Koonti luetuista kirjoista

keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Avoimet ovet

Sarenbrant, Sofie (2019): Avoimet ovet. Suom. Veijo Kiuru. WSOY. E-kirja, vastaa painettuna 434 s.

”Asuntonäytön jälkeisenä aamuna kuusivuotias Astrid löytää isänsä kuolleena vierashuoneesta. Merkkejä murtautumisesta ei ole, ja surma-aseena on käytetty perheen omaa keittiöveistä. Kaikki ovat shokissa: Tukholman lähellä oleva idyllinen omakotialue ei ole murhatilastojen kärjessä. Onko mahdollista, että joku jäi taloon piiloon asuntonäytön jälkeen? Astrid väittää kivenkovaan nähneensä jonkun yöllä huoneessaan, jonkun, joka silitti hänen poskeaan. Rikospoliisi Emma Sköld ryhtyy tutkimaan juttua ja ensimmäinen epäilty on tietenkin uhrin vaimo. Mutta kun kuolema vierailee taas toisen asuntonäytön yhteydessä, juttu saa yllättävän käänteen. Mitä rauhallisella asuinalueella oikein tapahtuu? Avoimet ovet on ensimmäinen suomennettu romaani sarjassa, jossa seurataan kunnianhimoisen nuoren poliisin, rikostarkastaja Emma Sköldin, elämää. Sarjan kirjoja on myyty yli puolitoista miljoonaa kappaletta ja oikeudet kirjoihin on myyty 14 maahan. Sarjan romaanit ovat itsenäisiä teoksia.”

Avoimet ovet tutustutti minut uuteen dekkarisarjaan, jonka päähenkilö on Lääninrikospoliisin väkivaltajaoston rikosylikonstaapelina työskentelevä Emma Sköld. Tässä sarjan kolmannessa osassa kaikki alkaa varakkaan liikemiehen Hans Göranssonin murhasta, jota Emma komennetaan tutkimaan yhdessä työparinsa Nyllet (Thomas) Nyhlénin kanssa. Kaikki aihetodisteet viittaavat vahvasti vaimon syyllisyyteen, vaikka Cornelia ja Hans Göranssonin 6-vuotias tytär Astrid pitääkin kiinni väitteestään, että hän on yöllä herännyt täysin vieraan ihmisen silittäessä hänen poskeaan.

Toisen murhan tapahduttua tutkintaryhmä löytää sellaisia yhteyksiä ja sidonnaisuuksia, joiden perusteella he päättelevät surmien taustalla olevat motiivit ja molemmat murhat on nopeasti selvitetty. Elleivät Emman ajatukset olisi tutkimusten ajan askarrelleet niin paljon henkilökohtaisissa asioissa, niin hän olisi voinut alkuraskauden väsymyksestäänkin huolimatta tajuta ratkaisun olleen aivan liian helppo.

Avoimet ovet on sujuvaa luettavaa, mutta puolenvälin ylitettyäni ajattelin, että tämä on taas yksi ylisanoin suitsutettu kevyensarjan dekkari. Päähenkilö Emma Sköld on ihan mukavaa vaihtelua kaikille Aku Ankoille, mutta muuten juonenkulku ei tarjoa rikosromaanien ystävälle oikein mitään uutta eikä yllättävää. Kirjan loppupuolella sitten selvisi, että dekkaristi pääsikin uunottamaan ihan kunnolla, enkä enää yhtään ihmettele miksi sarjasta on Ruotsissa tullut valtava hitti. Itsekin odotan innolla seuraavaa osaa enkä onnekseni joudu odottamaan pitkään, sillä neljäs osa nimeltään Osasto 73 ilmestyy kauppoihin ihan näinä päivinä.

Jälkisanat:

Ruotsin kielen taitoisille tiedoksi, että vuonna 2012 julkaistu ensimmäinen osa on nimeltään Vila i frid ja vuonna 2013 julkaistu toinen osa Andra andningen. Omalta osaltani annan kustantajalle pyyhkeitä tällaisesta ratkaisusta aloittaa suomentaminen sarjan keskeltä, koska kahden ensimmäisen osan jälkeen loppu olisi voinut olla vielä makoisampi yllätys.

Ei kommentteja: