Koonti luetuista kirjoista

keskiviikko 1. toukokuuta 2019

Maksun aika

Archer, Jeffrey (2018): Maksun aika. Suom. Susanna Tuomi-Giddings. Sitruuna. E-kirja, vastaa painettuna 431 s.

Maksun aika on Jeffrey Archerin seitsenosaisen Clifton-kronikan neljäs osa. Tähän asti on suomennettu:

1.     Vain aika näyttää
2.     Isän synnit
4.     Maksun aika
5.     Miekkaa vahvempi

”Harryn ja Emman poika Sebastian on joutunut auto-onnettomuuteen, ja he kiiruhtavat sairaalaan epätietoisina siitä, onko Sebastian elossa vai ei. Heidän adoptiotyttärellään Jessicalla puolestaan on kaikki syyt olla onnellinen. Hän on taidemaailman kirkkain tähti, löytänyt elämänsä rakkauden ja aikeissa avioitua. Nuorten onni saa käänteen, kun Cliftonien vanha vihollinen, lady Virginia Fenwick, ampuu myrkkynuolensa häävalmistelujen keskelle.

Barringtonin varustamo on yrityksen historian suurimman haasteen edessä, kun risteilyalus Buckinghamin rakennusvaiheita seuraa epäonni toisensa perään. Voiko kyse olla sabotaasista? Pedro Martinez ja hänen sätkynukkensa Alex Fisher ovat epäiltyjen listalla, myös IRA:n osuutta asioiden kulkuun epäillään. Samaan aikaan varustamon hallitukseen valitaan Cedric Hardcastle, mies jota kukaan ei tunne. Mikä hänen osuutensa on tapahtumien kulussa?

Kansainvälisen bestseller-kirjailijan lumoava tarina Cliftonin ja Barringtonin sukujen kohtalosta jatkuu tässä sarjan neljännessä osassa.”

Maksun aika sijoittuu vuosiin 1957 – 1964, eivätkä Cliftonit edelleenkään voi nukkua öitään rauhassa. Sebastian toipuu kyllä auto-onnettomuudesta ennalleen, mutta sisarensa Jessica puolestaan kokee murskaavan menetyksen. Harry ei voi muuta kuin ruoskia itseään tapahtumien saamasta käänteestä, mutta aikaa ei voi kääntää taaksepäin, eikä lady Virginia Fenwickin sanoja ottaa takaisin. Cliftonit eivät kuitenkaan voi jäädä toimettomiksi, koska Barringtonien varustamo on tienristeyksessä. Yhtiön hallituksen on äänestettävä, rakennetaanko loistoristeilijä vai keskitytäänkö ydinliiketoimintaan, eli rahtilaivoihin.

Hallituksen puheenjohtajan ehdotus loistoristeilijän rakentamisesta voittaa täpärästi äänestyksen ja alus, MV Buckingham, tilataan Pohjois-Irlantilaiselta telakalta. Aluksen valmistuminen kuitenkin viivästyy huomattavasti monenlaisten merkillisten takaiskujen takia ja Barringtonin Shipping Linen johdossa tapahtuu muutoksia, joilla pyritään varmistamaan maineikkaan yhtiön toiminnan jatkuminen. Cliftonien verta janoava Don Pedro Martinez kiristeleekin hampaitaan ja punoo yhä mutkikkaampia juonia yhtiön kukistamiseksi. Rahojen ja keinojen loppuessa Don Pedro on jo täysin valmis uhraamaan itsensä upottaakseen Cliftonit ja Barringtonit.

Maksun aika on mielestäni paras tähän mennessä ilmestyneistä osista. Aiemmat osat ovat olleet lähes tauotonta hyökkäystä ja torjuntaa, mutta tässä osassa dramaattisten ja jännittävien käänteiden välillä saa vetää henkeä. Tarina sisältääkin sopivassa suhteessa tiettyä ennakoitavuutta ja yllätyksiä, joten tapahtumia ehtii myös myötäelää. Erityisesti pidin kuitenkin siitä miten uudet sivuhenkilöt punotaan juoneen mukaan, joten tarina uudistuu, eikä se jää pelkäksi nelinpeliotteluksi Clifton-Barrington vastaan Martinez-Fenwick. Tuttuun tapaan Archer päättää kirjan cliffhangeriin, mutta onneksi viidennen osan ilmestymistä ei tarvitse enää pitkään odotella ja silloin selviää, saako Don Pedro Martinez annettua kuoliniskun.

Jälkisanat:

Tässä osassa on useampia viittauksia Harry Cliftonin kirjojen päähenkilöön William Warwickiin, jota ei suinkaan tulla hautamaan Clifton-kronikan viimeisen osan myötä. Ylikonstaapeli Warwick on päähenkilö Jeffrey Archerin uudessa kirjasarjassa, jonka ensimmäinen osa Nothing Ventured on suunniteltu julkaistavaksi tämän vuoden syyskuussa.

Ei kommentteja: