Koonti luetuista kirjoista

sunnuntai 21. huhtikuuta 2019

Pystyyn, kuolleet!

Vargas, Fred (2019): Pystyyn, kuolleet! Suom. Marja Luoma. Gummerus. E-kirja, vastaa painettuna 299 s.

”Mitä odotit? kysyi Mathias. Ruumistako? Luulitko tosiaan, että siellä on ruumis?”

Rakastettu Kolme evankelistaa -sarja alkaa! Entisen oopperalaulajan Sophia Simeonidiksen pihalle on yhdessä yössä kasvanut täysikokoinen pyökki. Ränsistyneessä naapuritalossa kolme evankelistaa - boheemit historiantutkijat Mathias, Marc ja Lucien - eivät epäröi, kun vanha laulajatar pyytää heiltä apua puun arvoituksen ratkaisemiseen. Evankelistat tarttuvat lapioon, mutta tarjolla on vastausten sijasta vain lisää arvoituksia.

Kun evankelistojen rauhallisessa pariisilaiskorttelissa tapahtuu julma rikos, tunnelma sähköistyy. Tarvitaan ullakkokamarissa asuvan ukko Vandooslerin, entisen poliisin, apua ja evankelistojen omaperäisiä tutkimusmenetelmiä ennen kuin päästään neljä ihmistä murhanneen rikollisen jäljille.

Kivi johdattaa keskiaikatutkija Marc Vandooslerin vuokrattavana olevan viisikerroksisen talorähjän eteen. Vuokrasta selvitäkseen työttömän ja rahattoman Marcin olisi kuitenkin löydettävä muita yhtä kurjassa tilanteessa olevia ja Marc ottaa yhteyttä esihistoriantutkija Mathias Delamarreen. Mathias on heti kimpassa, mutta vielä tarvitaan kolmas ja Mathias ehdottaa ensimmäisen maailmansodan tutkijaa Lucien Devernoista. Marc ei innostu nykyajantutkijasta, mutta synkässä tilanteessa ei voi halkoa hiuksia ja rue Chaslelle muuttaa kolme 35-vuotiasta tutkijaa sekä Marcin eno, virkaheitto poliisi Armand Vandoosler.

Armand Vandoosler onkin sutki mies, joka huvittaa itseään kutsumalla Marcia Pyhäksi Markukseksi, Mathiasta Pyhäksi Matteukseksi ja Lucienia Pyhäksi Luukakseksi. Armandin kolme evankelistaa pääsevät kaivuuhommiin, kun naapurissa asuva Sophia Relivaux pyytää miehiä kaivamaan kuopan. Uransa lyyrisena sopraanona tehnyttä Sophiaa hämmentää miksi hänen puutarhaansa on hieman aiemmin ilmestynyt pyökki, eikä hän pääse siitä ajatuksesta eroon, että puun alle on istutettaessa kätketty jotakin. Puun alta ei kuitenkaan löydy mitään ja kaikki huokaisevat helpotuksesta, mutta saavutettu rauha on vain väliaikaista. Kuusitoista päivää myöhemmin miehet saavat tiedon katoamistapauksesta ja Armand Vandooslerin johdolla evankelistat uppoavat rikostutkimuksen maailmaan.

Ensimmäisenä täytyy todeta, että vuonna 1995 ilmestynyt dekkari on kestänyt hienosti aikaa ja tämä johtuu puhtaasti siitä, että rikoksia ratkaistaan Adamsberg-sarjasta tuttuun tapaan älyn, ei teknologian avulla. Kerronta sisältää Vargasille ominaiseen tapaan paljon dialogia ja koska kaikki perustuu ajattelulle, niin yksinään merkityksettömiltä tuntuvista tapaamisista ja tapahtumista alkaa kuin varkain muodostua kokonaiskuva, joka paljastuu lukijalle vasta lopussa. Tämän takia tämäkin dekkari on hidastempoinen, mutta sen jännite syntyy mielenkiintoisista henkilöistä ja heidän keskinäisistä suhteistaan. Adamsbergin lailla myös evankelistat ovat omintakeisia ja heidän sanailunsa nokkelaa ja piikittelevääkin, mutta silti harmitonta ja loukkaamatonta. Tuttua Vargasta enkä väsy ihailemaan sitä, miten dekkaristi rakentaa tarinan näin eleettömästi. Ei brutaalia murhaa, ei näyttävää tutkintaa tai ajojahtia, ainoastaan kolme evankelistaa, yksi entinen poliisi ja heidän hoksottimensa.

Jälkisanat:

Pystyyn, kuolleet! on Kolme evankelistaa -sarjan ensimmäinen osa ja se on ilmestynyt suomeksi ensimmäisen kerran vuonna 2002. Aiemmin suomentamaton toinen osa Muistoksi käynnistäsi ilmestyy nyt kesäkuussa.

Ei kommentteja: