Koonti luetuista kirjoista

lauantai 29. kesäkuuta 2019

Pietarin kapellimestari

Grebe, Camilla & Leander-Engström, Paul (2014): Pietarin kapellimestari. Suom. Pekka Marjamäki. Gummerus. E-kirja, vastaa painettuna 451 s.

Pietarin kapellimestari on Moskova Noir -trilogian ensimmäinen osa ja sarjan osat ovat:

1.     Pietarin kapellimestari
2.     Omskin kauppias
3.     Moskovan mies

”Moskova 2000-luvulla. Maailma, joka pursuaa uutta rahaa ja uutta valtaa; joka muuttuu niin nopeasti, että todellisuudentaju pettää; jossa elämä tuntuu nopeasti virtaavalta pyörteeltä ja kaikki identiteetit ovat vaihdettavissa, arvot muutettavissa. Ruotsalainen asianajaja Fredrik Kastrup auttaa venäläistä asiakastaan perustamaan yrityksen Pietarissa 1990-luvulla. Tapahtuman päätteeksi hän joutuu antamaan sopimukseen venäläiset vakuudet. Vuosia myöhemmin Kastrup on muuttanut Moskovaan ja perustanut perheen. Hänen hyvä ystävänsä Tom Blixen on töissä moskovalaisessa investointipankissa ja saa tehtäväkseen hoitaa kaupan, jossa legendaarisen oligarkin, Romanovin, johtama öljy-yhtiö hankkii 49 prosentin osuuden pienemmästä kilpailijastaan. Moskovan syyttäjävirasto alkaa tutkia kauppaan kytkeytyviä murhia, ja Blixen ja Kastrup perheineen saavat huomata joutuneensa hengenvaarallisesti öljy-yhtiön turvajoukkojen ja valtiollisten turvallisuuspalvelujen väliin.

Pietarin kapellimestari on vangitseva trilleri ja todentuntuinen kuvaus Venäjästä 2000-luvun alussa, jolloin muutamassa vuodessa luotiin aikamme suurimpia omaisuuksia. Kirja on Moskova Noir-trilogian avausosa.”

Ruotsalainen Tom Blixen työskentelee Moskovassa investointipankki Pioneer Capitalin yritystoiminnasta vastaavan osaston johtajana, mutta vuosikymmenen takaisista tapahtumista itseään rankaiseva Tom ei halaja mainetta eikä kunniaa. Menestys kiinnittäisi huomion häneen ja huomiota hän erakkomaisesti elävänä karttelee kaikin mahdollisin keinon. Joskus elämässä kuitenkin käy niin, että sitä saa mitä ei missään nimessä halua ja Tom Blixen joutuu ainoan ystävänsä, asianajaja Fredrik Kastrupin tekemien valintojen takia venäläisten oligarkkien pelinappulaksi. Tom ei voi mitenkään käsittää miten hän on joutunut tilanteeseen, jossa hänen käsissään on ihmishenkiä, mukaan lukien hänen omansa.

Pietarin kapellimestarista tehty tv-sarja pyörii parhaillaan maikkarilla, mutta hyvin pelkistetty sarja ei tee oikeutta tälle toimintatrillerille. Kirja on huomattavasti nopeatempoisempi ja tapahtumarikkaampi, vaikka juonessa ei ole kyse mistään muusta kuin kamppailusta yksityisomistuksessa olevan öljy-yhtiön osake-enemmistöstä. Vihamielisessä nurkanvaltauksessa ei kaihdeta keinoja eikä tunneta sääliä, joten Venäjästä saa hyvin pelottavan, mutta toisaalta myös jollain tapaa realistisen kuvan. Maalla on verinen ja julma historia, eikä uutisten perusteella nykyäänkään taida olla mikään synti tai häpeä päästää vastustaja päiviltään. Viihdyinkin mainiosti tämän vauhdikkaan kirjan parissa ja erityisesti pidin siitä, miten siinä taustoitetaan oligarkkien syntyä sekä kuvataan venäjää Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen. Vahva suositus niihin hetkiin, kun kaipaa luettavalta toimintaa.

Jälkisanat:

Paul Leander-Engström tietää mistä kirjoittaa. Hän on asunut Venäjällä yli kymmenen vuotta ja on ollut rakentamassa useita merkittäviä venäläisiä investointipankkeja aina vuoteen 2007 asti, jolloin päätti ryhtyä filantroopiksi ja kirjailijaksi.

Camilla Greben ja Leander-Engströmin yhteistyö taasen lähti liikkeelle siitä, että Leander-Engström tarvitsi apua kirjan käsikirjoituksen kanssa ja hän lähetti sen vanhalle opiskelukaverilleen Camilla Grebelle. Grebellä oli jo huomattavasti enemmän kokemusta kirjoittamista ja Greben ehdotuksesta he päättivät jatkaa työskentelyä yhdessä.

Ei kommentteja: