä pahaenteinen ennustus alkaa toteuttamaan itseään. Backman tosin ei ole varma yrittääkö hän tällä kertaa enemmänkin suojella omaa mainettaan kuin estää vuosikymmenten takaisten tapahtumien toisintoa, mutta sitä ei käy kiistäminen, että Maars on avannut oven pahalle.

Paha kirja on odottanut lukemistaan jo muutaman vuoden ja alku oli niin mukaansa tempaava, että vähän harmittelin miten olin pitkittänyt tällaisen helmen lukemista. Jännitys ei kuitenkaan kantanut alkua pidemmälle, koska tarinassa keskitytään henkilöihin ja heidän ongelmiinsa. Opiskelijoilla on rahahuolia ja opiskelupaineita, kun taas keski-ikäinen lehtori kamppailee syyllisyyden ja ikääntymisen aiheuttamien tunteiden kanssa enkä oikein ymmärtänyt, miten nämä kaikki liittyy toisiinsa tai Leander Granlundiin. Kirjan loppupuolella asiat ja irrallisilta tuntuneet yhteydet alkavat saada selityksiä, mutta jännitystarina ei kuitenkaan enää saanut tuulta alleen. Romaani osoittautuikin hyvin toisenlaiseksi kuin mitä esittelytekstin ja alun perusteella ajattelin, mutta akateemisessa maailmassa sukkuloivalle kirja voi avautua tyystin toisella tavalla.

Jälkisanat:

Romaanille on myönnetty vuoden 2016 Kiitos kirjasta -mitali ja palkintoperusteiden mukaan kirjan voi lukea mukaansa tempaavana outona mysteeritarinana, mutta se sisältää myös pohdiskelevamman filosofisen tason. Filosofisella tässä luultavasti tarkoitetaan sitä, minkälainen vaikutus luetulla tekstillä voi olla ihmiseen. Jos on jollain tapaa otollinen maaperä, niin todellisuudentaju voi pahastikin hämärtyä.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 19. Et pidä kirjan nimestä. Korvattu 8/2019 Anneli Kannon romaanilla Ihan pähkinöinä.

Ei kommentteja: