Koonti luetuista kirjoista

sunnuntai 16. kesäkuuta 2019

Usko minua

Delaney, J. P. (2019): Usko minua. Suom. Satu Leveelahti. Otava. E-kirja, vastaa painettuna 400 s.

”Vangitseva trilleri vie keskelle piinaavaa psykologista peliä, jossa kukaan ei ole sitä miltä näyttää.

Näyttelijätär Claire on vaikeuksissa: hänellä ei töitä. Saadakseen taloutensa kuntoon Claire pestautuu avioerojuristien firmaan houkutuslinnuksi, jonka täytyy napata uskottomien aviomiesten viettelytarjoukset nauhalle. Mutta itse hän ei saa ehdotella miehille mitään.

Kun erään Clairen kohteen puoliso murhataan väkivaltaisesti, poliisit ovat varmoja aviomiehen syyllisyydestä. Saadakseen miehen kiinni he palkkaavat Clairen houkuttelemaan mieheltä tunnustuksen. Kuka lopulta onkaan houkutuslintu ja kuka saalis?”

Englantilainen Claire Wright opiskelee New Yorkissa näyttelemistä, mutta hänen viisuminsa ei salli työntekoa, joten hän tekee pimeää keikkaa käräyttämällä naisseuraa etsiviä aviomiehiä. Claire ei nauti työtään, mutta vuokra on maksettava ja toisaalta hän saa myös harjoitusta näyttelijänä. Eräästä hyvin tavanomaisesta keikasta tulee kuitenkin käänteentekevä, kun toimeksiantaja Stella Fogler murhataan tavalla, joka kuvataan eräässä Charles Baudelairen runossa. Kriminaalipsykologi Kathryn Latham on varma, että murhaaja on dekadenssin estetiikasta luennoiva professori Patrick J. Fogler, Stellan aviomies, mutta todisteita ei ole. Claire on valmis tekemään mitä vain saadakseen green cardin, joten Claire vaatii päästä houkutuslinnuksi ja tohtori Latham alkaa koulia Clairea elämänsä rooliin.

Usko minua on ovela trilleri, jonka keskiössä on Claire Wright ja hänen suhteensa Patrick Fogleriin. Tarinan edetessä jonkin verran palataan Clairen menneisyyteen ja hieman taustoitetaan Clairea henkilönä, mutta tässä ei pyritä löytämään motiivia eikä pureuduta ihmismieleen, vaan keskitytään puhtaasti tunnustuksen saamiseen oletetulta murhaajalta. Tarinan koukuttavuus on juonenkäänteissä, mutta jännite ei päässyt missään vaiheessa lopahtamaan, koska Clairen ja Patrickin tapaamisten välillä kuvataan sitä, miten Claire saa tarvitsemiaan metodeja käyttöönsä joko oppitunneiltaan tai Kathryn Lathamin valmentamana. Piinaavaksi en tarinaa kuvailisi, mutta esittelytekstin mukaisesti erittäin hyvin rakennettu psykologinen peli.

Jälkisanat:

Tarinan idea ja teema perustuu kirjailijan seitsemäntoista vuotta sitten julkaistun romaanin raunioille. Kirja sai jonkin verran hyviä arvosteluita ja julkaistiinkin muutamassa maassa, mutta myynti lopahti nopeasti. Kirjailijalle jäi tunne, että hän oli heittänyt pois mielenkiintoisen idean, koska ei ollut kirjoittanut kyllin hyvää tekstiä ja korjasi asian tällä trillerillä. Tässä on osittain samoja kohtauksia kuin aiemmin julkaistussa, mutta juoneltaan, henkilöhahmoiltaan ja rakenteeltaan kuitenkin täysin erilainen.

Ei kommentteja: