Koonti luetuista kirjoista

keskiviikko 15. toukokuuta 2019

Matkakissan muistelmat

Arikawa, Hiro (2019): Matkakissan muistelmat. Suom. Raisa Porrasmaa. Kustantamo S&S. E-kirja, vastaa painettuna 310 s.

”Kollikissa Nana silmäilee maailmaa tyynen välinpitämättömästi, kuten kissa ainakin, ja ystävystyy sattuman kaupalla Satorun, kissarakkaan nuorukaisen kanssa. Onnea tuovan numeron seitsemän mukaan nimetty Nana on asunut Satorun luona viisi vuotta, kun Satoru eräänä päivänä ilmoittaa, ettei Nana voi enää jäädä hänen luokseen. Mies ja kissa lähtevät matkaamaan löytääkseen Nanalle uuden kodin. Matkallaan läpi Japanin he tapaavat Satorun vanhoja ystäviä - ja kasvavat yhdessä ymmärtämään rakkauden merkityksen. Mutta miksi Satoru tahtoo kaikesta huolimatta luopua Nanasta? Matkakissan muistelmat on kuvaus kissan ja omistajan rikkumattomasta siteestä sekä pienten ja suurten rakkaudenosoitusten merkityksellisyydestä. Kissan näkökulmasta kerrottu teos on tulvillaan teräviä ja kissamaisen hauskoja huomioita, jotka jokainen kissanomistaja tunnistaa.”

En tämänkään kirjan kohdalla halua paljastaa esittelytekstiä enempää, mutta mielestäni romaani on ennen kaikkea kertomus ihmisten välisestä ystävyydestä. Satoru Miyawaki joutuu etsimään viisi vuotta aiemmin löytämälleen kollikissalle uuden kodin ja hän ottaa yhteyttä lapsuuden- ja nuoruudenystäviinsä. Jokaisen luona he muistelevat yhteisiä kokemuksiaan ja lukijalle selviää, miten Satorun valoisuudesta ja lämmöstä ovat saaneet osansa kaikki hänet kohdanneet.

Satorun ja Nanan matka ei kuitenkaan ole juonivetoinen, vaan Nana-kolli on kuin juontaja, joka kuljettaa lukijan läpi Satorun merkityksellisen elämän. Tarina onkin lempeydessään ja haikeudessaan tavattoman kaunis ja olen harvoin, jos koskaan, saanut tilaisuuden uppoutua tällaiseen romaaniin, jossa kaikki kohtaamiset huokuvat epäitsekkyyttä ja arvostusta olematta kuitenkaan millään tavoin imelä. Kirja herättikin minussa paljon ajatuksia ja itse toivoisin eritoten huomaavaisuuden ja toisten pyyteettömän huomioimisen nousevan taas arvoonsa. Maailman muuttumista odotellessa kannattaa ehdottomasti lukea Nanan muistelmat, vaikka ei kissaa omistaisikaan.

Jälkisanat:

Kirjailija on kirjoittanut useita teoksia ja joitakin on myös julkaistu Japanissa elokuvana. Matkakissan muistelmat on nostanut kirjailijan maailmanlaajuiseen tietoisuuteen ja toivottavasti kirjailijan muitakin kirjoja tämän siivittämänä suomennettaisiin.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 39. Ihmisen ja eläimen suhteesta kertova kirja.

Ei kommentteja: