Koonti luetuista kirjoista

tiistai 7. toukokuuta 2019

Englantilainen romanssi

Mero, Niina (2019): Englantilainen romanssi. Gummerus. E-kirja, vastaa painettuna 383 s.

”Englantilaisia romantikkoja rakastava Nora saa siskoltaan kutsun häihin Oxfordiin. Höttöisiä häähaaveita karsastava Nora suostuu vastahakoisesti kutsuun, mutta perillä sulhasperheen kartanon goottilainen viehätys ja vehreät puutarhat sekä yliopistokaupungin vanhoilta kirjoilta tuoksuva tunnelma pyyhkäisevät hänet jaloiltaan.

Idylli kuitenkin rakoilee, kun uteliaalle Noralle selviää, että aatelissuvun vanhempi poika on kadonnut jäljettömiin vuosia sitten. Kaiken lisäksi Noran viisasteleva sydän muljahtelee vastusteluista huolimatta englantilaisille herrasmiehille ja verhotuille salaisuuksille. Brittiläinen kohteliaisuus kätkeekin taakseen totuuksia, joiden seuraukset voivat olla kohtalokkaat.

Niina Meron ahmittavassa esikoisromaanissa Bridget Jonesin mustiin pukeutuva ystävätär kohtaa Kotiopettajattaren romaanin goottilaisuuden, Downton Abbeyn kartanotunnelman ja brittidekkarien juonittelut.”

Hengettömän tutkijatohtorin luento englannin kirjallisuuden kurssilla seisautti Noran veret ja lähes siltä istumalta hän vaihtoi journalistiikan opinnot englantilaiseen filologiaan. Shelleystä, Keatsista, Byronista, kirkkaan sinisestä taivaasta, kauniista puutarhoista ja hiljaisista sivukaduista, niistä on Noran Englanti tehty. Nora pelkääkin mielikuviensa murskautuvan saatuaan hääkutsun sisareltaan Heliltä, joka on menossa naimisiin ehdan aatelisen kanssa. Heli ei ota kuuleviin korviinsakaan Noran tekosyitä kieltäytyä ja Noran on uskaltauduttava matkaan silläkin uhalla, että Heli, tuleva lady Chattenham, pilaa hänen Englantinsa.

Gallow Houseen päästyään Nora ei suinkaan uppoa hääjärjestelyihin, vaan hänet kietoo pauloihinsa kymmenen vuotta aiemmin kadonnut James Chattenham, sulhasen vanhempi veli. Noran mielikuvitus alkaa laukkaamaan ja erilaisille teorioille antaa pontta kartanon mailla sijaitsevat mausoleumi ja myrkkykasvipuutarha, vuosisataista historiaa täynnä olevasta kartanosta puhumattakaan. Tutkimuksensa lomassa Nora ehtii kuitenkin tapaamaan Oxfordin yliopiston parhaiten Shelleyyn perehtynyttä tutkijaa, eikä kartanon puutarhaa kunnostava botanistikaan ole yhtään hullumpi. Noran matka onkin oikein onnistunut aina siihen asti, kunnes hän tajuaa vaaran aivan liian myöhään.

Romaanin ympärillä on ollut kova hypetys, mutta itse en viihtynyt tämän kirjan parissa. Kerronta on kyllä sujuvaa, mutta henkilöt ovat jollain tapaa ylilyöntejä ja juoni taas alilyönti. Sosiaalisesti taitamaton Nora on joka tilanteessa aivan liian tökerö ollakseen hauska, Heli-sisko taas aivan liian pirteä päsmäri ja Chattenhamit henkilökuntineen aivan liian kliseisiä. Katoamismysteeri taas tuntuu jo heti alusta kömpelösti rakennetulta, joten sekään ei luo, saatikka ylläpidä minkäänlaista jännitystä. Minusta juonesta puuttuukin kokonaan käänteet ja jonkinlaiset huippukohdat, siinä on vain alku ja kaikessa dramaattisuudessaan epäuskottava loppu. Romaani osoittaakin, että tämä lajityyppi ei ole millään tavalla helppo, joten nostan hattua genren suvereenisti hallitseville ruotsalaisille.

Jälkisanat:

Kirjailijalla on tekeillä väitöskirja, jonka aiheena on nykypäivän romanttinen viihdekirjallisuus.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 4. Kirjailijan ainoa teos. Englantilainen romanssi on Niina Meron esikoisromaani.

Ei kommentteja: