Koonti luetuista kirjoista

lauantai 8. kesäkuuta 2019

Käärmeen kirous

Griffiths, Elly (2018): Käärmeen kirous. Suom. Anna Lönnroth. Tammi. E-kirja, vastaa painettuna 331 s.

Käärmeen kirous on Ruth Galloway-sarjan neljäs osa. Tähän asti on suomennettu:

1.     Risteyskohdat                                   4. Käärmeen kirous
2.     Januksen kivi                                    5. Korppikuningas
3.     Jyrkänteen reunalla                           6. Kadonneet ja kuolleet (ilmestyy syyskuussa)

”Arkeologi Ruth Gallowayn työpäivä saa kylmäävän käänteen, kun museosta löytyy ruumis. Tapausta tutkimaan kutsutaan komisario Harry Nelson, jota kohtaan Ruthilla on kovin ristiriitaisia tunteita. Museota vaaditaan palauttamaan aboriginaalien luiden kokoelma takaisin Australiaan tai Suuren käärmeen kirous tuhoaisi heidät. Kun seuraa toinen salaperäinen kuolema, Ruth joutuu kysymään itseltään, onko kyse todella kirouksesta vai onko tapahtumille sittenkin looginen selitys. Kunnes kirous uhkaa muuttaa kaiken myös Ruthin henkilökohtaisessa elämässä, ja hänen on pakko löytää ratkaisu.”

Rakennustyömaalta löytyy arkku, jossa uskotaan lepäävän 1300-luvulla elänyt piispa Augustine Smith. Arkku toimitetaan Smith-museoon ja forensisen arkeologian oppiaineen johtaja tohtori Ruth Galloway on kutsuttu valvomaan arkun avaamista, mutta arkun viereltä löytyy ruumis ja juhlallinen avausseremonia muuttuu rikostutkinnaksi. Rikoskomisario Harry Nelsonille selviää, että itseään elginisteiksi kutsuva ryhmä on vaatinut museon hallussa olevien aboriginaalien pääkallojen palauttamista Australiaan, jotta ne voidaan haudata asianmukaisesti esi-isiensä maahan. Ryhmä on uhkaillut Suuren hengen vihalla, jos pyyntöä ei noudateta ja museon johtajan itsepintainen kieltäytyminen näyttää suorastaan raivostuttaneen henkimaailman, koska pian seuraa toinen kuolemantapaus ja Harry Nelsoninkin henki on druidi Cathbadin varassa.

Tässä osassa Ruth Galloway ja Harry Nelson ovat taka-alalla ja pääosaan nousevat ylikonstaapelit Judy Johnson ja Dave Clough, sekä Ruthin ystävä ja Kate-tyttären kummi Michael ”Cathbad” Malone. Minusta tämä toi sarjaan kivaa vaihtelua ja toisekseen näiden aiemmin sivuosissa olleiden tiedoille ja taidoille oli nyt käyttöä. Pidin siitä, etteivät Ruth Galloway ja Harry Nelson osoittaudu kaikkien alojen asiantuntijoiksi, vaan henkilöt vaihtuivat tarinaan ja juoneen sopiviksi. Tarinan teemassa taas tuodaan vahvasti esiin aboriginaalien maailmankatsomusta, uniaikaa, joten jotkin tapahtumat tuntuivat hieman liian mystisiltä, ennen kuin ne saivat selityksensä kirjan lopussa. Edellisistä kirjoista tutut kuiva huumori ja yllättävät käänteet olivat kuitenkin tallella, joten ehdottomasti mukavaa kesälukemista ja oiva jatko hyvään sarjaan.

Jälkisanat:

Wikipedian mukaan aboriginaalien uniaika selittää maailman, ympäristön ja ihmisten alkuperän samoin kuin sen, miten elämä on järjestetty. Uniajan sankarit, esi-isät sekä nykyajan ihmiset muodostavat yhtenäisen verkon, joka tuo hyvinvointia ja onnellisuutta, kun kaikki sujuu hyvin eikä verkko repeä.

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 46. Kirjassa on trans- tai muunsukupuolinen henkilö.

Ei kommentteja: