Koonti luetuista kirjoista

perjantai 21. kesäkuuta 2019

Ihmeellisten asioiden museo

Hoffman, Alice (2015): Ihmeellisten asioiden museo. Suom. Raimo Salminen. Gummerus. E-kirja, vastaa painettuna 447 s.

”Uusia pilvenpiirtäjiä nousee kaupungin ylle päivittäin, ja kuilu rikkaiden ja köyhien välillä syvenee. Vuoden 1911 New Yorkissa ajat muuttuvat nopeammin kuin sydän ehtii käsittää. Yksinäinen Coralie-tyttö kasvaa isänsä tiukassa valvonnassa Ihmeellisten asioiden museossa Coney Islandilla. Museon vetonauloja ovat muun muassa Perhostyttö, Susimies ja satavuotias kilpikonna. Coralie ui merenneidoksi naamioituneena omassa tankissaan ja kaipaa vapauteen, pois isänsä ankaran katseen alta. Äärijuutalaisen yhteisönsä jättänyt valokuvaaja Eddie Cohen näkee linssinsä läpi New Yorkin valtavan kasvun mutta myös sen ongelmat: naisten ja lasten kaltoin kohtelun, työläisten surkeat olot, kaupungin pimeimmätkin kujat. Kun Coralien ja Eddien tiet kohtaavat keväällä 1911, kaaoksen keskellä syntyy toivo oman paikan, ja perheen, löytymisestä. Taianomainen Ihmeellisten asioiden museo on romaani rakkaudesta, ihmisyydestä, kummajaisista ja etenkin New Yorkista ja sen monista kasvoista.”

Pienenä poikana isänsä kanssa Ukrainasta paennut Eddie (Ezekiel) Cohen työskentelee vaatetehtaassa isänsä rinnalla aina siihen asti, ettei hän enää kestä sitä, mitä hän pitää isänsä luonteenheikkoutena. Sanomatta isälleen edes hyvästejä Eddie kääntää menneisyydelleen selkänsä ja pyytää Moses Levya opettamaan hänelle valokuvausta. Aikansa koittaessa Moses jättää Eddielle kameransa ja lehtivalokuvaajana itsensä elättävä Eddie alkaa tarkastelemaan kameran linssin läpi New Yorkin monia kasvoja; rikkautta, köyhyyttä, työläisten kaltoinkohtelua, hätää.

Valokuvaamisen ohella Eddie on erityisen hyvä löytämään kadonneita ihmisiä ja vaatetehtaan palossa kadonneen tytön isä pyytää Eddietä etsimään tyttärensä. Etsintä vie Eddien Ihmeellisten asioiden museon pihalle, jossa hän näkee Coralie Sardien, yhden museon elävistä ihmeistä. Coralie tunnistaa Eddien yhdeltä Hudsonjoessa tekemältään uintimatkalta, eikä Eddiekään saa silmiään irti Coraliesta, mutta museon omistaja ja Coralien isä, professori Sardie, haluaa pitää kiinni omasta ihmeestään.

Viime vuosisadan alun New Yorkiin sijoittuvassa tarinassa kertojina vuorottelevat Eddie ja Coralie. Eddien kautta kirjailija kuvaa tuon ajan siirtolaisuutta sekä tehdastyöläisten kurjia oloja, kun taas Coralien ja hänen isänsä kautta tarkastellaan naisen asemaa ja suhtautumista fyysiseen erilaisuuteen. Rakkaus tulee mukaan vasta kirjan loppupuolella, joten ensijaisesti tämä on kuvaus ihmisyydestä ja inhimillisyydestä, eritoten sen puutteesta. Romaani imaisikin minut heti alkusivuilta mukaansa ja sain uppoutua huikean hienoon ajankuvaukseen, jossa niin tarina, tunnelma kuin nopeasti muuttuvan New Yorkin miljöökuvaukset ovat kohdallaan.

Jälkisanat:

Kirjailija oli kirjoittanut artikkelin Triangle Shirtwaist Factoryn tulipalon vuosipäiväksi ja tehdessään hieman myöhemmin taustatyötä erästä toista artikkelia varten kirjailija huomasi, että tämä romaani on saanut alkunsa. Vaatetehtaan sekä Dreamlandin huvipuiston palot ovat oikeasti tapahtuneet, samoin kirjassa esiintyvä gangsteri Monk Eastman sekä juutalainen mystikko Abraham Hochman ovat todellisia henkilöitä.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja.

Ei kommentteja: