Koonti luetuista kirjoista

sunnuntai 14. huhtikuuta 2019

Taikuri ja taskuvaras

Mikama, Anniina (2018): Taikuri ja taskuvaras. WSOY. E-kirja, vastaa painettuna 415 s.

Taikuri ja taskuvaras on trilogian ensimmäinen osa. Tähän mennessä ilmestyneet osat ovat:

1.     Taikuri ja taskuvaras
2.     Huijarin oppipoika

”Vakuutan teille, että teitä vedetään nenästä ihan koko rahan edestä! Taikuri ja taskuvaras aloittaa maagisen trilogian täynnä silmänkääntötemppuja, juonittelua ja jännitystä. Se on tarina, jossa ihmeistä ja unista tulee totta.

Mina asuu kadulla ja varastelee henkensä pitimiksi. Tom on nuori keksijä ja taikuri, jonka Ihmeiden teatteri lumoaa yleisönsä ilta illan jälkeen. Mina ja Tom kohtaavat Helsingissä talvella 1890 ja Mina on pian osa show'ta, jossa mekaaniset koneet heräävät eloon, liikkumaan ja puhumaan. Nuoret huomaavat olevansa toisilleen enemmän kuin ystävät, mutta kummankin menneisyydessä on pahoja, selvittämättömiä asioita. He joutuvat juonittelun pyörteeseen ja ajojahtiin, josta he voivat selviytyä vain rohkeutensa avulla - muutama taikatemppu hihassaan.”

Eletään vuotta 1890 ja 16-vuotias orpotyttö Mina (Vilhelmina) Holm elättää itsensä olosuhteiden pakosta taskuvarkaana. Kaupungilla Mina on monesti pannut merkille tyylikkään nuoren miehen ja tällä kertaa päättää seurata nuorukaista. Miehen poistuttua kellosepänliikkeestä Mina tekee sekunnissa päätöksen varastaa kelloksi luulemansa esine ja matalamielinen päätös osoittautuukin aikamoiseksi onnenkantamoiseksi. Mies, Tom (Thomasz) Alexander, etsii Minan käsiinsä saadakseen laitteensa takaisin ja tarjoaa samalla Minalle työtä ottoisänsä, äkkiväärän professorin Wiktor Worowskin apulaisena.

Mina on haltioissaan taikurina työskentelevän Tomin kotiinsa rakentamasta Ihmeiden teatterista ja esityksiin kuuluvista elävistä kojeista. Professorin lisäksi Mina alkaa avustamaan myös Tomia ja eräänä esitysiltana näkee yleisön joukossa henkilön, jonka kanssa hänen edesmennyt isänsä on keskustellut ennen kuolemaansa. Mina on lukemattomia kertoja pohtinut mitä hänen isälleen tapahtui, joten Mina ei voi olla tarttumatta tähän johtolankaan. Mina ei kuitenkaan osaa arvata miten tapahtumat tulevat etenemään ja minkälaiseen vaaraan hän saattaa itsensä lisäksi Tomin.

Tämä yläkouluikäisille suunnattu Anniina Mikaman esikoisromaani on palkittu vuoden 2019 Topelius-palkinnolla ja palkintolautakunta kiittelee romaanin steampunk-henkeä, sekä taitavaa menneen ja tulevaisuuden yhdistelyä. Olen palkintolautakunnan kanssa täysin samaa mieltä ja uppouduinkin viehättävään tarinaan, jossa Tomin vilpittömänä tarkoituksena on tuottaa taikuudella ihmisille iloa. Toki mukana on myös romantiikkaa ja jännitystä, mutta ei luonnollisestikaan ihan niin monitahoisena kuin aikuisten romaaneissa. Aikuisen lukijan onkin hyvä pitää mielessä kohderyhmän ikähaarukka ja erityisesti ihailen sitä, miten kirjailija on pysynyt lasten ja aikuisten kirjojen välimaastossa. Tarina ei ole liian tummasävyinen tai monisyinen olematta kuitenkaan lapsellinen, joten Taikuri ja taskuvaras on mukavaa luettavaa aikuisellekin.

Jälkisanat:

Tarina taikurista ja teatterista on kivan erilainen ja kustantajan sivuilta selviääkin, että kirjailija on ollut vuosia mukana harrastelijateatterissa. Tämä näkyy tarinassa ja lukija pääsee Minan mukana kurkkaamaan kulisseihin.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 13. Kotimainen lasten- tai nuortenkirja.

Ei kommentteja: