Koonti luetuista kirjoista

sunnuntai 5. toukokuuta 2019

Uskottu nainen

Ekberg, Anna (2019): Uskottu nainen. Suom. Katarina Luoma. Minerva. E-kirja, vastaa painettuna 416 s.

”Rakkaudessa on voittajia ja häviäjiä. Mitä olet valmis tekemään voittaaksesi? Uusi huikea trilleri menestysromaanin Salattu nainen tekijältä. Christian ja Leonora näyttävät parilta, jolla on kaikkea: hyvä avioliitto, suuri kaunis koti ja aikuistuva poika, joka on juuri parantunut vaikeasta sairaudesta. Kiiltokuva repeää, kun Leonoralle selviää, että Christianilla on suhde nuoren kollegansa Zenian kanssa. Voisiko mies todella hylätä vaimon, joka on uhrannut uransa ja elämänsä hoitaakseen sairasta poikaansa ja huolehtiakseen perheestään? Leonora päättää estää Christiania lähtemästä. Ja hänellä on siihen keinot. Christian saa huomata, ettei hänellä ole ulospääsyä avioliitostaan - ainakaan niin kauan kuin Leonora on elossa. Christian ryhtyy toteuttamaan epätoivoista suunnitelmaa, jonka seurauksia hän ei pahimmissa painajaisissaankaan olisi osannut kuvitella. Onko hän koskaan todella tuntenut vaimoaan?”

Eläkkeellä oleva poliisi Holger Andreasen on aikuisen tyttärensä Josefinen kanssa kahvilla ja alkaa kertoa Josefinelle ratkaisemattomaksi jääneestä murhasta, joka on alkanut vaivata häntä yhä enemmän. Holger on aivan varma syyllisestä, mutta hän ei vain pysty todistamaan sitä. Kertomansa tarinan Holger on rakentanut pitkälti teknisessä tutkinnassa ja kuuluisteluissa ilmitulleiden seikkojen perusteella, mutta aukot hän on joutunut itse paikkaamaan pitkällä poliisikokemuksellaan ihmisluonteesta. Holgerin punoma tarina kuitenkin osoittaa, kuinka pimeä voi olla itsensä perin pohjin loukatuksi tuntevan naisen mieli.

Voi pojat, pseydonyymin takana olevalla mieskaksikolla on merkillinen tarve kirjoittaa mukaan täysin irralliselta tuntuva sivujuoni ja tässä tarinassa Holger uppoutuu ajoittain muistelemaan omaa avioliittoaan. Muistelot saavat kyllä lopussa selityksensä, mutta jonkinlaista taustoitusta olisi ollut hyvä tehdä jo aiemmin. Pääjuonena on sitten kolmiodraama, jossa petetty vaimo keksii kertakaikkisen katalan keinon kostaa. Leonora laittaa kohtuullisen uskottavasti Christianin kävelemään todellista kärsimysten tietä omaa ristiään kantaen, mutta loppuratkaisu on kaiken kerrotun jälkeen täysin epäuskottava. Toki täytyy muistaa, että tämä on Holgerin tarina ja tässä tuleekin sen helppous, loppu on Holgerin keksintöä. Ilman turhakkeena toimivaa kehyskertomusta juoni olisi voinut olla vetävämpi ja dekkaristeilla riittää paukkuja keksiä rikostarinalle flopin sijasta kunnollinen loppu, mutta näistä huolimatta ihan luettava välipala.

Jälkisanat:

Tämä kirjailijakaksikko on myös pseudonyymin A. J. Kazinski takana. Itselleni tiedoksi ihan siltä varalta, että Kazinskia aletaan suomentamaan.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 34. Kirjassa on usean kirjoittajan kirjoituksia. Anna Ekberg on pseudonyymi, jonka takana ovat tanskalaiset bestseller-dekkaristit Anders Rønnow Klarlund ja Jacob Weinreich.

Ei kommentteja: